5

Министерството на правосъдието пусна услуга за електронно свидетелство за съдимост. Тя работи добре, но има недостатък – таксата от 3 лв. се плаща само по банков път, т.е. не се приемат електронни плащания, плащания с банкова карта или SMS. По този повод, размених няколко имейла с министерството (помествам ги по-долу).

 

Първи email

Съобщение от формата за обратна връзка на услугата "Електронно свидетелство за съдимост".

Съобщение за: Предложение

От: Георги Ангелов

 

Описание:

Здравейте,
Изключително полезна електронна услуга, но е задължително да сложите възможност за плащане с банкова карта или epay. Без такава възможност много хора се налага да ходят до банково гише да платят и не спестяват толкова време колкото биха могли.

ПоздравиПърви отговор от МП

………………..


Здравейте г-н Ангелов,

Благодарим за отправеното предложение!

За съжаление Министерство на правосъдието не е регистриран търговец в системите на epay.bgebg.bg и др.

Ако Вие работите със системата например на epay и сте регистриран в нея, там имате възможност да направите електронно плащане към БНБ на заявеното от Вас свидетелство, единствено трябва да посочите нашата банкова сметка, както и Регистрационния номер на заявлението.

Също така имате възможност да направите бързо и удобно плащане през интернет и с помощта на електронното  разплащане на всяка една банка в България.

С пожелание за успешен ден,

….

директор "АИОК"


Втори email


Здравейте,


Благодаря за бързия и любезен отговор и съветите за плащане.


Проблемът е, че почти никой в България не ползва електронно банкиране или epay (над 90% нямат), но в същото време всички хора имат банкови карти или мобилни телефони. Така че ако правите електронна услуга би било логично да се съобразите с тази структура на вашите клиенти и да им предложите плащане, което е удобно за тях (виртуален ПОС, плащане със СМС и пр.). 


Противното означава, че тази услуга ще се ползва само от някои ентусиасти като мен, вместо реално да подобри качеството на обслужване на мнозинството от хората.


Поздрави,

Георги Ангелов
Втори отговор от МПЗдравейте,


Благодаря Ви за добрите идеи


В момента проучваме възможностите за разширяване на каналите  за плащане

И ускоряване на процеса по верификацията им.

/Все пак услугата е само на две седмици/

Технологични проблеми не съществуват

Проблемите са нормативни – МП не може да избере конкретно търговско дръжество

Чрез което да се извършват плащания / за добрата идея чрез СМС е необходимо да се

Избере операто-интегратор чрез процедура по ЗОП и т.н./


Поздрави


……….

Директор  „АИОК“
Министерство на правосъдието на Р. България


UPDATE

Трети имейл

 

Здравейте,

Поздравявам ви, че работите по подобрение на услугата.

Относно нормативните проблеми за плащанията – може би ще ви помогне чл. 4, ал. 1 от Закона за ограничаване плащанията в брой. Според чл. 4, ал. 1 картовите плащания се извършват въз основа на рамкови договори сключени между Министерството нафинансите и търговските банки (т.е. няма нужда от ЗОП). Такива договори вече са сключени с около 15 банки.

 

 

 

 

 


Вижте също и указанията на МФ и БНБ (те не третират отделно виртуален ПОС, но законът не прави разлика между физически и виртуален ПОС)

Национална платформа за ПОС трансакциите в бюджетните предприятия


и други свързани документи.
Честно казано, не съм виждал виртуален ПОС в държавна институция, но доскоро не бях виждал и физически ПОС, а сега вече ги има на стотици гишета.

Поздрави и успех,
Георги Ангелов

Скрий коментарите5 Коментара

 • Миро Костадинов

  Браво, похвално е, че има бърза и донякъде адекватна реакция….

  Все пак, ако правосъдието не могат да се оправят с нормативните проблеми, кой друг? Все едно мвр да имат проблем с охраната на сградите си, а здравеопазването да имат проблем.с лекуването на персонала си…

 • Марин

  По ЗОП сигурно ще трябва да правят търг и да търсят поне 3-ма кандидата. В България те (за лош или добър късмет) са двама – epay.bg и ebg.bg. С цел максимално добро обслужване на клиентите и избягване на обвинения в монополизъм е редно да се включат и към двете системи.

  Веднъж вече ги стресирах (в Софийски районен съд) като отидох да си пускам документи за свидетелство за съдимост и си носех разпечатка от платежното нареждане от epay. Пратиха ме да си говоря със счетоводителите им и едва ми разрешиха, добре че бях настоятелен.

 • Тopol-M

  Ако се извърши банков превод от електронно банкиране, таксата за превода е 1,10 лева през Булбанк, 1,50 лева през ДСК. Т.е. 1/3 до 1/2 от цената на услугата. Докато за ипей плащането се счита като с дебитна карта, т.е. безплатно е или е 20 стотинки.

  Подобен проблем (несъразмерно голяма банкова такса) има и една наредба на М-во на правосъдието, с която се иска учредителният капитал да минава винаги през банкова сметка. Така за фирма с набран капитал от минимума от 2 лева се товари с банкови такси за 80 лева, отделно пълномощни на съдружниците за пред банката, преводи и легализации (ако са чужденци) и т.н. за да се докажат 2 лева внесени…

 • Любомир Попов

  Скоро ще има в почти всички общини софтуерна възможност за използване на виртуален ПОС при плащането на местните данъци и такси.

 • EE

  Хубаво нещо е електронното правителство и дай-боже да стане по-скоро, въпреки съпротивата (съзнателна и несъзнателна) на администрацията.

  С извинение към автора на блога ще си позволя да се изрекламирам малко. Написах едно кратко мое виждане по въпроса: “Защо потребителските стоки не са трайни”. Ако някой се интересува, то е в линка към името ми.