Топ 10 експортни дестинации на България, млн.евро


Източник: БНБ


През 2008 Гърция беше номер едно дестинация за български износ на стоки. През 2011 вече е паднала до пето място, изпреварена от Германия, Румъния, Турция и Италия. Всичко това се случва при бързи темпове на растеж на износа. Т.е. не се сбъднаха прогнозите на някои външни анализатори, че водещото място на Гърция ще навреди на българския износ – всъщност, това което стана е, че водещото място на Гърция вече не е толкова водещо. При евентуална "драхмизация" на Гърция, класирането й ще пада още.

В топ 10 на експортните дестинации на България през 2011 влизат 4 от петте съседни страни (без Македония, която е на 11-то място). Освен съседни страни, в топ 10 има само страни от ЕС (7 на брой), с изключение на Русия. Шест от топ 10 са от Еврозоната.


Скрий коментарите15 Коментара

 • Лъчезар Богданов

  Интересното е, че повечето изказващи се за външните дисбаланси на Гърция (както и в Еврозоната като цяли, или пък по повод на валутния борд в България) тотално изпускат структурата на икономиките и разнообразието на продуктите.
  Например, сега е модно да се твърди, че ако Гърция или Испания девалвират ще могат да свият дисбалансите си със Северна Европа, като увеличат износа си и намалят вноса си. Интересно е тези хора как си представят например, че гърците, благодарение на обезценка на местната валута, ще изберат да си купят гръцко БМВ вместо германсо, или дали ще предпочетат вместо да харчат за компресор за климатик (вносен), да пият повечко зехтин (местен).

 • Димитър

  Хмм, това Fallacy of Composition как е на български?

  The first type of fallacy of Composition arises when a person reasons from the characteristics of individual members of a class or group to a conclusion regarding the characteristics of the entire class or group (taken as a whole). More formally, the “reasoning” would look something like this.

  Individual F things have characteristics A, B, C, etc.
  Therefore, the (whole) class of F things has characteristics A, B, C, etc.

 • Господин Гюров

  @ Лъчезар Богданов

  След девалвация гърците няма да харесват гръцко БМВ повече от германското, но те просто няма да имат пари за германско. Колко ще увеличат износа си не е ясно, но ще си намалят вноса. Докато са в еврозоната свиването на заплатите им води до същото, само че по-бавно.

 • Алтернативен Капацитет

  Кое помогна да изнасяме толкова много за Германия? Защо не изнасяме, сред топ 10, за Скандинавският полуостров?

 • sami

  Алтернативен Капацитет

  Най-много помага да изнасяме толкова много за Германия Германия.

 • bazil boli

  Според мен, нормално е при вътрешно-финансова която да е налице, Гърция да се затвори за българския износител, но ако разгледате по-внимателно сравнителната таблица ще забележите, че не съществува почти никаква разлика м/у реалния нетен български износ към Гърция, което мен лично ме навежда на мисълта, че отново неправилно се интерпретира изнесената информация. Разлика от 83.5 млн за период от 3 години едва ли е конкретно решаваща за заключението, което си правите.

 • Лъчезар Богданов

  @ Гюров

  Само не разбирам защо намаляването на доходите след девалвация се нарича “възстановяване на конкурентноспособността” , това чрез либерализация на пазара на труда и свиване на публичните разходи – “антисоциално убиване на растежа, дефлационен капан и т.н.”.

 • Господин Гюров

  @ Лъчезар Богданов

  Защото по отношение на цените и дълговете в местна валута (ако има такава) разликата е между инфлация и дефлация – девалвацията води до инфлация и облекчава изплащането на вътрешните дългове, докато другите мерки водят до дефлационен капан и длъжниците умират, завличайки после и кредиторите си.

 • Лъчезар Богданов

  Е, благодаря за разяснението :)
  Но аз питам друго – ако и в двата случая реалните доходи падат, защо се смята, че хората са по-доволни от инфлация, отколкото от номинално намаление на заплатите?

 • Йотов

  дефлационен капан и длъжниците умират, завличайки после и кредиторите си.
  ———————————————-
  Държа да подчертая, че кредиторите ще го отнесат и при (хипер)инфлация, даже доста повече, така че това за кредиторите не е аргумент.
  За длъжниците ясно. И в България има доволни от хиперинфлацията 96/97 г. Не малко хора си платиха панелките така, по съкратената процедура.
  Да, гръцките длъжници ще си намалят дълга, но повече чужд кредитор едва ли ще видят.
  На мен ми е чудно, ако наистина профсъюзите са много силни в Гърция и няма да позволят орязване на номиналните заплати, защо си мислим, че ще толерират свиването на реалните заплати при евентуална девалвация на новата драхма. Няма ли да изреват на умряло и да поискат веднага индексиране на заплатите и хоп, конкурентното предимство изчезва.

 • Господин Гюров

  @ Лъчезар Богданов, Йотов

  Чисто психологически е така – директното намаляване на заплатата (на числовото й изражение) се възприема по-болезнено от инфлационното ерозиране на реалните доходи.

 • сами

  всъщност девалвацията в отворена малка икономика като гръцката води автоматично до инфлация, която е много по-жесток бич от намаляването на заплатите, тъй като обезценява депозититие и всички нетрудови доходи (наеми, дивиденти, комисионни и т.н.), в които със сигурност са по-голямата част от парите в обръщение дори в полусоциалистическа икономика като тяхната. Естествено през годините гърците са яли попарата на обезценяващата се драхма и в момента всичко, което не е безкрайно необходимо се обръща в евро, долари или злато. Личното ми мнение е че тука ревете за нероден Петко – никой няма да остави Гърция да излезе от зоната, защото тогава със сигурност дълговете им стават само за провизия.

 • Йотов

  Гюров,
  честно казано не знам кое е по-болезнено, не съм правил изследвания и не разбирам много от експериментална психология, но си спомням януари 97 година колко болезнено беше инфлационното стопяване на доходите и спестяванията – чак на Филип Димитров му счупиха очилата. Имайки предвид, че все даваме гърците за пример – те, видиш ли имали гражданско общество, не са овце, борят се за правата си, хвърлят димки и т.н., мисля, си че доста болезнено ще възприемат ерозирането.
  Но все пак зависи за каква инфлация става въпрос и на какво. Също така дали ще има последващ ценови контрол, който ще изпразни магазините.
  Сами, и аз си мисля като теб, че няма гърците да излязат – само блъфират, за да могат да бъдат за пореден път спасени.

 • Nikolai

  Трябва господата политици да обърнат внимание на тези статистики, а не да забранява само цигарите…