В България има 31 банки, от тях 5 са с гръцки собственик (всъщност 4, защото една от гръцките банки е собственост на френска банка). Т.е. гръцки собственик имат около 13% от банките в България.

Към март 2012 пазарният дял на петте банки с гръцки собственик по отношение на активите е 23.37%, а по отношение на привлечените депозити от фирми и граждани пазарният дял е 20.66% (без френската банка е с половин % по-малък).

Привлечените депозити от фирми и домакинства в петте банки са 11.24 милиарда лева. В същото време, активите на тези пет банки са в размер на 18.13 милиарда лева. Депозитите са покрити с активи на 161%, т.е. активите надхвърлят привлечените депозити от фирми и домакинства с над 60%. Това е повече от средното за банковата система (43%) и е сериозен буфер.

Българските банки с гръцки собственици нямат нетна експозиция към Гърция, т.е. не могат да претърпят загуби каквото и да се случи в Гърция. При евентуално изгонване на Гърция от Еврозоната, гръцките банки най-вероятно ще продадат българските си дъщерни банки на нов собственик (което през последните години се случи на няколко български банки – ирландски, словенски и пр.).


Скрий коментарите21 Коментара

 • пътуващ

  депозитите са покрити с активи, или активите с депозити :)

 • sami

  @ пътуващ

  депозитите (бидейки пасив) са обезпечени с активи, не покрити. иначе гръцки банки в България няма – има клонове на банки с централи в Гърция и с ясни (в случая с креди агрикол) и неясни (във всички останали случаи) собственици. Въвеждането на драхмата, което е силно хипотетичен сценарий или фалита на някои от централите , което не е чак толкова хипотетичен няма по никакъв начин да се отрази на техните клонове у нас, тъй като те са обикновен франчайзинг, който просто ще си смени оператора. Пример – Демирбанк – сега Д-банк.

 • Георги Ангелов

  @ sami

  Ако трябва да бъдем точни – а това е за предпочитане – повечето гръцки банки не работят с клонове в България. Те са просто акционери в български банки.

  Разликата е огромна, защото клоновете нямат собствен капитал, докато банките, регистрирани в България имат собствен капитал, активи и пасиви и са изцяло разграничени от акционерите.

 • CBfan

  Нещата в Гърция хич не изглеждат добре и е много вероятно да се влошат до 1 месец, когато Гърция просто ще свърши парите. Ако половината от хората които имат депозити в гръцки банки в България решат че е по-добре да ги преместят в други банки, тогава нещата ще станат зле.

 • Тоpol-M

  Вариантите на развитие не изключват краткосрочни проблеми.

  Пример: компанията-майка закъсва за пари в брой, спуска се нареждане, всички дъщерни банки да прехвърлят цялата си налична ликвидност към майкта. Тук спестителите хукват към гишетата и нещата се размирисват.

  Да, БНБ ще покрие нуждите на първо време, после ще вкара квестори и след 3 години те ще съберат от кредитополучателите на банката повече, отколкото е завлекла. Но дотогава….

 • Георги Ангелов

  @ CBfan

  Нека запазим перспективата. В Гърция са изтеглени 72 милиарда евро депозити (не преместени, а изтеглени) за около две години – осигурени от рефинансиране от ЕЦБ. 1-2 милиарда в България въобще не биха се усетили на този фон, особено ако Гърция има достъп до ЕЦБ. Ако Гърция изхвърчи от еврозоната, банките просто ще си сменят собственика.

 • Георги Ангелов

  @ Тоpol-M

  А защо смятате, че БНБ ще позволи ликвидността да изтече, ако след това ще трябва да покрива нуждите? Никакъв кеш не може да отиде към собствениците, ако това ще застраши системата – това е целият смисъл на изискванията за ликвидност. И това лесно се контролира, тъй като платежната система се управлява от БНБ.

 • Господин Гюров

  ЕЦБ спря парите на четири гръцки банки
  http://www.darikfinance.bg/novini/76299

  Хайде сега си представете, че и на следващите избори в Гърция се повтори сегашната картинка.

  Тоpol-M, нали не очакваш, че банките-майки ще обявят във вестниците, че изтеглят ликвидност от дъщерните. Как очакваш спестителите у нас да разберат? Дори редовите служители в банките няма да знаят, поне за известно време.

  Когато все пак един ден се разчуе, дали наистина БНБ ще им покрие нуждите, при нашия борд въобще възможно ли е такова нещо?

 • Господин Гюров

  @ Георги Ангелов

  Те може да си покриват прекрасно изискванията за ликвидност (и съответно да изнасят пари) до момента, в който започне банк рън. А тогава вече ще е късно БНБ да ги спира.

 • CBfan

  Има рискове, но ако Гърция напусне еврозоната тогава тя /Еврозоната/ ще трябва бързо и много убедително да докаже че няма да последват и други страни. Така че дори страни като България да имат някакъв проблем заради гръцките банки ще имат много силна подкрепа от ЕС, нищо че не сме в еврозоната.

 • Георги Ангелов

  @ Господин Гюров

  Възможно е при нашия борд, има си специална наредба, БНБ има специален голям резерв за такива случаи, има и стимул да не ги допуска като изисква толкова висока ликвидност, че банките да издържат на теглене. Ако не сте забелязали, ликвидността на българските банки е около 25%. В този смисъл, не може да изнасят и да покриват едновременно изискванията, защото изискванията са високи.

 • Господин Гюров

  @ Георги Ангелов

  Ликвидността е 25%, а не задължителните резерви, нали. Задължителните резерви колко са в момента – май 10% за привлечените средства от страната, 5% за тези от чужбина и 0% за тези от държавния и общинските бюджети.

  Точно тази толкова по-висока ликвидност спрямо минималните нива лесно би позволила изтичане на пари от страната.

 • CBfan

  @ Господин Гюров

  Изискванията за ликвидност са отделно от МЗР. Друг е въпросът че ако има желание най-вероятно банките ще измислят някаква схема да прехвърлят пари към банките майки. Аргументът по-скоро е че едва ли ще искат да правят това.

 • Георги Ангелов

  @ Господин Гюров

  Минимални задължителни резерви и изисквания за ликвидност са две различни неща. Минималните резерви са само част от изискванията за ликвидност.

  Между другото, няма проблем български банки да имат ликвидност в или извън страната. Въпросът е единствено тази ликвидност да не е в Гърция където някоя политическа промяна може да я превърне в неизползваема валута :)

 • Георги Ангелов

  @ CBfan

  Не искат, защото само губят. Ако изтеглиш 50 милиона, заобикаляйки изискванията, и заради това загубиш милиарди вложени в дъщерната банка, едва ли си заслужава (случаят Общинска банка показа как БНБ реагира срещу акционери на банки, които вредят на банката си).

 • Спас Колев

  Не разбирам много, но се чудех дали за гръцките банки не е възможна стратегия при излизане от еврозоната да задържат българските си подразделения, за да ги ползват за по-нискорисково пласиране на гръцки депозити в евро?

 • Торук Макто

  Защо лъжете народа?
  Много добре знаете,че Сириза ще спечели в Гърция изборите.Следва изгонване от еврозоната и банк рън във България,Гърция и Румъния…
  Няма хич да ми е мъчно за Гръцките банки…
  Системата с частичен резерв се провали и ще бъде заменена от златен стандарт.

 • seido

  “Ако трябва да бъдем точни – а това е за предпочитане – повечето гръцки банки не работят с клонове в България. Те са просто акционери в български банки.

  Разликата е огромна, защото клоновете нямат собствен капитал, докато банките, регистрирани в България имат собствен капитал, активи и пасиви и са изцяло разграничени от акционерите.” – и аз мисля така Г-н Ангелов. Колкото до КОЕФИЦИЕНТА Депозити покрити с активи, дали е 161 % не съм го смятал, но не може само на базата на на него да се прави извода, че имам голям буфер. Голям процент от АКТИВИ-те на банките са раздадените Кредити/кратко-,средно,дълго-срочни/.Значително малка част са в налични пари и ДЦК.Всички знаем как се раздаваха кредитите до към 2008 г. и обезпечението към тогавашен момент какво струва днес. Пример с жилищното кредитиране.

 • sami

  дали банките са гръцки, български или руски само можем да гадаем защото са акционерни дружества (Societe Anonyme). Банк рън няма как да стане физически, а и няма почти никаква вероятност чисто икономически – обратното – гърците ще си вкарат еврата в нашите “гръцки” банки, ако се достигне до замяна на еврото с новата драхма. Сега за 24 Май ще ходя на Корфу и ще придобия пряка представа за ситуацията – защото ако се вярва на пресата и интернет се стига обикновено до суицидален изход.

  Между другото в бед сайтовете има вече залози дали ще има превалутизация или не в Гърция – не съм гледал наскоро коефицентите.

 • Васил Янков

  Алфа Банк е клон, а не българско юридическо лице! При проблеми на банките – майки е най-вероятно българските им поделения да бъдат продадени без никакви проблеми за вложителите им. Но БНБ трябва да ги следи много внимателно и от близо!