7

Това се твърди в блога на Economist.

Логиката е много проста – понеже данъчното бреме в повечето европейски страни се е повишило значително през последните 2-3 десетилетия, вече не си заслужава да се работи толкова много. Ползата от допълнителна работа намалява, защото държавата я отнема чрез данъци.

И американците да живееха при толкова високи данъци, и те нямаше да работят много и нямаше да получават толкова високи заплати. Следователно проблемът с ниските доходи в Европа спрямо САЩ не е в мързела, а във високите данъци.

Същият е проблемът и в България. Българите не са мързеливи, просто данъците върху труда са високи (вкл. осигуровките).


Скрий коментарите7 Коментара

 • Лентяй

  Не данъците са високи ,а у нас заплатите са ниски….

 • Филип

  и кафенетата са пълни…

 • Васил Иванов

  Лентяй,
  едното е свързано с другото. Ако данъците се намалят и заплатите ще скочат. Обратното трудно ще стане.

 • Лентяй

  Аргументът с кафенетата винаги ме разбива. Да, ако влезем в аргументацията на автора и висенето в кафенето има логика. По-добре да свалиш някоя мацка или да разучиш клюките, отколкото да си на тръстиката на български работодател-профан.

 • Anonymous

  Добре де , у нас кой плаща всички данъци и осигоровки? Аз имам 276 рабогни часа за този месец 15 нощни и 8 дневни по 12 часа. Осигурявам се и плащам данъци върху 235 лева. Аргументите на авторът по отношение на Българите нещо увисват. Мързелив народ сме. Пълно е с лентяи ,които се оплакват ,че не им стигат парите. За щастие не съм от тях.

 • Пресо

  Е нека все пак намалят данъците 🙂