Това е темата на седмичната ми колонка във вестник Пари. Ето и част от коментара:

"Все пак две трети от запитаните хора сочат, че е важно България да поддържа високо ниво на жп транспорта и затова трябва да се отделят повече средства от бюджета. Най-вероятно това са хората, които ползват субсидиран жп транспорт. Трябва ли обаче да има допълнително пари за компания, която е в непрекъснат недостиг на пари независимо от бюджетните субсидии, е друг въпрос. В края на 2006 г. задълженията на БДЖ са общо 499 млн. лв., като само през последната година те са нараснали с 82 млн. лв. През последните години БДЖ приключва финансовата година със загуби от около 40 млн. лв."
 
[…]

"Какво трябва да се направи?

Приватизация на БДЖ незабавно. Железниците не са по-привилегирован транспорт от автобусния или автомобилния. Разбирането на правителството и на част от обществото, че всичко, което се движи по релси, е някак си по-висше и специално, е в основата на специалната политика. Интересното в случая е, че въпреки съществуването на такова разбиране мерките, прилагани към този сектор, всъщност го обричат на мизерия, постоянно разрушение и нарастващи разходи."


Скрий коментарите11 Коментара

 • Пенчо

  Нова анархо-либерална изцепка от Костадинова. Сега пък можем и без железници….А когато сняг забръска ще се придвижваме с БТР-и.

 • Георги Ангелов

  Интересно как изразът “без субсидии за държавните железници” се приема като означаващ “без железници”. Това са два доста големи логически скока – че без субсидии няма железници и че без държавни железници няма железници. И двата са необосновани.

 • Димитър Лъжов

  Писах и пак без умора пиша, че и аз не искам да плащам за БДЖ. Субсидиите за БДЖ са рецидиви от комунизма. Стига вече!

 • Веселин Николов

  аз не искам да плащам и заплати на Станишев, на отдел “Зайци”, “Вълци”, 1000 генерали и т.н. и т.н.

 • Пенчо

  На всеки е ясно , че без субсидии железниците ще умрат. Това важи особено за инфраструктурата /НК “ЖИ”/, но също и за БДЖ.

  Чистата логика – да го направим частно , пък ако оживее – оживее тук не върви.

  Железниците са въпрос на национална сигурност. Всички плачат напоследък от задръствания , претоварени пътища и катастрофи. Една от причините са слабо развитите и кретащи железници.

  Не бъдете слепци , вижте как “инвестират” в енергетиката частниците .
  А при БДЖ разпадът ще е бърз и необратим , защото това е много по-проблемен сектор.

 • Милко Георгиев

  Днес се потресох от една новина, взета назаем от actualno.com а именно:

  “Новата цена, по която НЕК продава електроенергията на големите консуматори, е непосилна за железниците. Иван Генов призна, че АЕЦ “Козлодуй” е принуден да доставя по-евтина електоренергия, за да спаси превозвача от фалит.”

  Добре де, защо никой не говори за промяна в мениджмънта на една компания? Как така става, че всички могат, а те – не могат? Забележете думичката … при-ну-ден… Защо аз не принудя АЕЦ-а да ми доставя ток на преференциална цена?

 • Димитър Лъжов

  “Железниците са въпрос на национална сигурност.” — Да, през 19 век беше така. Стига толкова смешен плач за БДЖ…

 • Георги Ангелов

  @ Пенчо

  Аз виждам държавата как “инвестира” парите на данъкоплатците в БДЖ и съм много недоволен.

  Ако на армията са й нужни линии за националната сигурност – да си ги плаща от бюджета си. И без това е много голям. Но тя смята, че за нея е по-важно да купува самолети.

  Линии или самолети, това е въпросът?

 • Анонимко

  Подкрепям Пенчо, че железниците са важни. Но ми се струва, че не работят добре и не са оптимизирани. А също, и че може би се завличат от други отрасли. Погледнете – Кремиковци им дължи доста пари, куп други им дължат доста пари. Полицията често не може да им помогне да се спрат кражби. Мисля, че не трябва да се оставя инфраструктурата на произвол, а да е въпрос на държавна политика за сигурност, но без корупция, моля. Трябва да се подобри мениджмънта в движението, да се активизират повече товарните превозни услуги, евентуално да се направят промени и да се приложат механизми на пазарно управляван транспорт. Изгорелите хора във вагоните се оказа, че се возели в некачествени втора употреба, като преди това са продадени новите и някой нали разбирате е бил платен за усилието в това. Прав е и Пенчо, че когато има трудни зимни условия, БДЖ е много по-сигурен. Изпитал съм го в живота си, когато заобиколно с БДЖ стигнах до иначе непроходим автомобилен път в хълмистата равнина.
  Мисля, и че е зле транспорта и поради многото гратисчии. А БДЖ има точно тоя проблем – малко пътникопоток, предполагам малко товаропоток и неплатежоспособност на част от клиентите, които превръщат дейността във вземания или просто неплащане.

 • Анонимко

  Хайде да сметнем какво са 40 млн лева загуба – за 360 дни в годината, по 2-3 лева билетчето за кратък маршрут, това са 44 хил. пътници. Щом като ЖП транспорта често има ниски променливи разходи спрямо броя пътници, то може да се мисли за алтернативи за напълване на потока. Когато бях студент влаковете се препълваха със студенти. Сега се препълват автобусите със студенти и места там няма. Дано с цената на петрола и горивата това даде шанс на БДЖ, но без промени и маркетинг няма как да стане.

 • Анонимко

  40 млн лева са близо 20000 пътника повече, които всяка седмица пътуват на дълги разстояния с билет близо 20 лева.