1

Защо държавният дълг не се увеличава?

01 февруари 2016 г., в. 24 часа

Георги Ангелов

 

Държавен дълг, % от БВП

държавен дълг, % от БВП

В ПОСЛЕДНИЯ работен ден на януари правителството публикува няколко ключови фискални данни. Най-голямо внимание привлече бюджетната статистика за януари 2016 година, която показа, че държавният бюджет е отчел рекорден бюджетен излишък – надминавайки дори предкризисните времена. Данните за дефицита през цялата 2015 г., който е по-нисък от планирания, също бяха отразени. Почти никой не обърна внимание на третата ключова статистика – а именно за държавния дълг. Тя обаче е най-изненадваща.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5270221

 


Скрий коментарите1 Коментар

 • the jack

  Изненададите са хубаво нещо. Лично аз утрепах няколко часа в опити да се изненадам от ключовата статистика за държавния дълг, но нещо не ми се получи. Старателно броих трите фактора и цифром и словом, но така и не успях да им изкарам бройката, нито пък да се впечатля особено. Даже никак.

  Увеличението на дълга през 2015 г. е сравнително малко (545 млн. лева) и това май е единствената причина да се запази съотношението дълг към БВП. Колко ли щяха да са тези 26.4%, ако темпът не беше “далеч по-висок от прогнозите”, а примерно колкото февруарската прогноза на ЕК (1.4%)??? При положение че срещу всеки пункт растеж кореспондира по 1/4 от въпросното съотношение, дългът нямаше да е 26.4%, а… 26.8% от БВП. Страшна изненада!

  Не можа да ме шашне и статистиката за лихвените проценти (дето били много ниски). Иначе е ОК. Спокойно може да се впише в третокласната читанка по PR. Само дето партията и правителството нямат особен принос за падащите лихви. Тяхна е, обаче, заслугата за това че доходността при пласмента е доста по-висока от тази – на вторичния пазар (виж например мартенската емисия – 2,179% за 7-г. книжа, при пазар 1.5-1.6). Това вече е шашкащо… и си е абсолютна минавка на гърба на данъкоплатеца, но пък го няма в анализа.

  Коментарът за дефицита щеше да ме гръмне… за една бройка. Пише че “През 2014 г. бюджетният дефицит в България достигна цели 5,8% от БВП – най-високото ниво от средата на 90-те години. През 2015 г. дефицитът се сви РЯЗКО до 2,5%”. еХА! Също като да сравняваш на крокодила – че не е толкова дълъг, колкото зелен. Отначало се зачудих защо са блъснати тези 5.8% за 2014, без да се спомене (барем под линия), че това е след октомврийската ревизия на Евростат от 2,8% на – 5,8% (след като преместиха харчовете по КТБ от единия джоб в другия). После заместих 5.8 с 2.8 и всичко си дойде на мястото. Накак нямаше да седи благозвучно думата “рязко”, до едно свиване с 0.4 п.п. Нито пък щеше да изглежда като рекорд.

  Май единственото изненадващо в тоя текст е нивото на захар, но нейсе…. и по-калпави сме чели.