0

Състезанието е между "оптимизатори на търсачки" (или SEO – Search Engine Optimizer). Ако не знаете какво е това, сега ще разберете.

Представете си, че имате интернет сайт, чрез който искате да продавате обувки. За да продавате повече обувки е необходимо всеки път когато някой напише думата "обувки" в google.com вашият сайт да е сред първите изписани сайтове. Ако по някакъв начин вашият сайт за обувки може да се показва най-отгоре всеки път когато някой търси "обувки" в гугъл, ще продавате много обувки. Как да стане така, че сайтът ви да е сред първите при всяко търсене? Наемате един оптимизатор на търсачки и той ще се погрижи за това.

В случая с "яицазимитпо лъгуг" оптимизаторите правят състезание помежду си. Измислят си дума или израз, който не съществува – в случая "яицазимитпо лъгуг", създават си по един сайт и имат три месеца да направят така, че техният сайт да излезе на първо място при търсене в гугъл на тази дума.

В момента, ако потърсите в гугъл думата яицазимитпо лъгуг ще видите, че на първо място излиза сайтът, в който са публикувани правилата за състезанието. Целта на всеки от състезателите е да оптимизира така сайта си, че в края на състезанието – след около три месеца – неговият сайт да е на първо място. Победителят взема награда – в случая е 1000 лева.

Повече за състезанието вижте при Атанас Янев.


Няма коментари