Бойко Борисов коментира, че не било коректно да го сравняват с партийния ръководител, управлявал България 33 години. И обясни: “Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство"


Евростат: Брутен вътрешен продукт на човек от населението, евро, 1990 г.По думите на Бойко Борисов изглежда сякаш  толкова много е направил Тодор Живков, че дори една стотна от направеното е "огромен успех". Нека, обаче, погледнем данните. 

Според Евростат, през 1990 година България е много бедна страна – около 16 пъти по-бедна от западните страни. Това ни е наследството от комунизма. Нещо въобще не се вижда успех, още по-малко огромен. Освен ако не приемем, че да постигнеш бедност е успех?!?

По-долу – още една графика, с данни за повече страни (от 1995 година). Отново, въобще не се вижда къде е този огромен успех на Тодор Живков, след като практически няма по-бедна страна от България.


Евростат: Брутен вътрешен продукт на човек от населението, евро, 1995 г.Скрий коментарите212 Коментара

 • Добри Божилов

  Не еднократно съм казвал, че преходът ни, в чисто икономически план, доведе до значително нарастване на доходите. В момента средната заплата е 300 евро, а през 1989 г. беше 30 долара. В момента хлябът е 1 лев, а през 1989 – когато можеше да го купиш, беше 40 ст. Млякото е 70-80 ст., тогава беше 23 ст. Т.е. имаме значителен прогрес, въпреки всички глупости, които направихме…

 • Николай Михайлов

  От друга страна, едва ли трябва да се сравнява България сега с България от комунизма. Системите са други и всичко е друго.

  Жалко, че толкова много хора “залитат” по “добрите стари времена”.

  Не ме разбирайте неправилно, само казвам, че нещата не са съпоставими.

  Но при всички случай Добри е много прав, че сега доходите са много по-високи.

 • не икономист

  Добри Божилов

  услугата подстригване 1989 г. беше 0.5 лв , а в момента над 5лв има още куп подобни цени , прогрес има наистина но не е толкова голям колкото показва примера с хляба и заплатата, и този прогрес в по-голямата си част се дължи на присъединяването ни към ЕС и в умишленото дигане на всички цени, и в много по-малката си част на повишаване на производителноста на труда.

 • Запознанства

  Много е спорно, но ако не бяха строежите по него време, сега сигурно и по черни пътища щяхме да се движим :)

 • Павел Янчев

  Далеч съм от идеята да превъзнасям Борисов или Живков, нито пък съм носталгичен към тоталитаризма, само питам:
  Когато Борисов говори за ръст, защо не го оборвате с графики за ръст, а не за БВП?

 • CBfan

  Точно хлябът и млякото не са добър пример, защото бяха силно субсидирани. През 1989 средната заплата беше 200 лв да кажем и с нея се купуваха 500 хляба или 870 млека. Ако сега е 600 лева тя купува практически същото количество хляб и мляко. Дори може би по-малко ако сметнем разликата в грамажа.

 • Йордан Иванов

  В самото изчисляване на БВП в непазарна среда има доста заблуждаващи елементи. Примерно, френските водопроводни тръби от темперован чугун имат 130 години гаранция! Нашите азбестови тръби имаха 5 години гаранция. След 5-тата година започваше едно копане, подмяна на тръби и преасфалтиране през 6 месеца. Така за едно и също нещо -да имаш вода вкъщи, соцът отчиташе 4-5 пъти по-висок БВП под формата на изкопни услуги, монтажни работи по промяна на тръби и преасфалтиране

 • допълнение

  Защо да са несъпоставими. В данните има и държави, които са преминали през подобен режим като нашия…

 • Господин Гюров

  Числата на графиките по паритет на покупателната способност ли са? Силно се съмнявам.

  Добри, през 1989 средната заплата беше не 30 долара, а към 60 даже по черния курс. По официалния – няколко пъти повече. (Средната заплата беше към 240 лв.) Също така да не се забравя, че долар 1989 и долар 2010 не са едно и също нещо.
  Колкото до хляба, през 1989 го имаше навсякъде. Доста неща бяха дефицитни, но не и хлябът и млякото.

  Ако започнем да сравняваме цени, сега, 21 години по-късно, май ще се окаже, че по отношение на основни неща не сме мръднали напред, даже напротив. За хляба и млякото вече писахте. Да уточня, че киселото мляко тогава беше 500 гр., а не 400, хлябът беше 0.8 – 1 кг., а не 0.6. Да добавя:

  Градски транспорт – 6 ст. тогава, 60-100 ст. сега. Билет за кино – 20-35 ст. тогава, 5-10 лв сега. Градският телефонен разговор беше 3 ст. без ограничение на продължителността, почти без месечна такса. Токът и водата бяха много по-евтини от сега, но не помня точно колко. Лекарствата бяха много по-евтини. На докторите се даваше по кутия бонбони, а не по 50-500 лв. на ръка. Учебниците – безплатни. Наемите – няколко пъти по-ниски. Плодовете и зеленчуците – и те бяха няколко пъти по-евтини. А средната заплата сега е едва около 2 – 2.5 пъти по-висока.

  По индекс на човешко развитие България беше стигнала 23-о място в света, ако правилно си спомням. Сега е към 65-о. Това ни е “прогреса” за 20 години – 40+ места надолу. Какво да коментираме повече?

 • Галина

  “Според Евростат, през 1990 година България е много бедна страна – около 16 пъти по-бедна от западните страни”

  Данните на Евростат показват, че през 1995 г. БВП на човек от населението по паритет на покупателната способност е 32% от този на ЕС-27, а през 2009-41%. През периода
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsieb010
  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=STAT/10/91

 • Господин Гюров

  Към горния списък мога да добавя бензина, книгите, вестниците и др. – все основни неща, които бяха 5 и повече пъти по-евтини от сега.

 • Господин Гюров

  През 1995 вече бяхме обеднели доста спрямо 1989.

 • schwarz

  По времето на Тодор Живков бях войник и имах войнишки, войнишки …

  Нама да кометирам глупостите на Бойко.

 • dzver

  Господин Гюров, ако ще си говорим с гледане в тавана, ще погледна в тавана и ще ти кажа, че средната заплата 89-та е била 120 лв, а в киселото мляко беше течна горчива слуз. В магазина докарваха соев кучешки салам, за който висях на опашка с часове и който ставаше за ядене само след термична обработка.

  На човека с “нямането на пътища” – демокрацията се справя прекрасно със строенето на пътища. Сумата от пътищата, построени през комунизма за 45 години би била реализирана от капиталистическа България за 4-5 години при по-високо качество на изпълнението.

  Проблемът не е в демокрацията, а в недостатъчната демокрация. Твърде много реформи, за да се приключи с комунизма, все още не са направени. Не са се сменили и хората – старият висш мениджмънт управлява капиталите.

 • victualia

  Коректното сравнение би било как би се развила България, ако го нямаше Тодор Живков и комунистическия режим. Очевидно е, че би се развила много, много повече. Само искам да припомня, че 1929 година сме давали заеми на Германия и Гърция и ако го нямаше 9-ти септември, вероятно икономиката ни в момента щеше да е съизмерима със средно-европейската. Нелепо е да се изтъкват успехите на комунизма, че е строил заводи и пътища – нима другите “капиталистически” държави не са строили заводи и пътища? Излиза, че ако го е нямало Тодор Живков, всички около нас са щели да се развиват, а ние да си тъпчем на едно място. Което са абсолютно болшевишки внушения – много зачестили напоследък в мислите на премиера:)

 • Господин Гюров

  dzver, къса ти е паметта. 100-120 лв беше МИНИМАЛНАТА заплата, не средната. А киселото мляко беше ИСТИНСКО кисело мляко. Сори че не ти харесва вкусът му, но така е, когато вътре са налице необходимите бактерии, вместо нишесте и консерванти.

 • Йордан Петров

  Какво общо има Тодор Живков с 1990 и 1995 година???? Първите години на прехода???? Просто на Г. Ангелов му е по-лесно да вземе от интернет някоя графика и да “умува”….Не одобравям тоталитарния ред, но базата от която сме тръгнали преди повече от половин век е била различна. Отчитали сме огромен ръст, но при ниска база е нормално да сме на голямо разстояние…Дали са се увеличили доходите на населението – не е важно…Дали се е увеличила покупателната способност на населението – за някои – ДА, за други – НЕ…

 • Галина

  Спадът на БВП по данни на Световната банка е около 25% през периода 1990-1994 г.

 • victualia

  Не знам каква база за сравнение има изобщо. Комунистическата икономика беше субсидирана в много голяма степен и по тази причина цените бяха ниски, а стоките крайно неконкурентноспособни. Тоест смешно е да се говори изобщо за икономика, при положение, че СИВ ни е купувал боклуците, които никой друг нямаше да купи. Това важи не само за България, а за целия соц-лагер. Резултатът е предопределен – огромни заеми и фалит на системата. Първо на икономическата система, а после на политическата. Така че такива дитирамби колко сме били добре по времето на социализЪма са просто смешни.

 • eldred

  Тук трябва да се отбележи, че дори и мизерните резултати от онова време се дължат не на някакво постижение на Тодор Живков, а на нарастващият външен дълг и съветските субсидии. Логичният резултат от това естествено е фалит.

  “Към горния списък мога да добавя бензина, книгите, вестниците и др. – все основни неща, които бяха 5 и повече пъти по-евтини от сега.”
  Уоу евтини вестници. “Работническо дело” бил евтин. Какво невероятно постижение на икономическата мисъл.

 • Мишо

  Не знам защо всички говорят за 1990-та година? Тя беше доста по-бедна от въпросната 1989-та. Даже ако трябва да бъдем точни 2/3 от 1989-та, което пречи на съпоставката, т.е. трябва да се сравняваме с 1988-ма.

  Не само броя хлябове е показател. Много неща са силно показателни. През 1988-ма година пенсията бе около 50% от заплатата, днес е около 1/3. Тогава имаше безплатно здравеопазване и много други привилегии.

  В същото време говорим за брой купени млека и хлябове. Разликата е, че сега те могат да бъдат купени, но тогава – не. Чакаше се на опашка за мляко и то свършваше още в 8-9 сутринта. След това – пари имаш, но мляко няма.

 • Господин Гюров

  Мишо, дефицитът на млякото се появи в първите години на прехода, не в 1989.

 • Господин Гюров

  eldred, всички вестници и списания бяха евтини, не само “Работническо дело”. И всички книги бяха евтини (вкл. чисто научната литература), не само тези на Тодор Живков.

 • Торук Макто

  Ако погледнем Сомалия дори и там за 20 години са забогатяли…
  Друг е въпроса дали можем да растем с по-бързи темпове…
  Ако го нямаше социалистическия период по доходи сигурно щеше да сме по-добре от Гързия!

 • парите ми са кът

  отново перфектна логика от почти всички тук. единствено виктуалия се откроява положително. останалите все едно си приказват пред блока на ракийка. :))

 • victualia

  Дефицитът на млякото не помня кога се появи, но дефицитите започнаха около 1987 година. Например, имах “щастието” тогава да лежа в болница и мизерията вече беше факт – от къщи се носеха пижами и чаршафи, нямаше елементарни превързочни материали, за които се плащаше под масата или се купуваха на черно – става въпрос за обикновени бинтове, марля и лигнин.Упойките също се даваха на свои хора или срещу заплащане. Започнаха да изчезват продукти – не от първа необходимост като мляко и хляб, но нямаше тоалетна хартия за бога, или “лукс” като дамски превръзки и млека за бебета, за телевизор и пералня се чакаше ред с месеци, а на много места бяха въведени купони, ако сте забравили. Храната се субсидираше до последно естествено.
  Така че фалитът на социалистическата икономика доведе до естествения фалит на държавата през 1989та. Дефицитите на стоки от през 90та бяха продължение и следствие на тези процеси, започнали в средата на 80-те.

 • schwarz

  Темата наистина е за “на ракийка”.

 • Господин Гюров

  Торук Макто, ако го нямаше социализма, сигурно сега щяхме да сме по-богати от Гърция, но не спрямо днешната богата Гърция, а спрямо една бедна Гърция, която не би получавала (заради граничния си статус) всяка година милиардни субсидии по линия на НАТО, а от края на 70-е – още по-големи субсидии по линия на ЕО. Гърция вероятно въобще нямаше да влезе в ЕО през ония години. Така че по-добре да не спекулираме какво би било или не би било.

  Вече писах кой е най-добрият показател според мен – това е индексът за човешко развитие. Каквото и да го усуквате, той показва кристално ясно, че след 1989 България катастрофира тотално.

 • dgidgo

  kakwi gluposti samo , naprimer po todorowo wreme hodeh po 14 dena na more i 14 dena na balkan , na kino 25 stotinki , transport 4 stotinki , tok za mesec 10 lewa ,zabolekar bezplatno , stadionite po futbol palni po 25 000 na ma4 , sega po 300 4oveka na cska

 • dgidgo

  za 90 procenta ot balgarite pri todor be po dobre,samo 10 procenta sega sa po dobre ot krajbite i kriene na danaci

 • schwarz

  Не ми се говори за контрабандата на наркотици, оръжие… дрън, дрън, дрън по времето на Живков и след него.

  Ще го кажа още веднаж: не знам коя система е по-шибана – тоталитарната (до 1989г.) или неототалитарната (след 1989г). Проектантите и изпълнителите са едни и същи. Това е проблемът!

 • В. Алтънов

  На вниманието на тези, които не са забелязали, че щом някой е комунист, то лъже като дърт циганин и когато ти каже “Добър ден”, нито е добър, нито е ден. Погледенете Господин Гюров от форума – очевиден ляв симпатизант на времената до 1989 г. Едно нещо вярно не каза. Първо, не е вярно, че минималната заплата преди 1989 г. е била 120 лв. Много добре помня, щото точно тогава работех. Имаше заплати и по 80 лв., а десетилетие-две, преди това и по 65 лв. заплати. Второто, което се сещам е типично по комунистически: кризата с млякото, когато ставахме посред нощ, за да можем да си го купим била станала в първите години на прехода?!? Ето това си е типично комунистическа брадата лъжа в стил вица за състезанието между БМВ и Москвич през погледа на Съветската преса: “Москвича завърши на второ място, а БМВ-то – предпоследно (от общо двама участници, при условие, че `германеца` е победил `руснака`)”. Да припомня на Гюров, че по същото време правителството беше управлявано от БСП с председател Андрей Луканов. И до днес никой не събра достойнство да каже как така за кратко време изчезна всичкото мляко и настъпи дефицит, както и кръвта от болниците? АМи да ви кажа – ченгета и комунисти я разпродадоха тихом мълком зад граница заедно с млякото, а пъричките гушнаха (откраднаха де), за да се превърнат в кредитни милионери и нещастници като Гюров днес да се перчат нагло, че за това била виновна демокрацията!
  Така че, Господин Гюров да не разчита на късата памет или на младостта на някои от нас, щото има и по-стари, които помняк комунизЪма – беше ад от всякъде и се крепеше само на лозуниги за разцвет и заплахи да не протестираме срещу очевидните простотии.

 • victualia

  Безплатно здравеопазване и безплатни почивки няма. Държавата плащаше за всичко без да има конкурентна икономика. Субсидии от Големия брат и осигурени пазари в СИВ. Накрая заеми, които забавиха фалита с 2-3 години. Това е все едно в едно семейство никой да не работи, но всички да живеят относително добре, защото съседите плащат и дават на заем. И когато съседите престанат да плащат, семейството дружно да започне да се оплаква, че “безплатните” му блага били свършили. Пак ще повторя, че социалистическата икономика фалира и политическите промени дойдоха именно по тази причина, а не обратното.

  Колкото до мнението, че човешкото развитие било по-добро при социализма – няма и да коментирам. Връзкарство, кариера по партийна линия, таван на заплатите за висшисти, ако не са другари естествено, липсата на свобода на словото, невъзможността свободно да се пътува зад граница, преследването на икономическата инициатива, доносничеството и т.н. Не искам да обиждам никого тук, но да казваш, че при Тодор Живков е имало развитие на личността е цинизъм.

 • В. Алтънов

  Продължение за Господин Гюров. Лъже и за това, че България е катастрофирала след 1989 г. България катастрофира в действителност още през 1944 г. А през 1989 г. просто започнаха да се берат най-горчивите плодове от комунист-социалистическия “рай”. Щото като говори за човешко развитие, трябва да му е ясно, че европейските народи са развита демокрация и капитализъм заради векове на устойчиво развитие. И днес България щеше да е кап. страна с близка до западната демокрация, ако не беше разсипана от кражби и геноцид от страна на комунистите от 1944 г. Едно общество се развива за десетилетия и за столетия. Комунягите ни спряха развитието със своя “победен” терористичен строй, съсипал собствения народ за благото на миропомазаните от ЦК на БКП-БСП (и ДПС, разбира се) и ни върнаха толкова назад, че не е ясно ще се оправим ли въобще…

 • Lambo

  Преди 10 Ноември 1989 г. си спомням тока бе 2,2 ст./квтч дневна и 1,1 ст./квтч. нощна. Значи средна цена от 1,65 ст./квтч
  Средната заплата си спомням бе някъде към 190 лв. Делим 190 на 0.0165 = 11 500. Значи можеш да си купиш с тази средна заплата 11 500 квтч.

  Сега тока на ЕВН е дневна 17,6 ст/квтч, а нощна 11,7 ст/квтч. Или средно 14,65 ст/квтч
  Средната заплата за БГ е дадена почти 650 лв. Макар че за Провинцията средната заплата не е повече от 350-400 лв.
  Така делим 650 лв. на 14,65 ст = 4 400 квтч.

  Накрая 11 500 делим на 4 400 = 2,6. Значи 2,6 пъти относително сега ни е по-скъп тока

  А ето защо ни е толкова скъп тока :

  http://lambo.blog.bg/politika/2010/04/08/g-n-premier-s-pechalbata-ot-skypiia-tok-hranim-uolstriit.525132

 • Господин Гюров

  @ victualia, преди да продължите да пишете глупости, се поинтерсувайте какво представлява споменатият от мен индекс на човешко развитие (human development index). Например тук:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Development_Index

  “да казваш, че при Тодор Живков е имало развитие на личността е цинизъм.”

  Това е все едно да кажете, че е цинизъм да се твърди, че при Живков е имало БВП.

  @ В. Алтънов

  Да, две десетилетия преди 1989 сигурно е имало заплати по 65 лв. Само че никой тук не говори за 1969, а за 1989. Писах, че минималната заплата през 1989 беше 100-120 лв, възможно е да бъркам с 20 лв, но със сигурност средната не беше 120, а към 230-240 според официалната статистика.

  Колкото до плюнките ви по мой адрес, ще ви кажа само, че през 1988 г. ПУБЛИЧНО си скъсах и хвърлих в кошчето комсомолската книжка в една аудитория на СУ, пред поне 20 души. Случай, който стана доста известен в университета малко по-късно. А през 1989 бях съучредител на една от първите опозиционни партии. Но, за разлика от вас, аз не смесвам истината с пропагандата. Преди 1990 г. нещата НЕ бяха добре. Уви, след 1990 г. те също НЕ са добре. В някои отношения има подобрение, но в други се получиха отвратителни резултати.

 • victualia

  Господин Гюров, от признанието ви, че сте бил комсомолец става ясно защо толкова ви е харесвало при Тодор Живков. От признанието ви, че сте бил основател на една от опозиционните партии става ясно защо дереджето ни е такова сега. Капитализъм, “провеждан” от партийни другари като вас не е нормален капитализъм и именно това е причината за неуредиците ни в икономиката, а не демокрацията, която е жив посттоталитарен модел, както беше писал schwarz по-горе.
  Глупости пишете вие, а не аз, и именно вие използвате пропаганда и бягате от реалните факти и откровено лъжете.

  Пак ще повторя, че както и да изкривявате фактите, социалистическата икономика фалира катастрофално и няма по-голямо доказателство за нейната несъстоятелност.Ако в сегашната икономика на България има “отвратителни” неща, те се дължат именно на остатъците на комунистическия модел, а не да свободното развитие. Например привилегиите за така наречената “работническа класа” в пенсионния модел, за което неведнъж е ставало дума тук.

  Свободно развитие на личността в комунистическо общество има колкото има свобода в Сибир или в Корея.
  Много ми е интересно защо хората бягаха от “икономическия рай” и “свободата на личността” по времето на Тодор Живков в гадните капиталистически държави. А подобна емиграция в обратната посока нямаше. Сигурно защото всички капиталисти са били глупави:)))Защо смятате, че хората не помнят? И че нямат представа какво е било по ония времена?

  Това тук наистина заприлича на спор от Ганковото кафене. На човек като вас няма смисъл да му се дават аргументи, вие винаги казвате на черното бяло и сам не си вярвате.
  Пък и времената на Тодор Живков няма да се върнат, колкото и да ви се иска. Няма как да стане.

 • тревожен

  От икономически показатели не разбирам, но пък разбирам какво мога да си позволя и какво не. Но това достатъчно беше коментирано…
  Друго ми е любопитно, което на никого не прави впечатление, явно. Спомнете си на кого и защо Премиерът Борисов посвети изборната си победа от парламентарните избори. (Ако не си спомняте – дядо му бил убит от властта след 1944г.) Е, как може при това положение да се изказва едва ли не ласкаво за Тодор Живков? Добре е да си запазим демокрацията все пак… поне аз така си мисля.

 • Добри Божилов

  Свободата има това прекрасно свойство, да дава право и да се откажеш от нея. Няма нужда от цифри, макар че най-важната цифра е тази, по която се сравняват всички – парите. Изобщо не може да се говори за съпоставимост на соца с това, което е сега. Но свободата все пак дава избор. В Куба можете да отидете веднага и да карате с 20-30 долара месечно. В Северна Корея и те няма да ви трябват. Има достатъчно оцелели “тодорживковци” по света, та който това го кефи, просто може да иде там. То в Европа колите бяха по-скъпи от тия в Русия, ама като дойде преходът, се оказа, че 10 годишна европейска кола е по-добра от нова “Лада”….:-)))

 • Минчев

  Какво е постигнал Тодор Живков си личи по факта, че за 21 години демокрация, не се построиха толкова километри магистрали в полето, колкото той построи в планината! Не виждам и един високотехнологичен завод, с тежест като ДЗУ. Това е от мене. А дали е било толкова хубаво, нека всеки сам да си отговори на този въпрос!

 • Георги Ангелов

  1. Когато се сравнява покупателна способност, винаги трябва да се има предвид, че по време на комунизма много стоки не можеха да бъдат закупени, просто ги нямаше в достатъчно количество (или въобще). Т.е. покупателната способност нямаше и по чисто физически причини. Ако пуснеш повече пари в обръщение, отколкото имаш стоки и в същото време контролираш цените на стоките, се получава дефицит. Forced saving.

  2. Натрупването на огромен държавен дълг тогава създава временна илюзия – но 20 години след това продължаваме да изплащаме дълговете от комунизма.

  @ Мишо

  Не е вярно това твърдение за пенсиите. Вижте малко данни.

  @ Галина

  Тук говорим за БВП на човек, а не просто за БВП. Има огромна разлика, ако намалява населението.

  Ако ви е по-спокойно, гледайте на втората графика по следния начин – данни за България за 1990, данни за останалите страни за 1995.

  @ Господин Гюров

  По принцип, в горния текст не сравнявам сега с края на комунизма – а сравнявам България в края на комунизма с другите европейски страни /и не само европейски/. Но, все пак, като цитирате Human Development Index, трябва да имате предвид, че по основните показатели на Human Development Index България през 2010 превъзхожда значително България през 1990.

  Между другото, огромният спад след 1989 година (вкл. два фалита) беше при официално управление на същата партия, същите хора, същите икономически “корифеи”, и при неофициално влияние на същия апарат за сигурност. А демократичните липси, наследени от комунизма, са видни и днес. Спъващите развитието фактори в голяма степен са наследство от комунизма и развитието се случва въпреки тях.

 • Петър

  @victualia
  “Господин Гюров, от признанието ви, че сте бил комсомолец …”

  Че то тогава абсолютно всички младежи бяха комсомолци, в комсомола се влизаше задължително в осми клас.

 • Петър

  А ако ще оценяваме Тодор Живков и промените след това, то трябва да се сравнява не 2010-та с 1989-та, а 2010-та с с 1997-ма, напълно прав е тук г-н Ангелов. Защото катастрофата през 90-те е до голяма степен следствие от натрупани проблеми през миналото.

 • Атанас

  Не знам откуде са тези статистики които са публикувани тук. Ако искате да видите статистика от друго място идете на http://www.gapminder.org/
  Не знам до колко са обективни тези данни, но според тях БГ най бързо се развива между 1948 до 1968. В този период средната продължителност на живот е пораснала от 54 г. до 71г. От 1968 до сега живота се е удължил до 74 г. Т.е. само 3г… Доходите преравнени към инфлацията се покачват от 1385$ през 48г. до 5640$ през 68г. Днес доходите са 10840$ годишно…

 • victualia

  Петър, имах предвид комсомолски активист, но това не е важно, а и днес има “комсомолци” в мисленето, което е по-страшно.

  Георги Ангелов, добре че обяснихте с “думи прости” на някои от коментиращите, че данните за 1990 са следствие на целия предишен период на “доброто” икономическо управление на Тодор Живков. Катастрофа!

  Графиката е показателна и по друга причина – резултатите на страни от соц.-лагера като Унгария и Полша, които са назад в общата класация, но много по-добре от България. Причината според мен – в тези държави дребната частна собственост никога не е била унищожавана напълно по времето на социализма, както в България.

  И още нещо любопитно, някъде четох, че по Живково време БВП е бил равен на държавния бюджет. Което означава най-малкото, че държавата е преразпределяла абсолютно всичко.За каква икономика говорим?

 • mitko

  Към г-н Божилов. Не знам дали “КОМУНИЗМА”щеше да е нещо добро и има ли такова “животно,но Татовите години които си спомням/а те не са малко/определено бяха по добри от сегашните.Няколко факта:БЕЗРАБОТИЦА=0,ХЛЯБ-3вида,съответно,бял,добруджа и типов.0,34лв.,0,26лв.и 0,15лв.Всички по 1000гр. Парно за 90 кв.М.=20лв.и 5лв.за топла вода/за един месец.Социални и здравни осигуровки,100% от работодателя,начислявани в/у реалният доход.Да не пропусна и мин.раб.заплата=160лв.Курсът на $ до 1989г.бе около 1.20лв.за 1$.До колкото това е имало значение за по голямата част от обществото.По важно е това,как живееха хората и имаше ли проблем с оцелявнето им.Сигурна работа/при желание спокойно я сменяш,имаше избор/.Сигурни доходи/два пъти месечно/.Платен отпуск/мин.14дни/Безплатни,служебни поч.станции/с възможност за почивка на др. места,с/щу мин.заплащане/.Също като в днешно време.И накрая, това че или незнаете или откровенно лъжете за”ТАТОВОТО”време,не етолкова важно.Интересно че си позволявте да лъжете за днешното.Любопитно ми е защо не показахте и графиката за нарастване на работните заплати,в които и да е период от последните 20год.Що се отнася до 300-те евро средна заплата,да ни честито,”ША ГИ ОДАРИМ О ЗЕМЯТА И ГЕРМАНЦИТЕ”

 • Лидия

  Ще кажа като в изтъркания виц “На таковато си ли да вярвам или на тъпана…”.До 36-7 годишна възраст живях в соца,не бях нито член на БКП,
  нито фен на ТЖ,отнасях се много критично и след 10 ноември бях сред първите в новосъздаденото СДС в нашия град,по митинги и
  протести.Със заплатата си на обикновен счетоводител от тези години не само гледах дете, но се обличах и хранех прилично ,купувах книги,ходех в София на изложби и на митинги и пр.,изключвам годините на управление на Ж.Виденов.Дефицитът по време на Луканов беше изкуствено създаден,стоки имаше в складовете,
  но не в магазините.Задържаха се ясно защо.
  Докато ние скачахме по митингите,други си купуваха фабрики и магазини,въпросните складове
  и др. за жълти стотинки и те обрани от нашите джобове и от родителите ни/затова нямат и пенсии сега/.Ходех на екскурзии,сега не мога да си отида и до село/3*60 билет в едната посока/,за цените няма да говоря-всеки ги вижда.Без работа съм от доста време,с разни професионални курсове от бюрото по труда, но
  без особен шанс да си намеря на моите години такава,но ми вземат всеки месец здравна осигуровка и 2*40 на визита при лекар,нося дрехите на някоя умряла немска пенсионерка,не гледам тв,не купувам книги и вестник дори,пиша
  на компютър от 10 години,останал от сина,може би ще спрем и нета след месец.Обичам театъра,не пропусках постановка,сега от години не ходя.Е това ми е човешкото развитие.
  Единствен порок ми са цигарите,преди точно при соца,пушех “Ст.Морис” по 1лв и нещо,”Кент”-1*60,сега малкък “Кинг”-2,30-по една с кафето
  /намалено от “Пени”на 34 стотинки /100гр/.
  Гледам си градинка,за да има нещо за ядене.Не се оплаквам,но не се и радвам на положението си.Е това ми е човешкото развитие,какъвто индекс искате такъв му сложете.И едните и другите коментари тук са пристрастни.
  Истината е някъде по средата-има – и + във всяко нещо.Може повечето да карат западни трошки сега,но живеят в панели от времето на соца,може да говорим за некачествени стоки тогава,но купуваме китайски и турски дрехи/без значение какво пише на етикета/ и ядем гръцки и македонски безвкусни домати,няма построено и едно училище,ама има затворени,всеки се праска с диплома на виШист/така го пишат повечето/,но не може да напише едно изречение без три грешки,единици четат изобщо книги или водят
  някакъв културен живот и това също е част от развитието.Магазините са пълни,но с долнокачествени боклуци-и при храните и при останалите неща.Строят се пътища,но с цени над
  световното ниво и с огромна корупция и след 1-2 години са в дупки.Богатите стават по-богати,
  бедните-по-бедни.Средната класа я няма почти.
  Но навсякъде и тя обеднява и не е това,което е била преди години.Не вярвам на нищо и на никого
  ,освен на себе си и на това,което виждам с очите си.Така че не се замеряйте с цифри и статистики ,няма смисъл.

 • Галина

  “Според Евростат, през 1990 година България е много бедна страна – около 16 пъти по-бедна от западните страни”
  Още веднъж да обясня. Евростат няма данни за 1990 г., а първите официални данни са за 1995 г. За международни сравнения се използват данни по паритет на покупателната способност. А те показват, че след 25% спад на БВП в началото на 90-те години, през 1995 г. БВП на човек от населението не е 16 пъти по-ниско нито от средното за ЕС, нито от която и да е страна в Европа. През 1995 г. БВП на човек от населението е 3.1 пъти по-малък от ЕС-27 и 4.2 пъти по-малък от ЕС-15. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsieb010
  Не зная колко е бил външния дълг през 1989 г. През 2010 г. той е малко над 100% от БВП.

 • не икономист

  # 48 Лидия

  Точно написано.
  Ще добавя само че не наивните десиденти и митинги свалиха социализма и ТЖ, свали ги ръководството на БКП. Носталгията по социализма е съвсем естествена, просто защото всички хора имат носталгия по младостта си, независимо добре или зле са били през нея. На тия дето неистово вият срещу социализма ще кажа – по спокоино, не се хабете, няма никакви, ама абсалютно никакви шансове за каквато и да било връщане назад, и причината за това не е вашия вой срещу социализма, причината е че бившите фактори и дейци на социализма и комунизма станаха най-върлите капиталисти, нали се сещате колко ще се засилят да се откажат от милионите си за да ви правят социализъм ? А това дето приказват за социлизъм си е само демагогия.

  Едно уточнение: Не съм фен на социализма, но и сегашната “демокрация” в България не я намирам за приемлива.

 • Двойка неикономисти

  @Лидия – “Е това ми е човешкото развитие,какъвто индекс искате такъв му сложете.И едните и другите коментари тук са пристрастни. Истината е някъде по средата-има – и + във всяко нещо.Може повечето да карат западни трошки сега,но живеят в панели от времето на соца,може да говорим за некачествени стоки тогава,но купуваме …. Не вярвам на нищо и на никого ,освен на себе си и на това,което виждам с очите си.Така че не се замеряйте с цифри и статистики ,няма смисъл.”

  Отлично казано, госпожо, поздравления! Аз лично мразя комунизма, мразя някой(системата в случая) да мисли вместо мен. Едно обаче не може да се отрече, макар да имаше “по-равни” от другите, масата живееше по-добре от сега, макар че и този “по-добър” живот си имаше цена за плащане.

  @Галина – “Не зная колко е бил външния дълг през 1989 г. През 2010 г. той е малко над 100% от БВП.”

  Трупането на външен дълг започва през 1982(до тогава на практика сме нямали такъв, по данни на БНБ). След 1984 започва увеличаването(значително) на дълга. През 1986 с прословутите Външно – търговски дружества, започва източването му(вече е около 5 милиарда или 25% от БВП). Чрез тях(и тогава) започва прехода, който скоро(или вече е) ще завърши.

  @Галина – “През 1995 г. БВП на човек от населението е 3.1 пъти по-малък от ЕС-27 и 4.2 пъти по-малък от ЕС-15.”

  БВП на България за 1994 е 9,704 млрд. $, спрямо 28,429 млрд. през 1987.(Източник на данните: Световна банка, Индикатори за световно развитие).

  В периода до 1962-1987 БВП на България и Португалия(например) на глава от населението се различава с проценти, не с пъти(доказуемо е с данни).

  Не го казвам с цел да обиждам, нито пък защитавам комунизма(мразя го до дъното на душата си), но всеки който твърди че в момента се живее по-добре(от гледна точка на масата и в чисто материален аспект) е идиот. Живял съм и в двете “епохи” и за нищо на света не бих живял отново в онези времена, но не мога да отрека очевадното.

 • mick

  Аз пък се сещам за друго. От 45та до 89та какво се е построило в България, и сега от 90та до 2010 какво се е построило? Само за подсказка всичката инфраструктура – пътища, ел.проводи, водопроводи, язовири е от тогава. Сгради, заводи. Новите се броят на пръсти. Последните 20 години живеем като изяждаме всичко построено от тогава/използваме без да го поддържаме/. Та заради това я кретаме сега – иначе без това самоизяждане щяхме съвсем да сме “‘зели дали”. Просто хаосът на пазара, няма как да създаде просперираща държава. Трябва да има и насоки. Иначе все едно да чакаш гълъб да мине през лабиринт. Може и да мине, но шансът е ужасно малък. Но пък ако му покажеш посоката – той ще се научи.

 • Симеон Велики

  Напълно съм съгласен с теб.Запада го нарича УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ,при нас беше ПЛАНОВО,като изключим разбира се глупостите на управляващите тогава.Липсва ни ПРИЕМСТВЕНОСТТА,за съжаление.

 • victualia

  Всички, които плачат за ниските цени по време на социализма не разбират едно елементарно нещо – нищо не е било нито безплатно, нито евтино. Просто държавната ни икономика е разчитала на субсидиите от СССР и отромните заеми, които взимаха другарите от БКП. Тоест някой друг е плащал за “благата”, които сме ползвали по онова време. Сега всички ние, сигурно и децата ни, много години ще изплащаме дълговете за “безплатните” придобивки на социализма.

  Колкото до мечтанията онова време да се върне – и това е невъзможно икономически. Няма го СИВ да осигурява пазари за неконкурентни стоки, няма го Големия брат, който да налива пари в безумни производства, няма пари за да се раздават заплати и пенсии на “калпак”, без значение кой колко е работил и произвел. Всъщност това последното е уродлив остатък от комунизма, който правителството, обявило се за “дясно”, кой знае защо защитава. Ако продължават в тоя дух да раздават “блага”, по социалистически, чака ни нова икономическа катастрофа. То признаците й вече се виждат.

  А за уродливата ни икономика сега съм съгласна, както и за липсата на достатъчно демокрация. Половината от обществото ни развива капитализъм в условията уж на пазарна конкуренция и храни другата половина, състояща се от бюджетни служители, привилигеровани работници, държавна администрация и т.н., които си живеят като по времето на социализма.Втората половина застрашително расте за сметка на първата. Е, няма как да продължава до безкрай това положение. Между другото – това е гръцкия модел на дългогодишно социално и ляво управление. Изводите са ясни.

 • Симеон Велики

  Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това.От Адама до Давида и праведния Йоаким, Йосиф годеник (на света Богородица), колкото праведни и свети пророци и патриарси имаше и се нарекоха велики на земята и пред бога, никой от тях не беше търговец или прехитър и горделив човек, както сегашните хитреци които ти имаш на почит и им се чудиш и се влачиш по техния език и обичай. Но всички тия праведни праотци са били земеделци и овчари и били богати с добитък и земни плодове, и били прости и незлобливи на земята. И самият Христос слезе и заживя в дома на простия и бедния Йосиф. Виж как бог обича повече простите и незлобливи орачи и овчари и най-първо тях е възлюбил и прославил на земята, а ти се срамуваш, защото българите са прости и неизкусни, и овчари, и орачи, оставяш своя род и език, хвалиш чуждия език и се влачиш по техния обичай.

 • Димитър Георгиев

  Тези спорове са хубави за някое телевизионно предаване.Според мен най-важното в момента е да си подредим “градинката” .Всички искаме хубаво здравеопазване,образование,нормални асфалтирани пътища без дупки,пенсии с които да не мизерства възрастното население.Това се постига с увеличение на индустриалното производство,търговията и услугите и …..плащане на дължимите данъци.

 • Симеон Велики

  Вие пак не схващате темата не става въпрос за цените в момента и за соца-ма а за БВП в превод Брутен вътрешен продукт на глава от населението т.е.богатството на всеки един от нас.Което се осъществява чрез ПРОИЗВОДСТВО.

 • Двойка неикономисти

  #victualia post 55 – “Тоест някой друг е плащал за “благата”, които сме ползвали по онова време. Сега всички ние, сигурно и децата ни, много години ще изплащаме дълговете за “безплатните” придобивки на социализма.”

  Това просто не е вярно!!! До 1985 всички продобивки са си е на гърба на обикновенния човек. С всичко друго в поста, съм напълно съгласен.

 • Симеон Велики

  Съответно:здравеопазване,образование,нормални асфалтирани пътища без дупки,пенсии …..плащане на дължимите данъци…………………………………………………………………..!

 • Симеон Велики

  Има една малка но съществена подробност,придобивките на Гърците ги купи Китай а ние нямаме,здравеопазване,образование,нормални асфалтирани пътища и т.н.и продължаваме да берем ПОРТОКАЛИ.

 • Двойка неикономисти

  #victualia post 55 – “Тоест някой друг е плащал за “благата”, които сме ползвали по онова време. Сега всички ние, сигурно и децата ни, много години ще изплащаме дълговете за “безплатните” придобивки на социализма.”

  По-скоро, много години ще се “изплащат”, щетите нанесени в/у способността на хората да мислят и да вземат живота в собствените си ръце.

 • Симеон Велики

  Разликата мили мои е в това какво плащаш за инфраструктура,……….блага в полза народна или за благосъстоянието на сегашните УПРАВЛЯВАЩИ……………………..!

 • victualia

  Двойка неикономисти, държавните дългове започват да се трупат през 1982. Преди това “друг е плащал за благата”, в смисъл икономиката ни разчиташе на субсидии от СССР и на пазарите на СИВ, а не на собствената си производителност и конкурентноспособност. Примера с Кремиковци е даван многократно – каквито и официални данни да показват, предприятието никога не би могло да е на печалба без “подкрепата” на СССР – суровини и пазари. Е, сега като я няма тази подкрепа, резултатът се вижда по-ясно.

  От друга страна, и ти си прав, че “безплатните” придобивки всъщност си бяха на гърба на всички. Хората, които по това време са работили в чужбина “официално” – Либия, Куба, съветските републики, добре помнят, че държавата им прибираше около 70% от заплатите във валута. Подобна експроприация имаше и по отношение на българските патенти – държавата обираше лъвския пай, а за учените оставаше минималното. Същото се е случвало и с работещите в България под някакви форми, дори не във вид на данъци, а под формата примерно на ниски заплати и пълна уравновиловка. Тоест всички сме си плащали за “безплатното”.

 • victualia

  Симеон Велики, понеже спомена Китай – един виц за “социалните” им придобивки:

  Попитали радио Ереван кога ще свърши Китайското “икономическо чудо”. А радиото отговорило – когато китайците започнат да получават заплати:)

 • Симеон Велики

  Примера с Крема не е показателен а е доста спорен без да произвеждаш Стомана не можеш да построиш и мост дори.За последната година няма задължения към никого и е на печалба.При 370 долара на тон е фифти,фифти сега цената е мисля над 600 смятайте си сами.

 • elendilbg

  До всички коментирали и специално до г-н Ангелов, моля обърнете внимание на анализа на вестник “Труд”, озаглавен е 21 години преход, данните са катастрофални за прокламирания икономически възход след 89-та. Г-н Ангелов, за ваше добро е да спрете да пишете толкова манипулативно, излагате се. За икономист явно не ставате, а и за агитатор още по малко, добре че само промитите мозъци ви се връзват. Грешно е да се идеализира социализма, но и тоталното отричане на благините на това време като сигурност, безплатно и добро здравеопазване, безплатно и качествено образование, нулева безработица дори и при циганите, икоренена мизерия и бедност, не води до никъде. Всичко това е имало цена, но именно към това е носталгията, а не към спомените на изгубената младост.
  Линк към статията на труд:

  http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=668671

 • Симеон Велики

  При милярд и 200 милиона по данни 87г.придобивки зор но те ще ги имат в бъдеще а твоите вървят в геометрична прогресия към абсолютната 0…..!

 • Рио

  Уважаеми г-н Ангелов, за пръв път искрено ми се иска да споделя, че пишете прилично големи глупости. И ще ви напомня, че пещерният антикомунизъм нито е модерен, нито Ви е присъщ. Но да оставим настрана политическия аспект, който при всички случаи е доста спорен…

  Относно икономиката – първо, защо не се позовете на статистическите годишници от съответните периоди, а цитирате данни от Евростат? Вероятно ще кажете, че тези данни са манипулирани заради политическата система (както в последните 20 години е модерно да се твърди)…? Но как ще сте сигурни, че данните на Евростат са по-близко до истината и не са моделирани съобразно политиката на тогавашния Запад?

  И още нещо – как ще убедите, че една страна, която е имала функциониращо селско стопанство, индустрия и производство – в пъти повече предприятия, някакъв (макар и далеч от днешната база и грандомания) туризъм, е била толкова по-бедна от това, което е било през 90-те години и спрямо сега..?

  Както написах по-горе – оставете политиката и се занимавайте само с икономика.

 • Рио

  И забравих да допълня – Бойко Борисов, не го коментирам в момента, като лична охрана на Т.Живков е видял неща, които обикновения човек никога няма да узнае – за това с колко ръкостискания са уреждани международните отношения, какво е ял и какво е пил, дали е бил искрен и открит или напротив… В смисъл има информация, която аз и Вие никога няма да можем да оценим. И това му дава възможност да я ползва както си иска – дори да спекулира.

 • Двойка неикономисти

  #victualia – “Двойка неикономисти, държавните дългове започват да се трупат през 1982. Преди това “друг е плащал за благата”, в смисъл икономиката ни разчиташе на субсидии от СССР и на пазарите на СИВ, а не на собствената си производителност и конкурентноспособност. Примера с Кремиковци е даван многократно – каквито и официални данни да показват, предприятието никога не би могло да е на печалба без “подкрепата” на СССР – суровини и пазари. Е, сега като я няма тази подкрепа, резултатът се вижда по-ясно.”

  Пак не мога да се съглася. Идеята на плановата икономика от соца, не е да е ефективна… идеята е всеки да помага както може… просто казано:- ние даваме домати и кисели краставички- те желязо. Целта не е да е рационално, целта е да е има работа навсякъде. Естествено, че Кремиковци не би могло да е ефективно… Просто не му е там мястото, няма желязо, няма и морски транспорт. Грешиш като разглеждаш икономиката на България самостоятелно, точно за това не мога да приема, твърдението че сме субсидирани от СССР. По-скоро бих казал, че (икономически) тези времена сме част от СССР.
  Истина е че след 82-ра започва трупането на дълг(post 51 – Трупането на външен дълг започва през 1982(до тогава на практика сме нямали такъв, по данни на БНБ). ). Това обаче че значи, че преди това някой друг е плащал “безплатното”, или пък че след 1982 “безплатното” се плаща с дълг. Дълговете са нартупани за подобряване на инфраструктура(някои може би си спомнят “Дипломатическият корпус” и цялото строене и асфалтиране покрай него) и големи проекти, част от които не са реализирани изцяло (ДЗУ Стара Загора, например, е завършен 1986 – струва многооооо, ама страшно много пари, но така и никога не е работил с пълния си капацитет). “Безплатните” придобивки са плащани пак от масата.

 • rumen

  Приятели,Г-н Ангелов,

  Това е един изключително некоректен и чисто пропаганден анализ…!!!

  Да се вземат данни от битието на България след 1986 година е некоректно… и заблужданащо…

  Коректен е анализа спрямо 1986г. и то ако стойностите са преизчислени през стойността на златото…!!!

  Останалото е Пропаганда…!!!

 • Георги Ангелов

  @ Галина

  Евростат има много повече данни, отколкото можете да си представите.

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/national_accounts/data/database

  Между другото, цитираните от вас данни по ППС също показват, че България е най-бедна /или втората най-бедна/. А спадът до 1995 не е само в България, случил се е и в другите бивши соц.страни. Така че сравнението и по вашата графика е релевантно и доказва същите изводи.

 • Симеон Велики

  Да така е, тук и въобще въпроса е как ние бихме могли да преустроим нещата от миналото в ефективност, в бъдеще като не го зачеркваме което имамехме……. като средства за производсво на блага,които биха били в полза народу.Ето ти едно ефективно средство за демографския срив у нас.

 • mick

  @Георги Ангелов – ако тогава 89 година сме били зле, сега трябва направо да сме умрели… щото продължаваме да живеем на гърба на постигнатото дотогава.

  Разходете се из провинцията и вижте има ли някъде индустрия? Каквато и да е. Имаме само складове и магазини и транспортни фирми. А да и хотели. И тук таме за цвят някоя фирма – изключение потвърждаващо правилото.

  И стига сме говорили за миналото. Хайде да говорим за настоящето – какво е постигнато за 20 години. Фирми, инфраструктура, здравеопазване, пенсионна система, образование, качество на живот/да имаш палат в гето не е качествен живот/? Всъщност може да се сравняваме с държавите в европа, но може и да се сравняваме и с България 89та година – все ще сме много назад. Каквито и числени еквилибристики да правят статистиците.

 • Георги Фурнаджиев

  Отново манипулираш, също както сравнението между влак и самолет.

  Първо – аз ли да те уча, че 1990 не е подходяща за начална база? Тодор Живков нямаше никакво влияние върху икономиката след 10 ноември 1989, а е нормално при политически промени да има икономически сътресения. Поне за нашите географски ширини е нормално.

  Второ – защо данните от 1990 не са толкова пълни, както тези от 1995? Спрямо държавите от първия списък България стои на същото място, обаче какво е положението спрямо новопоявилите се държави?

 • CBfan

  Интересното е че дори и в този блог доминира идеята колко добре си беше преди 1989г.

 • Руслан Семерджиев

  Момчета и момичета, боравите с твърде неточни данни за времето на комунизма и с множество легенди.
  Легенда е, че България е била субсидирана от СССР. Точно обратното. За да разберете истината трябва да намерите данни за стокообмена между България и СССР и по какви цени се извършваше той. Тогава ще ви стане ясно.Всички тези приказки за помощи от СССР, евтин нефт и т.н. са само лафчета без да се подкрепят никога с точни факти.
  Спекулация е говоренето за ниските цени. В разцвета на социализма един човекоден в земеделието беше 40 стотинки.Борисов нищо не знае за комунизма – той тогава беше обикновено ченге, което живееше с привилегиите на офицер от МВР. Тодор Живков направи едно със сигурност – харчеше наляво и надясно и откриваше огромните бизмислени обекти. Същото прави Борисов в момента. Няма откъде да знаете, но скоро ще разберете. Проверете всички нови пътища и ремонти, които извърши като кмет и ще видите колко от тях едва изтрайват 2-3 години. Така, че привидното голямо строителство е едно голямо харчене на пари, които ще излезат пак от нашите джобове.
  Износът на България в СССР не е домати и краставици,а основно машиностроене, химия и фармацевтични проукти – общо взето за нивото на целия соцлагер тогава с доста прилично качество.Кремиковци реализира печалба едва в средата на 50-те години – някъде около 14-15 лева. Субсидиите идваха не от СССР, а от ограбването на населението. Вие не помните, но един цветен телевизор струваше 1500лв, при средна заплата около 180лв.Цените на останалата битова техника бяха горе-долу на същото равнище като сега – автоматична пералня 460 лв, хладилник около 500-600лв и т.н.
  Огромните социалистически строежи са с отчайващо качество – българските влакове се движат едва-едва със средна максимална скорост 60км/час /абсолютната максимална е около 120км/час само в някои участъци/ и знаете ли защо? Защото жп линиите са некачествени и не могат да издържат по-високи скорости. Като пътувате из България само според неравностите и бабуните можете да датирате кога е строен съответния път. Знаете ли колко години се ремонтираха тунелите по магистрала Хемус? Някои строители изкараха целия си трудов стаж на тези тунели.
  Има един много лесен критерий за оценка на “качеството” на созиалистимеската икономика – ако беше добра, то сега ние щяхме да учим американците как се прави социализъм, а не те да ни учат на пазарна икономика.

 • nick

  Препоръчвам ви да се запознаете по-подробно с политическата и икономическата система на Сингапур и след това да коментирате тази тема.

 • Галина Карамочева

  Георги,
  Международни сравнения се правят по паритет на покупателнаната способност. Първите данни на Евростат са за 1995 г. През 1995 г. няма страна в Европа, от която да изоставаме 16 пъти. Следователно данните Ви са грешни.

 • Просвета

  Нека всички се замислим, какво произвеждаше България и какво изнасяше и къде по времето на Т.Живков?! Някой беше споменал за ДЗУ Ст.Загора. Бихте ли посочили точка от земното кълбо, където е изнесен продукт от “високотехнологичния” комбинат ДЗУ??!!

 • victualia

  Двойка неикономисти, може и да не съм се изразила правилно, но аз точно това имах предвид – икономиката на България е част от икономиката на СИВ, даже не и само на СССР и никога не е била самостоятелна, за да се говори за конкурентноспособност и производителност. В този смисъл – ок, може би субсидии не е точната дума, моя е грешката.
  “Идеята на плановата икономика от соца, не е да е ефективна” – точно казано.

  Колкото до Кремиковци – естествено че създаването му на място, на което няма ресурс и суровина, нито транспорт е безумие. Да не говорим за близостта на голям град, ама кой ти е мислил тогава дали ще трови хората. Решението е чисто идеологическо, а не икономическо обосновано – непременно да има тежка промишленост, която да създава работническа класа. Същото важи и за подобни грандомански начинания, от които полза никаква. После другарите започват да опяват, че видиш ли – комунистите строили, а демократите съсипвали. Е как да съсипеш нещо, което от самото начало е обречено на провал?

 • victualia

  Руслан Семерджиев, съгласявам се почти напълно с поста ви. Повечето хора тук, които защитават социалистическата икономика помнят само това, което им е било удобно на тях, без да се замислят откъде са идвали “безплатните” им блага и без изобщо да са наясно с механизмите на СИВ. То не че аз съм наясно, все пак по ония времена макар и достатъчно голяма, за да имам спомени, съм била от “простосмъртните”, на които не се обясняваше много-много. Факт е, че комунизмът у нас доведе до пълна разруха на икономиката и последствията още дълго ще ги плащаме в прекия и преносен смисъл.

  “Има един много лесен критерий за оценка на “качеството” на созиалистимеската икономика – ако беше добра, то сега ние щяхме да учим американците как се прави социализъм, а не те да ни учат на пазарна икономика” – абсолютно е така и не знам защо това не се разбира. Или просто на някои им е по-удобно да не го разбират.

  Да не говорим, че и след демокрацията, за 20 години, само 4 имаше реформаторско правителство – Костов, и още 4 полуреформаторско – Царя, които направиха нещо за развитие на капитализма у нас. В останалите години икономиката я управляват все същите другари от БКП и все със същите методи, включително и сегашното правителство, което има направо болшевишки идеи. Каква пазарна икономика, какво да сравняваме?

 • Slex

  @ CBfan

  Всъщност за немалко хора в конкретния случай въпросът не опира до това дали е било по-добре или не по време на социализма, а до изнесените данни. Икономическият строй преди 1989 г. има за какво да бъде критикуван, но нека да се прави както трябва.

  БВП по номинал на глава от населението е неуместен индикатор за сравнение, независимо дали става дума за социалистически или капиталистически страни. Ако е въпросът, по този критерий и сега Люксембург е 16 пъти по-добре от България.

  http://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.CD/countries

  В този блог е тенденция да се посочват избирателно данни и случаят не е изключение.

 • Мислещ

  Трябва да разберем г-н Ангелов, той все пак работи за една политико-икономическа организация.

  Мисля, че до тук не видях някой да засегна въпроса, че в чисто технологичен смисъл съществуват големи разлики. Информационните технологии се измениха доста и заемат голяма част от икономиката, транспортните също имат големи промени.

  Сравнението е бая неточно.

 • CBfan

  @ Slex

  Съгласен съм с това и по принцип не го одобрявам. Обикновено е въпрос на степен – ясно е че блогът илюстрира разбиранията на автора, така че и темите, и аргументите, и данните са селективни. Границата между тази неизбежна селективност и манипулацията понякога е тънка. В случая използването на номинален БВП внася повече драматизъм в графиката и не е коректно наистина.

  Така или иначе в случая имах предвид духа на повечето коментари, а не данните.

 • Slex

  @ Мислещ

  В пазарната икономика стимулите за технологични (и не само) иновации са много по-големи, отколкото при плановата. Така че не можем да вземем тази промяна за даденост при запазване на стария строй. Не че сега в България се правят кой знае какви иновации, но бидейки част от глобалната икономика, трансферът на технологии е по-бърз и мащабен.

  Ако това беше критиката срещу социализма, нямаше да имам възражения.

 • ДПС & ГЕРБ +атака сл

  ДПС & ГЕРБ + атака след тях/последната е като куче мъник в любовния сезон-мераклика ,но не може ,поради нисък ръст/. На всички непредубедени и разсъждаващи хора стана ясно ,че докарването на ГЕРБ на власт е последният генно -инженерен проект на Доган и кукловодите му в политическата мимикрия.Театрално режисираното и отрепетирано, професионалното осветление и озвучаване на моно спектакъла доганов, в ролята на раздавач на порции предизвика справедливия гняв на българите и отлив на гласове от АТАКА, РЗС и БСП към ГЕРБ ,като най-реалистичен вариант за изчистване на дпс-метастазите от организма на изстрадалата България. ДА , АМА НЕ !ВСИЧКО СИ Е ПО СТАРОМУ.ДПС ПРОДЪЛЖАВА ДА СМУЧЕ СИЛИЦИТЕ НИ ПОД ЧАДЪРА И ПОЧТИ ЛЮБОВНИТЕ КОМПЛИМЕНТИ НА БОЙКО КЪМ МЕСТАН/поне да бяха към Ширин/Предизборната анти ДПС реторика и обещания бяха бързо забравени.ДПС иГЕРБ са се оплели навсякъде и във всичко.Повече от половината от парите на българската държава са в трезорите на банката на ДПС, телевизиите и вестниците на същата банка и дебелаците -управители имат ортаци -котараци,земеделието, туризмът,,апартаментите на аванта и т. н.Наивното дупедавството към Турция и /Ер/Доган нямат аналог в българската история-пълен отказ от законни и договорирани български интереси в полза на враждебни на България сили.Който има разум и очи вижда :1.оплетени , като свински черва интереси на партийните функционери-новоизпечени политикани; 2. сиамски близнаци ; 3. двуликият Янус ;Което и да избере- истина е ! ДПС не пропуска да прее.. всеки , който се е поставил в зависимост от нея.Бойко се мисли за хитър , но ще бъде поредната бройка ,употребена и изритана. Коалицията БСП-ДПС бе явна, с очертани ясни и публични договорки между ръководствата и ненавиждана от симпатизантите.Коалицията ГЕРБ-ДПС е плътна симбиоза и колаборация на всякакви интереси между активистите им в страната, и преминаваща от критични към любовни обяснения между върхушките им.Бойко е заблуждаван ,че от ДПС зависи победата на президентските избори.Това бе вярно единствено за Ж. Желев.Стоянов и Първанов бяха избраните от българите.ДПС се присламчваше към победителите, за да си приписва незаменима стратегическа роля.Анализирайте подробно числата, а не високопарните лакърдии за ролята на ДПС.След като алчни и продажни политикани вкараха вълка /дпс/ в кошарата,българският народ ще гласува за този , който ще спаси стадото т. е. нас. Ако не -сами ще сме си виновни за злочестата съдба.БОЙКО , ОПОМНИ СЕ !ИМА ВРЕМЕ ДА ИЗПЪЛНИШ ПРЕДИЗБОРНИТЕ ОБЕЩАНИЯ!

 • Мислещ

  Забележката ми беше, че във връзка с технологичното развитие, днес закономерно сме по-богати, просто защото някои неща са в пъти по-евтини и качествени, а други просто ги нямаше.

  Критиката ми към Георги Ангелов е, че не е предоставил сравнение в БВП по покупателна способност за Бай Тошовото време. Много щеше да ми е интересно.

  Аз съм сравнително млад спрямо по-голямата част от аудиторията тук. Моето личностно съзраване съвпадна точно със периода на соцкраха и промените след това. Така че имам изключително ярки спомени от тогава. 1995 година моето семейство оцеляваше на хляб и маргарин. Което далеч не беше така преди 1989та.

 • Симеон Велики

  Ще мине още време, мъглата от пропагандата на днешния колониален режим ще се вдигне и обществото ни ще си даде по-ясна сметка за характера и размерите на новата национална катастрофа, която сполетя България, след като загубихме Студената война и след репарациите, които ни наложиха. Ще излезе наяве и истината, че причините нямат нищо общо с някаква наша икономическа слабост.

  България, която изгубихме

  Данните са на инж. Иван Пехливанов, зам-министър на машиностроенето през 70-те, “дългогодишен председател на БИСА (Българска индустриална стопанска асоциация – днешната Българска стопанска камара), поставил нейните основи и постигнал признанието й на национално и международно ниво, ръководил асоциацията от 1983 г. до 1990 г.” (по признание на Българската Стопанска камара)

  Източник:

  Уникалните данни на инж. Пехливанов трябва да бъдат запазени и разпространявани.

  Идеята на тази страница не е да дава политически поглед. Днес икономическите постижения на социализма се отричат по чисто политически и неикономически причини. Всички “икономически анализи” срещу тях са поредици от нелепи абсурди и митове. Нелепо е да се мисли, че става въпрос за нещо друго освен за чужда масирана и непочиваща на никаква реалност пропаганда. Тя се опитва да превърне днешните българи в мазохисти, които да се научат да мразят собствените си успехи.
  Идеята на страницата не е да спори с тези митове, защото е безсмислено абсурдите да се опровергават. Самите факти, които дава инж. Пехливанов са ярко свидетелство срещу днешните митове за Социализма.

  Идеята е да се изнася и разпространява действителната информация за успехите на българския народ и държава, за да бъдат те пример и за по-новите поколения.
  Тези успехи не зависят от политически пристрастия, предрасъдъци, митове и легенди. Те са факти.

  Днес, когато юдео-американския Нов глобален ред тръгна към фалит и промените скоро ще стигнат и до нас и ще дадат възможност за независимост и на нашата страна, тези успехи могат да бъдат най-вярната цел и най-близката отправна точка за бъдещото развитие на България. Махалото вече се залюлява на другата страна и скоро ще дойде време да възстановяваме, това, което душманите ни разрушиха.

  Разправата с българския индустриален интелект

  инж. Иван Пехливанов

  Бъдните поколения трябва да знаят, че България е била индустриална страна, една от 30-те държави, участващи в световния експорт на машини. Създавали сме технологии и продукти, които могат да бъдат гордост за всяка нация! Без тази памет е невъзможно ново възраждане на България.
  За високия български индустриален интелект има безброй доказателства. Ето някои от тях:

  Българската енергетика

  До средата на 20-и век бяхме последни в Европа по енергийни мощности. От 1945 до 1990 г. те нараснаха 120 пъти! Стигнахме Белгия и Австрия. Изпреварихме Дания, Португалия и Гърция. Изравнихме се с Европейския съюз.

  Енергийната ни стратегия, проектите, инженерната реализация се изпълняваха от забележителния научен център “Енергопроект”. Създаден през 1948 г., той обедини творческите сили на няколко поколения специалисти и стигахме върховете на световната енергетика:

  – АЕЦ “Козлодуй”. Проектирана и строена съвместно от руски и наши специалисти, с мощността си 3760 MW осигури 45% от електропроизводството на страната! Тя е една от големите атомни електроцентрали в света!
  – ПАВЕЦ “Чаира”. По мощност (861 MW) и по проектно решение (турбопомпената зала е на 360 метра под земята, в каверна с размерите на зала 1 на НДК) няма европейски аналог!
  Каскада “Белмекен-Сестримо”. С трите електроцентрали (първата от които е ПАВЕЦ), с обща мощност 735 MW, е международна рядкост!

  Заема водещо място между действуващите ВЕЦ и ПАВЕЦ в света.

  – Каскада “Арда” – с обема на трите й язовира 1,15 млрд. куб. м, е една от най – големите в Западна и Средна Европа!

  – Източномаришкият енергиен комплекс. Горивната му база са лигнитни въглища с най-ниска калоричност – 1400 ккал/кг. По екологични изисквания две от централите са с железобетонни комини по 325 метра – най-високите в Европа!

  /Сега абсурдът на капиталистическата непланова икономика е следният: “… Най-големият трън в очите на всички е проектът на ХХI век – АЕЦ “Белене” (започнат преди 89 г. и спрян след избухването на демокрацията). Изграждането на 2000-мегаватова ядрена мощност обедини цялото антиядрено лоби не само у нас, а и в чужбина. Начело е целият източномаришки енергиен комплекс. Той вече дава близо половината електроенергия на България и на него се възлагат огромни надежди да отстоява енергийната независимост на страната за десетилетия напред. Изграждането на една огромна ядрена мощност ще заплаши бъдещите продажби на електроенергия от тецовете…”/

  – Производството на водни турбини и тенератори.

  До 1950 г. у нас са изработвани водни турбини с мощност до 10 КW. През 1954 г. произведохме турбина и генератор с мощност 700 КW.
  В 1960 г. изнесохме в Китай 30 турбогенераторни комплекта за ВЕЦ. Към 1980 г. вече работеха 30 ВЕЦ с 80 български турбогенератори с обща мощност 840 МW. Венец на турбостроенето ни са трите агрегата за ПАВЕЦ “ЧАИРА”, всеки с мощност 215 МW по чертежи на “Тошиба”, Япония.

  – Нашите енергетици проучваха, проектираха и строиха енергийни обекти за сложни геоложки, земетръсни и други условия в Ливан, Йордания, Кувейт, Сирия, Ирак, Алжир, Либия, Румъния, Чехословакия, Испания.

  – Благодарение на енергийната ни стратегия през целия период 1950-1990 г. България беше сред европейските страни с най-редки и кратки сътресения в енергоснабдяването! Няколко поколения българи изнесоха на гърба си строителството на енергийния отрасъл, който към 1989 г. зае 18% от националните промишлени фондове.

  След 1990 г. управленската ни прислуга на чужди сили упорито подготви взривяването на енергетиката:

  – Разруши мозъчния й център “Енергопроект”. Старателно организира националното престъпление – закриване на АЕЦ “Козлодуй”.
  – Спря строителството на АЕЦ “Белене”.
  – Разпродаде електроразпределителната система.
  – Ликвидира енергомашиностроенето. Днес дори 100-киловатова водна турбина трябва да се внася от чужбина! Чужди фирми, които трябва да се учат от нашите енергостроители, получават поръчки за строителство на енергийни обекти у нас. Каскадата “Горна Арда”, 4 пъти по-малка от каскадата “Арда”, която е българско инженерно решение и изпълнение, се възлага на чужденци, непостроили нито един енергиен обект!
  Това е грозно унижение на нашия индустриален интелект!

  МЕТАЛУРГИЯТА

  До 1950 г. България няма металургия.
  Към 1989 г. вече произвеждахме 3 милиона и 300 хиляди т стомана и бяхме 27-ата металургична страна в Света.

  Стратегията, проектите и изпълнението се водеха от крупния научно-проектантски център “Металургпроект”.

  Нови технологии и продукти разработваха институтите по черна и цветна металургия, катедри във ВХТИ и ВМЕИ, Институтът по металознание към БАН, институтите по леене, по металокерамика и прахова металургия.

  “Стомана” – Перник

  Мощни колективи от специалисти при металургичните комбинати в Перник, Кремиковци, Бургас, Пловдив, Пирдоп даваха живот на техните и на свои нови технологии и продукти:

  – Корабна ламарина. От 1970 година българското корабостроене работеше изцяло с местни метали.
  – Бронестомани. От 1972 г. металургията ни осигуряваше нуждите на танкостроенето с наши стомани.
  – Студеноогънати олекотени профили.
  – Валцовани стомани за транспорта и мините.
  – Студеновалцована ламарина , в т.ч. с метални и пластмасови покрития.
  – Щранговани профили за кари и асансьори.
  – Радиални профили и тръби вкл. за цеви на стрелково оръжие и стволове на оръдия.
  – Центробежно ляти тръби, вкл. неръждаеми, по технология и оборудване на инж. Емил Петков.

  – Непрекъсната разливка на стомани.
  – Електрошоково претоплени стомани в сътрудничество с института “ПАТОН” в Киев.
  – Прахова металургия и металокерамика, развивана десетилетия от колектива на проф. Радослав Тодоров.
  – Вакуумно леене на качествени отливки.

  – Патентът на инж. Александър Вълчев за специална обмазка на електродите на електродъговите пещи, увеличаваща живота им с 30%, бе закупен от много фирми, в т.ч. от Канада и Великобритания.
  – Изработихме от наша микролегирана с азот стомана 10Г2САФ за металните конструкции на сибирските заводи в зоната на вечния мраз. С тях участвахме в междудържавната интеграция за газ от Русия.
  – Получихме за тази стомана международен сертификат за производство на газопроводни тръби. Заваряването й успешно бе решено от д-р инж. Марин Белоев и от чл.-кор. проф. Любомир Калев.

  – Леенето с газово противоналягане по метода “Акад. Балевски – проф. Димов” е едно от забележителните открития в световното металолеене през изтеклия 20 век! По този метод:
  – Произвеждахме сложни и дебелостенни отливки за военнопромишления комплекс.
  – Член.-кор. проф. Янко Арсов създаде високояки отливки от азотирани стомани, в т.ч. и корабни винтове. Вече имаме стомани със съдържание на азот до 3%, което е невероятен успех! В тях скъпият никел се заменя с най-срещания газ в земната атмосфера. С наши леярски машини и технологии работят най-големите световни производители на алуминиеви джанти. Над 600 машини за леене с противоналягане леят 50% от кокилните алуминиеви отливки в света!

  Всичко изброено вече е унищожено, или е пред рухване.
  Че това се прави по чужда поръчка, се вижда от следния пример: на наша територия са положени 70 хил. т газопроводни тръби. От тях 50 хил. т са от българска стомана, произведени от Завода за спиралошевни тръби в гр. Септември. Другите 20 хил. т са вносни правошевни тръби. Всички досегашни 13 аварии по технически причини са при вносните тръби! Няма нито една авария с наша тръба! Въпреки това заводът ни бе разрушен под претекст, че бил с остаряла технология. А в Турция сега се строи нов завод точно по тази технология!

  Българската химия

  през 1945 г. беше в зародиш. Внасяхме дори сода каустик и син камък!

  Към 1989 г. отрасълът вече произвеждаше годишно:
  – 2,5 млн. т минерални торове
  – 1 милион тона калцинирана сода
  – 400 хил. т пластмаси
  – 1,8 милиона броя автомобилни гуми
  – 20 хил. т химикали за растителна защита
  – Преработваше 12 млн. т суров нефт
  – Имаше 11% от националните промишлени основни фондове.
  – Даваше 8,5% от националната промишлена продукция
  – Осигуряваше 20% от постъпленията от западна валута
  – Поддържаше 100 000 работни места.
  “Химпроект” водеше инвестиционното развитие на отрасъла. Двадесет научноизследователски институти, много катедри във ВУЗ, БАН и развойни бази с 1500 научни дейци осигуряваха научната дейност. Те поддържаха тесни връзки със световния научен и делови свят.

  Химпроект-Варна

  – Българският карбамид имаше неограничени пазари.
  – Заемахме 4-то място в света по производство на калцинирана сода.
  – Държахме 17-а позиция по производство на пластмаси.
  – В изкуствените текстилни влакна изпреварвахме Франция, Италия, Белгия, Испания, Канада.
  – Произвеждахме или таблетирахме от вносни субстанции всички масови лекарствени средства.
  – Първи от източноевропейските страни организирахме производство на спринцовки за еднократна употреба.
  – Закупихме лицензи и марки за съвременна козметика.
  – Огромният износ в Русия ни направи първи в света по производство на пасти за зъби.

  Всичко това вече е ликвидирано.

  Машиностроенето

  най-ярко показва растежа на индустриалния ни интелект

  В 1945 г. в България имаше десетина предприятия и 50 работилници с общо 4000 работещи и не повече от 200 инженери. Бях в първия випуск на новия машинен факултет на Държавната политехника. Едва намирахме работа за задължителния студентски стаж. В 1950 г. с месеци стояхме като безработни млади инженери.

  В 1989 г. в отрасъла работеха 730 завода, 430 хиляди работещи и 35 000 инженери. 5000 научни дейци създаваха нови технологии и машини в 30 научноизследователски института.

  С 5% от националните основни фондове машиностроенето осигуряваше 20% от обществения продукт и 55% от износа на България. Това бяха плодове на индустриалния ни интелект.
  Първата конструкторска организация “Машпроект” заработи още в 1949 г. От нея излязоха проекти за преси, компресори, помпи, вентилатори, водни турбини, парни котли, дизелови двигатели, повдигателни кранове, минни машини.
  Последваха – Централен научноизследователски институт по машиностроене, Институт за проектиране на машиностроителни заводи “Машелектропроект”, отраслеви институти и развойни бази. Този научен комплекс изгради отрасъла.

  Транспортното машиностроене

  Първият български електрокар се появи в 1951 г. След 3 десетилетия изнасяхме годишно 83 хиляди електро- и мотокари. Три бяха световните фирми в тази област: “Кларк” – САЩ, “Тойота” – Япония и “Балканкар” – България.

  /Тук не можем да не отдадем почит на култовата реплика на сините шамани, която ще остане като ярък бисер: че японците купували нашите мотокари, заради чугуна. Изглежда е имало голям глад за чугун по света, а в България се е намирало някакво извънредно находище, защото нашите мотокари се купуваха на 5 континента и то с десетки хиляди – включително и от най-развитите “демокрации”./

  Закупихме лицензи за основни карни възли от най-реномирани фирми, производителки на хидравлика, пневматика, електроника, механика, дизелови двигатели, тягови акумулатори.
  Това развитие се ръководеше от д-р инж. Пантю Карапантев, д-р инж. Николай Георгиев, инж. Илия Ивановски.
  – Първият ни електротелфер е от 1952 г. След 30 години износът стигна 150 000 броя годишно, бяхме сред петицата световни производители. Пионер в тази област бе рано загиналият инж. Марчев.
  Комплектна техника за складова механизация усвоихме в края на 50-те години. След 3 десетилетия изнасяхме в десетки страни машини за обработка на стелажи с височина до 24 метра и при скорост на придвижване на палетите до 120 м/мин., с телеуправление, с програмно адресиране и с робокари. Тази система се създаде от инж. Илия Джагаров и инж. Тодор Мутаров.

  Днес транспортното машиностроене е разрушено! Производството на кари намаля 20 пъти.

  Корабостроенето

  от Освобождението до 1945 г. е произвело 86 плавателни съда с обща товароподемност 15 500 тона. Най-големият кораб е бил с товароподемност 800 тона.
  От 1945 до 1990 г. са произведени 1450 плавателни съда с обща товароподемност 5 милиона тона. От износ на кораби спечелихме 2 млрд. щ. д. (5 пъти повече от инвестициите за отрасъла).

  Корабостроителният завод във Варна, проектиран и построен от наши специалисти, е един от най-съвременните в Европа.
  Цикълът до готов кораб може да бъде 3-4 месеца! Той произведе танкера “Хан Аспарух” с товароподемност 100 хиляди тона.
  С помощта на ООН (ПРООН) във Варна бе построена хидродинамична лаборатория, даваща възможност да се изпитват корабни модели и корабни винтове за сложни комбинирани ситуации.
  Научно-изследователският и проекто-конструкторският институт по корабостроене във Варна първи в социалистическите страни въведе автоматизирано проектиране на кораби с електронно-изчислителна техника.

  Русенския кораб “Белокаменка” – 340000 брт

  Корабостроенето бе създадено от блестящи специалисти. Ветераните инж. Саул Кючуков и инж. Стайко Стайков обучиха хиляди корабостроители. Инж. Петко Даракчиев и проф. Валериан Минков проектираха доковите камери при сложна геология. Инж. Матров и инж. Мураданларска са автори на сложните производствени технологии.
  Отрасълът бе ръководен от талантливи стопански дейци: инж. Георги Георгиев, Панчо Петков, инж. Дочо Дочев, инж. Тодор Ганчев, инж. Иван Лазаров, инж. Слави Георгиев, инж. Злати Златев, инж. Богданов, Тремол Иванов и много други.

  След 1990 г. се постигна невероятното – корабостроителната индустрия бе доведена до фалит! Перлата на европейското корабостроене – ККЗ, Варна бе продаден за 1 щ.д.!

  Инвестиционното машиностроене

  до 1945 г. не беше известно у нас дори като понятие. Индустрията работеше само с вносни машини. През 50-те години се появиха първите ни заводи, съоръжени с българска техника.

  Заводът за пектин в Перник проектирахме под ръководството на инж. Иван Байчев. Завършил и работил в Германия, той донесе в паметта си технологичната схема и конструкциите на машините.

  Сега: Ако заработи известният в миналото с производството на пектин и плодови сокове пернишки завод, който е единствен на Балканския полуостров, това ще е не само успех…

  Заводът за цимент в Димитровград бе оборудван изцяло с български машини. Под ръководството на инж. Петко Башев и инж. Илия Илиев конструирахме трошачките, ситата, елеваторите, шнековите транспортьори, 40-метровата въртяща се пещ за клинкер.

  Флотационната фабрика в Кърджали бе съоръжена с наши топкови, конусни, челюстни, чукови мелници и трошачки, транспортьори и флотационни басейни.
  Сега: Кърджалийската фирма “Монек- юг” ще оборудва флотационна фабрика, която ще бъде построена в турския град Чанаккале.

  Заводът за помпи във Видин заработи в началото на 50-те години. През 80-те години произвеждаше годишно 100 000 помпи, вкл. за големите дунавски помпени станции. Експортираше 95% от продукцията си и конкурираше световни фирми, в т.ч. и “Сигма”.

  Завод “Спартак” в Бургас стигна годишно производство 30 000 вентилатора, главно за износ. Усвои промишлени вентилатори с размер на работното колело до 2 метра!

  Завод “Мир” в Монтана стана за две десетилетия известен производител и износител на комплектни линии за тухли и керемиди. Осигури високото им качество с лицензи от италианската фирма “Морандо” и немската “Келер”.

  Машиностроителният завод в Ст. Загора бе специализиран в производството на бутилираща техника. Програмата му включваше линии с производителност 36 000 бутилки на час. През 80-те години закупи световноизвестната фирма “Ортман и Хербс” в Хамбург. Десетки негови линии още работят в Русия, Украйна и Китай.

  Машиностроителният завод “Вапцаров” в Плевен произвеждаше преси, въздушни компресори, водни помпи. Още в 1954 г. изработи водните турбини за ВЕЦ “Батошево”, а през 1986 г. стигна до турбопомпените агрегати за ПАВЕЦ “Чаира”. От 70-те години пое и производството на възли за атомни електроцентрали по международната специализация на СИВ.

  Металообработващите машини

  бяха основно направление на отрасъла. Започнало през 30-те години в 5-6 малки работилници, към 1980 г. то имаше 40 завода, произвеждащи 18 хиляди стругове, фрези, бормашини, агрегатни машини, обработващи центри, автоматични технологични линии, манипулатори, роботи. 90% от тях се експортираха в десетки страни от Близкия изток до Западна Европа.

  Научноизследователският институт и заводските му конструкторски бюра имаха огромен опит в създаването на нова техника. Развитието му е дело на инж. Щилян Петров, проф. Асен Вълев, д-р инж. Мойнов, д-р инж. Ярос

 • victualia

  Едно доста любопитно интервю на Евгени Михайлов. Става дума за доклад на Петър Младенов, в който се признава абсолютния икономически провал на водената от БКП политика.
  http://www.blitz.bg/news/article/91880

  “Ако се зачете човек в този доклад вижда много от отговорите, които си задаваме вече толкова години. Защото в този доклад се дава констатация докъде е докарана държавата към декември месец 1989 г. Черно на бяло е написано, че селското стопанство е разрушено, че то не е ефективно, че са извършвани огромни грешки с ТКЗС-тата и АПК-тата, че от износители на селскостопанска продукция сме се превърнали във вносител на основни стоки като лук, боб, картофи, чесън и др. Пише още, че земята е отровена, че въздухът е отровен, че икономиката е неефективна, че са изхарчени огромни средства в непреценени инвестиции в тежка химия и индустрия. И още, че корупцията е разяла всички етажи на властта и на администрацията, че в образованието има криза, в медицината има криза, и че обществото е докарано до морален упадък. Всичко това е казано в този доклад.”

  Какво повече да се коментира? Другарите сами са си признали докъде са докарали икономиката декември 1989та. Е, 1990, която е цитирана като данни тук настъпва само месец след това.

 • Симеон Велики

  Днес производството на металообработващи машини е почти ликвидирано. Преди месеци посетих флагмана му – ЗЗМ, София. Цехът за агрегатни машини, линията за сачмено-винтови двойки, участъкът от автоматични технологични линии с програмно управлявана и роботизирана техника бяха гордост за българската индустрия. Попаднах в потресаваща обстановка: празни и изоставени цехове, разграбени уникални машини, безцелно лутащи се хора с блуждаещи и тъжни погледи.
  Господа управляващи, ако искате да видите успеха на вашето преустройство, отидете в ЗММ – София!

  ЗММ – София

  Инструменталното производство

  беше силно развито! Съвременният индустриален свят добре знае, че то има стратегически характер, затова държаха под око действията ни в този отрасъл.
  Над 80% от оборудването и технологиите бяхме купили от водещи западни фирми. Имахме и наши ценни разработки. Прецизните ни инструментални машини бяха колкото тези на швейцарските заводи, известни като водещи в тази област. Само нишковите и обемните ни електроерозийни машини надхвърляха 600 броя. Инструменталните заводи в Габрово, Шумен, Монтана, Севлиево, София, Кърджали не отстъпваха на световните еталони. Други 300 индустриални предприятия имаха съвременни инструментални цехове. Квалификацията на инструменталчиците ни беше висока. България можеше да се запази като производител на инструменти и пресформи за експорт. Една пресформа с тегло 50 кг струва колкото лек автомобил!

  През 1983 г. построихме в София малко предприятие за производство на пресформи с вносни машини и ембаргова КАД-КАМ система за управление. Първият западен бизнесмен, който го видя през 1990 г., поиска да го купи за луди пари!

  Инструменталните ни мощности, включително и това предприятие вече почти са ликвидирани. Три четвърти от инструменталните ни машини бяха купени на безценица от турски фирми. Един от основателите на това производство, починалият инж. Леон Маиров, ако можеше да види какво стана с делото му, щеше да се обърне в гроба.

  Индустриалният умствен капитал на България вече е унищожен

  Това е престъпление, по-голямо от самото разрушаване на индустрията, защото без интелект е невъзможно нито изграждането, нито развитието й. Той се създава бавно и трудно. Нужни са време, подходяща среда и много пари.

  Разправата бе извършена професионално. Тя включваше:
  Бърза раздяла със старите специалисти. Те бяха унизени и оставени на мизерно доизживяване.
  Разгонване по чужбина на специалистите от средното и младото поколение под натиска на безработица и безперспективност.
  Сриване възпроизводството на нови специалисти. Съсипана бе образователната система.
  Това изключи България от групата на индустриалните държави, тя се превръща в неоколониална територия.
  Изпълнението започна още от началото на 1990 година.
  Фалшифициран бе външният дълг, за да се представи икономиката ни като катастрофирала.
  Изчезна 1,4 милиард щ. д. валутен резерв.
  Необяснимо защо не бяха прибирани 2 милиарда и 350 милиона щ. д. външни вземания.
  На 28 март 1990 г. бе обявен мораториум по външния ни дълг.
  По покана на правителството господата Ран и Ът от САЩ с екип от американски и български специалисти разработиха план за “реформи”. Вече 15 години той се изпълнява безпрекословно. В съответствие с него България единствена в света извърши 100 % разрушителна приватизация.
  Лекомислено се изоставиха традиционни пазари.
  Чрез “преструктуриране” бяха разбити социалната, здравната, образователната и културната национални системи.
  Така бе разрушено всичко, което ни свързваше със съвременния промишлен свят. Отприщените стихии унищожиха средата, в която може да се развива индустриалният интелект.
  Изправени пред зиналата страшна икономическа гробница, ние, работилите по 30-40 години за нова България, можем само да кажем:
  # Господа, изпълнихте поръчението: Унищожихте плодовете на десетилетния национален труд!
  # Продадохте десетократно по-евтино индустриалните мощности!
  # Родихте хиляда нови милионери за сметка на милиони обеднели!
  # Създадохте най-голямата безработица в Европа!
  # Разпръснахте по света 800 хиляди млади хора!
  # Направихте от специалистите улични продавачи и охранители!
  # Превърнахте боклукчийските кофи в спасителен изход!
  # Намалихте нацията с близо 1 милион жители!
  # Съкратихте средната възраст на българите с 10 години!
  # Върнахте забравената детска неграмотност!
  # Отворихте път на младите хора към проституцията и наркотиците!
  Не можете само едно: да ни отнемете самочувствието на строители на съвременната ни родина! Нарекохте

 • Симеон Велики

  Нарекохте го “носталгия по миналото” и я обявихте за голям грях. Това си е ваша грижа! Наш дълг е, докато можем, да пазим паметта за съзиданието!

 • Мислещ

  Симеон Велики, моля те да не спамиш, никой не чете тези неща, да беше ги оставил само на линкове, които просто нямаше да кликаме.

  Victualia, срутването фактически започна да е катастрофично от края на 1988, 1990 вече въведоха купонната система за продукти от първа необходимост. Спомням си как карах ски ( по цяла зима почти за без пари, а за храна на обяд имах сандвич от две филии омазани с някакъв спомен от салам между тях. И как се редих през нощта на опашка за захар и олио.

  Впрочем, извинявам се, но не беше ли горе датата на изнесените данни за 1995та г?

 • Владимир Петков

  При Тодор Живков хората бяха с 25-30-40-50 години по -млади от сега. Разбира се , че е било много хубаво.

 • 187

  глупости на търкалета, 90-та година икономиката ни вече беше в колапс, ако ще правите такива сравнения, годината която трябва да цитирате е 88-ма, най – късно

 • victualia

  Мислещ, има данни и за 1990 и за 1995. Някъде по-горе писах, че катастрофата според мен, започна даже по-рано – 1986/87. Донякъде си го обяснявам със започналата перестройка в СССР малко преди това и началото на разпада на СИВ.

  След смяната на Тодор Живков през 89та, продължи управлението на червените и дойде Лукановата зима. Така че случващото се през 1990та е просто продължение и следствие на катастрофата от предишните години.
  1995 управляваше пак комунистическата партия и Жан Виденов.На практика 1990-1995та почти никакъв преход не е имало. Правителството на Филип Димитров нищо не успя да направи. Така че до 95та година, икономиката ни все си е била социалистическа.

 • Чавдар Русков

  “до клее младост, по-леко път се ходи,
  до клее младост, по-леки са световните незгоди”
  Повечето коментари са основани на чувства, а според мен трябва да се видят макропоказателите”. Иначе за всеки е било различно, в онази среда бяха добре партийни фунционери, активни борци, естествено полицаи и военни, таксиметрови шофьори и сервитьори. Сега някои от тях загубиха позициите си и недоволстват което е нормално. Те са носталгично настроени, а пък който не бил млад, много не му е пукало за системата. Естествено че тогава ще му харесва повече.
  Но какво е било не е толкова важно, важното е какво правим сега и мисля че Г. Ангелов използва това за да критикува сегашното управление, че взаимства много от управлението на Т.Живков, т.е. Като цяло не е много коректно, но все пак продължаваме да търсим истината “защо сегашното управление не прави рформите и не създава средата за развитие на държавата по примера на добрите практики на развитите и бързо равиващите се страни.

 • Александър

  Още като съвсем малък намразих държавата, а по-късно като почнах и повече да разбирам – намразих и системата…
  А началото на омразата ми бяха само две неща… Говоря за още от съвсем малък – нямаше банани и спираха тока, точно като почваше Винету…
  И влизахме в КОРЕКОМ просто да разгледаме… Точно като гаврошовци… Жалка история…
  Та – на който му е мъчно за Живково и мисли, че тогава сме живели по-добре – нека тая вечер от 8 до 10 вечерта си спре тока и да изхвърли половината хладилник, като си остави само хляб, кисело мляко, кренвирши и кашкавал.. Щото почти всичко беше дефицитно, дори и при соца – не само веднага след него…
  За останалите простотии на режима дори не ми се и говори, че няма да ми стигне мястото на сървърва дето се хоства тоя блог…

 • 187

  гледам, че сравнявате цени – я да питам колко струваше образованието, здравеопазването 89-та (неща които са безценни) и колко струват сега? 20 години грабеж и лъжи, а то пак си е комунизъм, някои пак са по – равни от другите.като доходи в момента сме на нивото на 88, 89-а година и според мен не живеем никак зле. само че ако нещо беше свършено за тези 20 години, щяхме да сме една идея под стандарта на бившите комунистически държави от средна Европа

 • Мислещ

  victualia, точно така беше.

  Но дали хич е нямало помени, о имаше. 90те години се закриха, фалираха или се разграбиха много неща, промишленост, селското стопанство. Появиха се много малки частни търговски дружества. Имаше период на тоталната мутризация и рекет.

  Бих добавил, много голяма грешка се получава от това, че статистиката е в реални числа, а не в покупателна сила. Защото по онова време левът се обезцени неимоверно, доларите бяха страшно скъпи и ставаха все по-скъпи, чак до деноминацията. Имаше момент в който месечни заплати в БГ бяха с размер на почасово американско възнаграждение.

  Изложената статистика е възможно най-некоректното сравнение което може да се стъкми.

 • Любомир Сирков

  Сравнителните таблици по-горе, разбира се, са заблуждаващи, защото не отчитат едно нещо, което се нарича “паритет на покупателната способност”.
  В днешния си брой в. “ТРУД” се е опитал да поправи тази грешка:
  http://www.facebook.com/lyubomir.sirkov
  “”
  През 1989 г. хляб “Добруджа” от 1 килограм струваше 26 стотинки. Така с една средна заплата от това време са можели да се купят точно 1055 килограма хляб. А типовият беше 13 ст. и масово го вземаха за храна на свинете.

  В днешно време самуните с подобна разфасофка са рядкост, но килограм се връзва минимум около 1,20 лв. Ако преизчислим сегашната средна работна заплата в хлябове, излиза, че можем да си позволим 578 кг – почти наполовина по-малко отколкото през 1989 г.
  “”

  Друг важен от днешна гледна точка момент:
  “”
  През 1989 г. шампион по заплати са били работещите в сектор … “Наука и научно обслужване” (виж таблицата вляво)! Колкото и шокиращо да изглежда, е факт. На професорите в БАН тогава никой не е гледал като на феодални старци и доходите им са били доста по-високи от тези на банковите чиновници, които в момента са едни от първенците по заплащане.
  “”

 • Симеон Велики

  Извинявам се за поста.Идеята ми беше,че резултатът от соц…а,и демо-то от демократичните следствия за всички нас е глад и мизерия.

 • victualia

  Мислещ, разбира се, че имаше промени в началото на 90те години, но те не бяха в посока само пазарна икономика, а точно квазипазарно разграбване. Каквото имаше за крадене още, другарите го откраднаха – точно по това време разваляха ТКЗТ-та си спомням, продължи източването на външнотърговските фирми. Пишеха тогава по вестниците за това,изкарваха черни каси на комунистите, ама никой не обръщаше внимание, керванът си вървеше. Имаше и прохождащ малък бизнес, но той оцеляваше въпреки системата, а не благодарение на нея.

  Колкото до статистиката- защо да е некоректна? В резултат на “добрата” социалистическа икономика до 1989та, през 90та вече сме най-бедната държава в Европа. И понеже политиката на БКП на грабеж фактически продължи до 1995та и Жан Виденов – тогава продължаваме да сме най-бедни.

  Както писах и по-горе, големите реформи започнаха едва при Софиянски и Костов, царското правителство спря някои от тях, други продължи. Така или иначе, развитие в посока капитализъм и свободен пазар имаше само в тези 8 години. После отново се върна БСП и започна систематично да съсипва направеното до този момент. Сега на власт си е не БСП, а старото БКП, която ще ни докара поредната икономическа катастрофа и ще ни върне в първо отделение, както се казва:)

  Дано съм лош пророк:)

 • Любомир Сирков

  victualia, статистиката, която е дадена в таблиците в горната част на тази страница, е некоректна по много причини – и не на последно място поради това, че е публикувана от човек с образование, което би трябвало веднага да му подскаже защо такава статистика е некоректна.

  Самото понятие за “брутен вътрешен продукт” с годините търпи равитие, и сериозни критики са насочени срещу него – в научните среди има множество предложения за неговото усъвършенстване и предефиниране, тъй като отдавна е ясно, че БВП не представлява добър измерител за почти нищо.

 • Graf

  Когато “Блогът за икономика” се трансформира в блог за простотии се случва и дебатът под статията.
  http://www.indexmundi.com/bulgaria/gdp_(official_exchange_rate).html
  Bulgaria GDP (official exchange rate)

  Предвид факта, че поддържаме фиксиран курс на лева от 13(тринадесет) години ще препоръчам на Ангелов да не се хваща за курса на лева към $ а да коментира графиката на линка.
  Препоръчвам му също така(за пореден път) едно полезно четиво.
  How to Lie with Statistics на Darrell Huff

  Икономическата наука и идеологията нямат нищо общо, но местните либертариански проповедници очевидно са чели повечко Файерабенд.
  Жалко.

 • ал

  Може да ви се стори странно, но икономическата история на САЩ е много подобна на тази на соц. лагера :) Казвам го, защото съм запозната с писанията на 1 от видните американски публицисти от 60-70години, публикуван и у нас.
  На практика, заблудите за мястото на “държавата” в обществения живот са сходни. Също така, според американските икономисти от днешно време, американският пазар не е никак рационален, нито ефективен, пък каква корупция се вихри: италиянската мафия ряпа да яде…
  Но на американците не им пука за това или поне няма да започнат да си посипват главата с пепел и да вият на висок глас…
  Единственото нещо, което може да се определи като типично за българската народопсихология, е, че има силно люшкане м/у крайностите, от национално надуване до национален нихилизъм. Което се отразява и в/у икономическото развитие под формата на силно залитане по различни икономически и политически формулировки, които нямат нищо общо с дългосрочните интереси на … местното население… или на българската народност, разпиляна по света…

 • drug Ivailo

  Почти всички болници училища пътища тецове, аец, електропреносна мрежа, заводи, които сега дори не можем да поддържаме са построени тогава. Кажете ми сега ако трябва да ги правиме колко поколения ще ги правиме и какъв би бил стандартът, колко ще е дефицита и кой ще го финансира. Та ние сега дори не можем да плащаме заплатите на лекарите.

  Второ сравняваме заплати трябва да кажем че тогава имаше работа за всеки който искаше. Сега дори и номинално да са по високи, работа се намира изключително трудно. Познавам една дузина хора съкратени в последните месеци. И друго сегашните заплати се градяха на масово задлъжняване. Пример строител взима примерно 1000лв. защото лицето х е купило мебели с кредит които реално може да изплаща само ако кредитния балон се надува. Надувайки се обаче става хиперинфлация и модела рухва, следва деливъридж което идва да покаже че модела не работи.

  След фалшивото усещане за стандарт имаме външен дълг над 50 милиарда долара. Ето го просперитета. Целият модел се градеше на задлъжняване на хората и когато започне деливъриджа всичко пропада.

  И малко цифри Ако сравняваме 80-те и сега примерно моите родители сега взимат около 4 пъти в номинално изражение повече а цените които си спомням билетчето беше 7 ст. сега е левче-15 пъти. имаше едни малки плодови млека по 7ст. Сега са поне 10 пъти отгоре. Киселото мляко ако не се лъжа беше ок.20ст за 500гр. Сега 400гр. са ок. 90ст. Да не говорим и че няма общо с мляко.

  При тези нива на грабеш няма как да остава за хората. Болшинството от бизнеса ни не е свикнал да работи по правила и търси лесните пари и всяка вратичка да открадне нещо от някой. Защо никой не почна да строи заводи защото такива печалби каквито имаше във илюзорната икономика няма. Стимулите за лесни пари плюс корупция, “южняшкият” модел правят системата невъзможна за създаване на благоденствие за хората.

  Дано кризата ни научи на това че трябва и да работим и да спазваме правилата и че няма лесни пари без зад тях да стои нещо реално.

  В заключение да кажа че подкрепям на 100% Борисов и екипа му в усилията им да наложат правилата.

 • вергил

  Хората които бяха на власт 1989 са тези които ли всичко за което Симеон пише.

 • Александър

  Ако сега се върнат онези времена, по които една част реват с глас – съм сигурен, че така ще писнат тогава, че това сега ще им се види като Швейцария…
  Пък нека хляба тогава да е струвал 30 стотинки, а сега левче…
  Спорите за БВП и за глупости, ама имам чувството, че никой не помни съществените простотии – от материални, до морални…

 • werewolf

  Ангелов, защо не коментираш пост 106 на Graf? Данните са на МВФ, и според тях 2008 достигаме нивото на икономическо развитие от 1989! Не мога да кажа, че някога съм харесвал икономическите ти съждения особенно, но с тая публикация жестоко се излагаш! Това блог за икономика ли е или сайта на вестник “Демокрация” от първите години на промените? То и Волен Сидеров беше редактор там, по пропаганда май доста си приличате!?! Вземи се в ръце и публикувай сериозни анализи, отдавна не си в крехка детска възраст! Сериозно и благонамерено ти го пожелавам!

 • Anonymous

  Хубаво е да сме зле както тогава. Студентското общежитие в Свищов беще 3 /три/ лв. месечно със всички консумативи…. Купона за мензата беше 30-40 стотинки. Саламите и месото наистина бяха по отменения БДС , и всички хранителни продукти ! Имаше производство което сега го няма …. Непознавам друга нация сама да си назначава “Ликвидационни съвети” за пълна ликвидация на сеелското стопанство и т. н.

 • gogo

  Ей ти дзверо,ти да нямаш фирма за асфалтиране бе бунак.Къде ги видя тия хубави пътища бре тъпанар смотан.Да ти го начукам в крадливия дирник.Окрадохте толкова пари за пътища,че щяхте да асфалтирате два пъти до луната и обратно.Да ви еба мамичката крадлива.

 • вергил

  Хората които бяха на власт 1989 дирижираха унищожението на всичко за което някои по горе писаха. Целта беше, и е една: да се обедни и оскоти народа и да се изгонят всички млади, честни и знаещи, за да се заграби окончателно всякаква собственост. След безогледните грабежи и унизителни неизгодни замени на земи и друга собственост срещу, в повечето случаи, напълно негодни подобни (или смешни компенсации), тези вън от схемата (т.е., народа), които все още имат по нещо останало, ще бъдат принудени да го продадат, когато данъците станат непосилни (т.е., скоро). Влизането в Европейския съюз има една единствена цел също: да се осигури продължително препитани на тези хора и обкръжението им. След като стана ясно, че на европейски бюрократ безогледно грабене не се нрави, тези хора изманипулираха елегантно оскотелите да гласуват поредния “нов” кабинет с една цел – създаване на впечатление за ред и държавност – а всъщност параван за прикритие на същото безогледно грабене, този път обаче с “редовни” документи. Тъжно е как хората продължават да гледат в други посоки и да търсят смешни причини или външни виновници, вместо да положат основите на гражданско общество и да изметат онези, които доведоха страната до морален и финансов банкрут с цел да обогатят себе си.

 • Димитър Димитров

  Изказвам уважението си към коментарите по-горе, но ще споделя и своето мнение. Мисля, че нямаме никаква база да сръвняваме грубо заплати днес със заплати и доход ипреди 20 години. Най-малкото поради факта, че самите валути, с които се сравняват нашите заплати – долари и евра, са имали различна покупателна способност тогава спрямо днес. Вярно заплатата ни била 30 долара по западните сатнадарти, но пък и барелът петрол беше три пъти по-евтин от сега. Нямаме никакво право да сръвняваме тогавашни цени с днешни. Някой казват млякото било 7 сотинки, пък сега било левче. По-скоро изчислявайте като каква част от заплатата тогава се явяват тези 7 стотинки, а не номилната разлика в цените. Имахме развит промишлен сектор, но недалновидно приватизиран. Безработицата липсваше, което си мисля че винаги трябва да е основен критерий защото икономиката би трябвало да е за хората, а не хората да са за икономиката. Всеки режим, какъвто и да е той, ако успее да накара хората да се чувстват добре е добър режим.

  Тоталната приватизация според мен беше грешка и не трябваше да се бърза толкова много. Има много грешни решения, които безспорно бихме разкрили при един задълбочен диспут, но не можем да се върнем на зад. Според мен всяка държава трябва да има един определен и стабилен дял във всяка икономика, който да създава стабилност в нея при една криза. Напълно частната икономика е най-уязвима в такива случаи. Още Джон Кейнс в неговата теория за пазара обръща внимание, че ролята на държавата винаги ще бъде важна и че пазарът не е в състояние сам да се регулира. Голяма роля САЩ да излязат от великата депресия миналия век, изиграват държавните поръчки.
  Страната ни прекалено се доверява на частния интерес, а българския частен интерес е архаичен и незрял. Все още сме на етапа на дивия капитализъм, далаверите и т.н.
  Освен това днес не виждам държавна политика за специалиризарето на страната и развитието на определени отрасли. Караме я както дойде. Да сте видяли да се развива нещо, което наистина носи пари – електроника, машиностроене и т.н. Единички са предприятията, които правят нещо по този въпрос. В същото време продължаваме с добивните промишлености и селското стопанство, които по правило не са переспективни отрасли и са много податливи на цени и т.н.
  Германия е или беше на първо място по износ в света не защото произвежда ряпа и копае въглища, а защото произвежда специализирани изделия като машини и др.
  Та така… От тази гледна точка приемам казаното от Борисов за истина. Съвременната икономика наистина не може да произведе такъв растеж, както през социалистическия период. По негово време за кратък период бе изграден мощен промишлен комплекс почти от нищото. Буквално такова постижение не е възможно днес. Та ние една АЕЦ не можем да решим дали ни трябва и как да я построим. А докато се строеше старата АЕЦ се строяха и много други заводи и обединения. Отделните капиталови единици в България днес обаче нямат капацитет за нищо повече от дребен и среден бизнес.

 • Petar

  Само това че Бойко се удивлява на “успехите “на Живков говори много.Хора моля ви не защитавайте толкова миналото/комунизма/ то наистина беше ужасно и вие сте свидетелство ,че има силата да промива мозъци:)

 • 187

  страшен блог, страшен спор. комунизма промива мозъци, да, но и демокрацията промива мозъци. до там, че да отричаме всичко което е направено по време на комунизма, до такава степен, че да съсипем всичко, понеже е “комунистическо”…

  “…а Вий, Вий сте идиоти…”

 • вале

  А Вие/с неуважение/ Господин Гюров сте глупак!

 • Владо

  Що не може да се подсвирква от учудване в Интернет?!

  Как може да сравняваме обществото на извадената стойност преди и това на добавената стойност сега. Курс на долара на черно 1:3, официално – 1:1. Ние си мислим, че ги лъжем, а те се правят че ни вярват. Ей така сами се финтираме и смешното е че още някой си представя, че може да надхитри простичкото 2+2=4.

 • CBfan

  Тези сравнения преди и сега са толкова трудни, че са на практика невъзможни. Преди 1989 дори не се е смятал БВП.

  Обаче съжителството на двете системи за 40-50 години е нещо като контролиран експеримент за който всеки икономист мечтае. Вземате една страна, делите я на две и правите в едната половина комунизъм, а в другата пазарна икономика. След това чакате 45 години и после сравнявате резултата. Резултатът е повече от ечивиден.

 • Торук Макто

  За да прекратим спора кога е по-добре през 89г или сега трябва да погледнем натурите…колко яйца,мляко,месо е изяждал и яде сега Българина.Но да сме коректни трябва да отчетем с колко заплати се е купувало кола,телевизор и т.н.
  Моето мнение,че сега сме значително по-добре независимо от направените глупости за последните 20г.Да споменавам ли фалитите ни през 15г и спасяването ни от Русия с петрол който сме реекпортирали?
  :)

 • Галина Карамочева

  How to Lie with Statistics на Darrell Huff
  Who says so?
  How does he know?
  What’s missing?
  Did someone change the subject?
  Does it make sense?

 • steamer

  Не разбирам какъв е целият този вой как преди ’89 година нещата са били по-добре от сега. Аз други неща си спомням, включително и дефицита на … ами, почти всичко. Да не говорим колко неустойчив е моделът на насилствено наложено сравнително “предимство”, на който се е градяла икономиката на СИВ. Ако системата не беше сменила, сега по всяка вероятност щяхме да имаме паритет на покупателната способност с Узбекистан – системата неизбежно щеше да се срути и щеше да боли – при това много.

  “How to Lie with Statistics на Darrell Huff”

  Не схващам каква е тази обсесия в случая. Пол Кругман редовно практикува дори много по-брутални манипулации на данните и графиките на блога си. Защо не се оплачете и на него?

 • schwarz

  По времето на Живков много хора искаха да избягат от тоталитарния режим на комунистите, но не можеха.

  Сега много хора могът да избягат от неототалитарния режим на комуниститеи го правят.

  Освен тази възможност, не виждам други предимства на съвременния комунистичеки режим.

  Предстои демогравска катастрофа. Българският етнос, който не е тясно свързан с комунистическите структури или мюсюлманството е на изчезване.

  Вижте статистиката и тенденциите!

 • Чавдар Русков

  Всички негативни на сегашната система са добре пазени от политиците от старата. Новата система е само на думи. Целта е била да се пусне някакъв дребен бизнес но не и голям. Затова преразпределението е голямо, всички големи фирми са в политическия бизнес и с държавни поръчки. Единици са пропуснати. Конституцията е направена да има три власти но само една да избираме. Няма реформи в образованието, здравеопазването и пенсионната система за да се запази голямото преразпределение на парите от политиците. Е те се карат и сега се борят за надмощие, което е много хубаво. Но са на път да се разберат и нещата да се кротнат, като данъците пак тръгнат нагоре. За това не се подобрява бизнес средата. Но истината е една пътя по който вървим е правилния, политиците са се хванали и са забили нокти и зъби в земята за да ни дърпат назад, но ние вървим напред въпреки тях, не заради тях. Иван Костов се криеше зад членството в европейския съюз и мислеше че това ще е достатъчно за да бъде преизбран, точно както сега Бойко Борисов се крие зад борбата с престъпността и магистралите, но нищо друго не се прави. Защо ли? То престъпността скоро май ще се разберат, ние къде отиваме?

 • Красимир Гаджоков

  Макар и да е малко настрани от темата, мисля че е нужно да отбележа нещо важно, защото тук то се ползва като “аргумент”.

  >>> victualia,

  Явно сте много сте ограничен(а) за да не знаете, че комсомола беше задължителен до 10-ти ноевмри 1989. В него влизаха всички, автоматично, с масово “приемане”, което реално беше “вкарване”. Не влизаха само хайманите (най-вече тези, които не идваха редовно на училище, побойници, крадци или други подобни, с МНОГО малко изключения на осъзнати хора).

  Също, не можете да се мерите на малкия пръст на Господин Гюров, когото познавам от 1987, и с когото съм бил заедно в множество ПРЕДдесетоноемврийски антикомунистически прояви, когато за подобни неща заплашваха поне с изключване от университета.

  Смешно е, МНОГО смешно, да държите сметка за морала и позицията на други, които застават пред вас открито с ЛИЧНОСТТА си, името си, за
  разлика от вас – криейки се зад анонимност.

  Никой, който не застава открито зад името си, няма МОРАЛНОТО право да държи сметка на другите за техния морал, когато става въпрос за ОБЩЕСТВЕНИ въпроси.
  Това е така за да може всеки да провери какво е говорил и правил в миналото даден човек, за да прецени дали е последователен, или е нагаждач, който удобно се крие заради техническата възможност за анонимност.

  Плюнковата “антикомунистическа” реторика няма никаква сила, освен в главите на пдопбни празноглавци, за които силата на патоса и употребата на епитети са “аргументи” и “доказателства” за техния антикомунизъм и привързаност към демокрацията.

  ===

  Горната защита на Господин Гюров е принципна, свързана с личността му.

  Това съвсем не означава, че съм съгласен с аргументите му.

  Ето защо:

  1) БВП изравенен по покупателна способност, би трябвало да бъде сравним без значение каква е била икономиката. В крайна сметка, значение има колко сме произвеждали на калпак – това Е някакъв измерител на икономически просперитет.
  Ако сме продавали евтино или сме “давали” на практика безплатно в СИВ, това въобще не променя нещата. Я сравнете с другите комиунистически държави – те да не би да не са били принудени на същото? Защо, обаче, тогава техните БВП покупателни способности през комунизма не са същите като нашата?

  2) БВП при комунизма не отчита продaжбата на оръжие и други подобни “секретни” дейности, които като нищо може да се окажат доста високa част от БВП, и да дигнат БВП покупателната способност от тогава.

  3) Днес хората ИСКАТ да имат МНОГО повече, отколкото при комунизма. Тогава огромна част от хората просто НЯМАШЕ как да имат, и се примиряваха. Я вземете предвид какво се “очаква” да е имал средния човек тогава и сега, и сравнете покупателните кошници. Като нищо ще се окаже, че днес сме още по-добре икономически.

  4) Сегашния БВП е още по-голям, защото има твърде голяма сива икономика, така че е вероятно да сме още по-близо до западните (макар и все пак далече под тях).

 • Господин Гюров

  Благодаря, Краси!

  Колкото до икономическите аргументи, нещата не са толкова сложни. Няма нужда да влизаме в безкрайни дискусии за паритети, покупателни способности, технически прогрес за 20 години и прочие. Достатъчно е да погледнем консумацията на основни продукти преди и сега. Някой цитира статия в “Труд”. Там пише следното:

  “Според данните на НСИ преди 21 години българинът е изяждал двойно повече хляб, месо, яйца, плодове и зеленчуци. Потреблението на мляко днес е паднало 10 пъти!”

  Край на историята. Манипулаторите като Г.Ангелов могат да чертаят измислени графики колкото искат. Истината е, че сега магазините са пълни с основни продукти не защото произвеждаме много повече от тях, а защото консумираме много по-малко. На всичкото отгоре днес много по-голям процент от тия продукти са внос. Както друг блогър беше писал за щанда за плодове в един хипермаркет, всичко там е внос, с изключение на едно българско нещо – дини от Македония :) Тъжен хумор.

  Не твърдя, че социализмът беше цвете за мирисане или че искам да се върнем пак в него. В никакъв случай! Само казвам, че, с извинение, сменихме едни лайна с други, май по-големи.

 • Миро Костадинов

  Фактите показват, че и през най-лошите години на комунизма сме били по-добре отколкото сме днес.

  Ето сравнението спрямо първите 6 страни от горните таблици:
  http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28gdp+per+capita+Switzerland%2B+Luxemburg+%2B+Sweden%2B+Finland+%2BNorway+%2B+USA%29%2F%28gdp+per+capita+Bulgaria%29%2F6

  Разбира се някои ще кажат, че Тодор Живков е виновен за кризата 1990-2003, затова ще разкажа една история от времето на перестройката. По него време бях за малко в Санкт Петербург (тогава Ленинград) и се водеше същата дискусия…
  Голяма част от хората обвиняваха Горбачов, че е съсипал всичко. Някои твърдяха, че виновни са всички от Хрушчов насам. Естествено други виняха Сталин, Ленин…Аврора и т.н. Накрая един обвинява Петър I-ви и всички немеят какво общо има той (тук ми е малко трудно да опиша какво значи Петър първи за Санкт Петербург…)
  Но човекът пояснява – ако не беше Петър да опуха фините сега тук щеше да е филандски град.

 • Двойка неикономисти

  #Миро Костадинов, Господин Гюров – Causa Perduta – Излишно е да давате каквито и да е данни. Модата е да се отрича комунизма(не че аз го одбрявам), без да се познава.

 • Йотов

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/11/02/394029_1987_preduprejdenieto_lavinata_na_vunshniia_dulg_idva/

  Какво предлага реалният социализъм на обикновените българи най-обективно разкриват специалните поверителни справки, с които седмично е захранван ЦК на БКП и в които не е спестено нищо от действителното положение в страната. В една от тях от 1987 се посочва: “Затрудненията в снабдяването на населението със стоки продължават. Не е добро снабдяването с долен трикотаж, детски стоки, обувки, бойлери, газови печки, хладилници, цветни телевизори, мебели. На редица места още от началото на годината не достигат бутилираните растителни масла, месо и месни произведения, риба и рибни продукти, мляко, пиво и други. Не се гарантират и необходимите количества асортимент безалкохолни напитки. Въпреки навреме дадените заявки все още не са доставени за учениците всички номера гуменки, анцузи, ученическо облекло и други, а също така и трикотажни изделия за всички възрасти. Особено остър е проблемът със снабдяването с капачки за буркани. В магазините за железария не достигат стоките, необходими за извършващите се ремонти в домовете – бои, лепила, тапети, фаянсови плочки и други. Изразява се тревога, че при сегашното равнище на заплатите цените на стоките са високи, включително и на детските изделия, а се разпространяват слухове за увеличението им от януари 1988.”

 • Йотов

  Живков обаче не се отказва да се раздели с илюзия, градена 40 години – че социализмът гарантира ниски цени, евтин живот и благосъстояние. Българската нация и днес продължава да плаща сметката, завещана от банкрутиралия комунистически експеримент.

  ——————————————-
  Още по-жалкото е, че някои от пишещите в блога още живеят с тая илюзия. Искате благоденствие. Прав ви път – избор голям – Северна Корея, Венецуела, Куба, Китай – да работите за 1 долар на час та да ви мине амнезията.

 • mick

  @Йотов – помните ли нещо от времето преди 1989та?

 • Двойка неикономисти

  #Йотов – Правилно mick е попитал: помните ли нещо от времето преди 1989та?

  Аз лично 1984 избягах от България(комунизма), пеша – през тогавашна Югославия, та директно в Италия… Макар да мразя комунизма, мога да потвърдя(лично) че това време в България се живееше доста по-добре, отколкото на запад. Чак след 1990 живота в Италия се подобри, чувствително. Преди това си беше глад и мизерия, там и не само. Пак ще го кажа и повторя, през комунизма, масата живееше по-добре от сега, естествено всички гаранции(работа, здравеопазване и т.н.), които соц строя осигуряваше си имаха цената за плащане. А именно липсата на шанс да направиш нещо уникално с живота си.

 • Двойка неикономисти

  #Йотов – Проблемите в България започват с валутната криза през 85-та… едва ли има смисъл да обяснявам, нещо което не никой не иска да чуе обаче…

 • Красимир Гаджоков

  @Господин Гюров: Гого, защо заравняваме само ЯДЕНЕТО ??? Ако караме така, аз ще ти докажа, че днес в България е ПО-добре ТОЧНО защото се яде по-малко. Ядящите по-малко живеят по-дълго и боледуват по-малко. Или млякото (прясното) – каква е вредата от него, или най-малкото липсата на полза.
  Но това е научен спор.

  Тук говорим за възможности да си купиш нещата които за СЪОТВЕТНОТО време се смятат за “стандартни” за средния човек.

  Единственото, което е сериозно по-къспо в момента спрямо комунизма, са жилищата.

  Да видим как е при други големи покупки: по груба сметка днес са нужни 23 месечни брутни заплати за да си купиш нова кола (15000 лв при 650 лв), а тогава – 29 (Лада 7000 лв при 240 лв средна заплата).

  Но чакай, тогава просто не можеше ей така да си купиш кола! Трябва да чакаш 10-15 ГОДИНИ, да ти дойде РЕДЪТ!

  И къде отива основният човешки двигател в такъв случай – желанието да живееш комфортно ДНЕС, а не след 15 години?

  Какво остава за други ОСНОВНИ неща като телефон, телевизор, за които ПАК се чакаше.

  Дори да е на същата цена (приблизително), самото чакане такива дълги периоди, за да имаш нещо такова, което въобще не беше кой знае какво “постижение” на цивилзиацията, е вече ФУНДАМЕНТАЛЕН недостатък.

 • Икономист

  Не знам дали господин Гюров е комунист, но пише истини. Ето и доказателство – Държавен вестник. http://www.schetovodstvo.info/dokument.php?g=42&d=612
  Всичко друго е чесане на езици, всъщност на пръсти по клавиатурата.

 • victualia

  Красимир Гаджоков, хайде по-спокойно, а? Не съм длъжна да ви давам обяснения коя съм, а и повечето хора тук са с никове като мен. Не аз, а вие пишете със смешен патос и без аргументи. Не помня да съм спорила с вас изобщо, а Гюров е достатъчно голям човек да се защитава и сам. Унижавате него със защитата си, не мен:)
  Благодаря, че все пак ми посветихте дълъг пост:)
  Виж, за вас добре се знае кой сте, както и за всичките ви далавери около Българския Великден. Жалко, че комсомолци като вас опорочиха хубавата идея с цел лично облагодетелстване.
  Пак казах комсомолци и много добре знам, че всички бяха комсомолци, защото сме почти връстници. Имаше по комсомолци от другите, като вас вероятно и като г-н Гюров. Активисти, които се подмазваха на партийните другари, а после яхнаха вълната на демокрацията и се писаха репресирани. То в България е пълно с такива, затова и ни е такова дереджето – повтарям се.
  Управляват ни хора с комунистическо и комсомолско съзнание, уж прокламиращи идеи за свободен пазар и капитализъм.Невероятно е за мен, че някой може да твърди колко е било хубаво при социализма. Или има къса памет, или е бил от облагодетелстваните, или откровено лъже и манипулира.
  Толкова – под достойнството ми е да разговарям с човек като вас повече.Бъдете здрав и хабете по-малко нерви по форумите. От това лична изгода нямате никаква, а вие само това гоните май, тааа – не се хабете излишно:)

 • даа

  При соца имаше от всичко по много…

  …Имаше нощни опашки за телевизори, имаше опашки за луканка и банани, които стоки не бяха по рафтовете както сега, имаше записвания за лека кола Москвич, имаше ТКЗС, после АПК, после ПАК и накрая нищо, имаше връзкарство за влизане във ВУЗ, имаше награди с екскурзии за по-равните до СССР или ГДР, имаше Големи проекти, които сега никой не помни, имаше голЕми заплати и пенсии /само за нЕкои/, имаше длъжности за партийци/ щото иначе не може да се дърпат конците/, имаше Маздички /за нЕкои/, апартаменти също, имаше голЕма сигурност /Държавна/, имаше работа за всички от сърце, имаше пионерски лагери /за формиране на новия човек/, имаше голи хора в ДКМС, имаше дежурни проститутки за нЕкои, имаше 22 резиденции и много изби, имаше голЕми селскостопански добиви /на книга/, имаше голЕми надежди донЕкъде…..после всичко утихна.
  Оказа се , че пенсионният фонд е изнасян, че парите от банката са изнесени, че дължим милиарди, че трЕбва повече гласност, че ако и да гласуваме нЕкои пак са си на власт, че и да работим особен резултат нЕма, че сме като утайка сред ЕС, че нищо старо не е забравено, а ново не е научено, че навън ни ценят повече във финансово отношение, че нЕкои пак мислят само за привилегии, че други се занимават с онова, което не им е работа…И сега, при пост-соца има пак много …от същото…

 • Красимир Гаджоков

  Много мразя да пълня блога на някого с постинги не по темата. Но точно защоото смятам, е това е фундаментално важно, ще си позволя и този постинг (ако г-н Ангелов сметне, че този постинг няма място тук, може да го изтрие, няма да му се сърдя).

  Не мога да оставя ей така да окалят доброто име на тези, които са си го заслужили. Моето име, което се надявам да е добро, също. В това отношение, определено ще преследвам този си личен интерес.

  @victualia: разбира се, че не сте ФОРМАЛНО длъжна. Но МОРАЛНО сте – след като отправяте такива сериозни обвинения към някого. И въобще, след като дискутирате по обществени въпроси, в които държите сметка на КОНКРЕТНИ хора, застанали с имената си зад мненията си.

  Утре ще се появите някъде другаде с тотално променени позиции – и никой няма да знае че сте същата, която тък сте твърдели обратното. И ще се промъкнете тихичко и удобно в следващото издание на “спасителя на България”, както това направиха преди години царистите и наскоро ГЕРБ.

  Това е една от ФУНДАМЕНТАЛНИТЕ сбърканости в България, които ще проидължават да държат страната в лапите на група олигарси: липса на поемане на отговорност за позицията като гражданин, липсата на елементарна смелост да заемеш позиция с името си.

  Ако унижавах Гюров, той щеше да ми го каже – лично или тук. Не виждам подобно нещо. Така че не приписвайте на други мотивации и стойности, които те не са заявили. Това, обаче, явно ви е “метод”. Не минава.

  Вашият “стил” си личи веднага – пак без никакви факти, и без елеменатрно усилие да прочетете нещо, обвинявате произволно.

  Кой опорочи хубавата идея на БГ Великден? Моя милост ли? Как, къде? Ще посочите ли? Или ще дадете пример с Милен Велчев, който толкова е “участвал” в БГ Великден, точно толкова колкото всеки друг от останалите няколко хиляди души, които просто са присъствали на някоя от годишните срещи?

  Отново – вероятно пак заради удобството на анонимността ви – ви е много удобно най-произволно и просташки да подхвърляте и да вменявате сериозни вини без ГРАМ доказателства? Кой се е подмазвал на партийни секретари – Гюров ли, който си скъса комсомолската книжка в 3-ти курс на събрание на комсомолската организация на Юридическия факултет на СУ? Това ли наричате вие “подмазване”? Или аз съм се подмазвал на някого? На кого? Кога? Къде?

  Много съжалявам, но просто изливане на помия по адрес на някого без абсолютно никакви основания, без факти, ОТДАВНА не “минава” за “аргументи”. Нито за “антикомузниъм”.

  Нито просото изказване на някакво мнение минава за “истината”, защото е много “гневно” или “справедливо” с епитетите си. Но татално голо откъм каквито и да били факти или логика.

  И нещо важно: научете се да правите разлика между МНЕНИЕ (особено неподкрепено с нищо) и ФАКТИ (обществено достъпни и проверими с документи или свидетели на събитията).

 • victualia

  Гаджоков, казах че няма да споря с теб. Всичко, което пишеш е бла-бла. Сериозни обвинения, доброто име, документи, свидетели, помия, и пак бла-бла. Информацията за теб е достъпна в интернет, както и писанията ти във форумите, всеки който ползва гугъл може да ги намери. Съжалявам – следите остават:)))

  Колкото до постингите не по темата – ти пръв започна, пак казвам, че не помня да съм спорила с теб някъде и не знам защо ме нападаш с такъв хъс. Дразнят те мненията ми? Ами, това е положението. Времената, в които се налагаше само едно мнение отдаааавна отминаха. Патосът ти е смешен и изкуствен – та това са коментари под един блог, не е на живот и смърт, не се впрягай:)))

  Морално съм длъжна??? Тц, тц, тц. Направо се почувствах като на другарски съд. Или на комсомолско събрание:)))

  Като чета повечето мнения тук, взех да се чувствам и като на конгрес на БКП. Не че някога съм била, но съм гледала по телевизията като малка:))) Остава да завикаме: БКП, БКП! Да живее другаря Тодор Живков! Ужас!:)))

  Гаджоков, разсмя ме. И аз като един блогър ще започна да колекционирам глупостите ти – справка гугъл пак:)))

  Георги Ангелов, налетяха ви партийните другари. Имах повечко свободно време днес и на някои от коментарите тук попаднах в доста новинарски сайтове и блогове, бяха постнати копи-пейст без особена връзка с текста. (Гаджоков – не изпадай в параноя, не си ти!) Вероятно професията “платен оплювач”, описана от DW преди няколко дни не е интернетска измислица:)

 • CBfan

  “Истината е, че сега магазините са пълни с основни продукти не защото произвеждаме много повече от тях, а защото консумираме много по-малко.”

  Гениален извод. Сега разбирам защо нямаше и тоалетна хартия едно време.

 • drug Ivailo

  Най важната разлика е в мащаба на злоупотребите и разпределението на благата. Тогава просто не беше възможно да се гепи толкова. И затова и оставаше нещо за масата. Такова беззаконие каквото е последните години не е било. При тези размери на кражбите и беззаконието сега просто няма как да остане за масата. А дали е имало дефицит на стоки сега като има дефицит на работни места да не би да е по добре?

  И пак да попитам 50 милиарда долара външен дълг къде отидоха, каква обществена инфраструктура се построи, какво полезно донесе за обществото? Няма смисъл да отричаме какво е направено по соца защото е видно. Както е тръгнало сега скоро и пенсии няма да може да се плащат.

 • Красимир Гаджоков

  @victualia: аз каквото смятах, че трябва да кажа, го казах. Останалото е достатъчно ясно: всеки може да сравни кой говори само с подмятания и лъжи, и кой – с факти и мислене.

  И точно така – “следите остават”. Аз въобще не се притеснявам от оставането им. Нали точно затова винаги се подписвам с името си когато говоря. Нали точно това исках да ви покажа. :)

  Приключено.

 • Tono

  # 140 CBfan-
  Поздравления!!!

  Съзнавам,че може да е малко встрани от темата, но моето мнение е че основна характеристика на комунизма е колапса на човешки права. Дори например правото на свободно изкаване на мнение Няма ли такива за какво да говорим по нататък.

 • Tono

  Г-н Ангелов,
  може би ще трябва да промените заглавието на блога. Да бъде “Блог за политика и икономика” защото дебатите по горе навеждат на извода че май двете области са доста свързани.:)

 • Алекс

  ФАКТ Е ОБАЧЕ, ЧЕ ОЩЕ СМЕ МНОГО ДАЛЕЧ ОТ ОТ ОБЩИЯ ОБЕМ НА ПРОМИШЛЕНОТО ПРОИЗВОДСТВО ОТ 1988 ГОДИНА.

  СРЕДНА ЗАПЛАТА Е СПЕКУЛАЦИЯ, ИСТИНСКИЯТ КРИТЕРИЙ Е МАСОВА ЗАПЛАТА, 90% ОТ РАБОТЕЩИТЕ В ПРОВИНЦИЯТА ПОЛУЧАВАТ 110 EUR, ЗА СОФИЯ И ВАРНА 220 EUR!

  В ЛЕВА ЗАПЛАТИТЕ СА СЕ ВДИГНАЛИ 2-3 ПЪТИ, ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ 5-6 ПЪТИ, А ТОК, ОТОПЛЕНИЕ, НАЕМИ, ЖИЛИЩА, ТЕЛЕФОН, МАСОВ ТРАНСПОРТ, НЕЩА БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕМ 15 – 20 ПЪТИ!!!

  фАКТ Е, ЧЕ ПРЕДИ 1989Г ЕДИН СТРУГАР ВЗЕМАШЕ НАД 400 ЛЕВА, ПРИ ОНЕЗИ ЦЕНИ!

  НО Е И ФАКТ, ЧЕ “ДРУГАРИТЕ” НИ ИЗСМУКАХА КРЪВЧИЦАТА ЗА ТЕЗИ 20Г. ПРЕХОД!!!

 • Алекс

  …ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ЕВТИНО СА КОЛИТЕ ВТОРА РЪКА И ГОРИВОТО – ГАЗ И МЕТАН “БЛАГОДАРЕНИЕ” НА КОЕТО ВСЕКИДНЕВНО СЕ БЛЪСКАМЕ В УЖАСНИ ЗАДРЪСТВАНИЯ!

 • violeta georgieva

  Коментираме глупавото изказване на Премиера, не толкова статистиката, защото мисля че тези данни от 1995 г не кореспондират с управлението на Живков. Все пак той пада от власт 1989 г. Това може би не е гаф, защото повечето българи така мислят и изказването се харесва на хората. В постиженията народа причислява следните неща; електрификация на цялата страна, водоснабдяване на цялата страна, асфалтиране на пътищата на ългария, построяването на над 480 гигантски заводи и фабрики, безплатното образование и здравеопазване, липсата на безработица гарантиращ социален мир, силната Армия и флот, построяването на Дунав мост 1, ранното пансиониране, равнопоставеността и пр. Само времето ще покаже и ще избистри историята на тези години, но едно е сигурно в Пантеона на народната памет Живков остава не като диктатор, а кто Тато.

 • Георги Ангелов

  @ Slex и други

  В този блог поне 20 пъти е публикувана статистика, че и сега България е най-бедната страна в ЕС, и не само в ЕС. Не ми казвате нищо ново, нито път противоречите по някакъв начин на горната графика.

  Преходът беше калпав и реформите постоянно се бавят и затова България продължава да е бедна. Бедна беше и в края на комунизма, след Тодор Живков. И двете статистики са лоши. Което означава, че и Тодор Живков, и преходът са неуспешни – а не че Тодор Живков е успешен.

  А иначе, PPP по никакъв начин не променя нито подреждането, нито изводите.

 • Edin Tam

  Не съм икономист, но ми е странно как може да се сравнява икономическо (не каквото и да било друго) развитие между държава в която икономиката е била наука като философията и България сега.
  Естествено имам прекрасни спомени от преди 89-та. Бях дете, всичко ми беше сигурно, родителите ми не са се карали заради пари, ходехме на почивки … песен. Но това което още помня беше, че двамата ми родители се скъсваха от работа (бяха едни от най-високо квалифицираните инженери в областта си) и всичко което имахме беше цветен телевизор “Рубин” и “Москвич”. Тогавашните сервитьори, бармани, “тираджии” бяха ве пъти по-богати.
  Сега аз се скъсвам от работа, имам каквото си поискам и се радвам, че труда ми е оценен, а не съм и сред 10-те % от най-добрите в професията ми.
  Тогава държавата беше социална – от глад не се умираше, но малцина даваха всичко от себе си за работодател и държава. За какво да се мориш, като и без това си взимаш заплатата и може и да краднеш от държавата 😉

 • Лидия

  Позволих си пак да пиша само защото ме подразни писаното от Йотов.Някои се смятат за демократи и некомунисти,а пък се държат точно като милиционери от времето преди 20 години.Всеки има право на мнение и това,че нечие не съвпада с неговото не е причина да гони хората от родината им в Корея ,Куба и не знам си къде.Аз не го призовавам него да ходи в Швейцария,например…
  Колкото до заплата от долар на час,ще ви дам много прост пример-в провинциален малък град
  има заплати от порядъка на 250-300 лв.на месец,
  при средно 22 дни прави към 13,60 лв или по
  1,70 на час-малко над долар,а се работи и по повече от 8 часа…Ако не харесваш живота сега,
  не значи,че си комунист и плачеш за миналото.
  Толкова плитко и едностранчиво могат да мислят
  само хора с интелекта на ББ и ЦЦ и антуражът им.

 • Галина Карамочева

  Георги
  Ние не спорим нито за Живков, нито за прехода, а за неправилно поднесените данни. В материала по-горе пишете, че България е била “около 16 пъти по-бедна от западните страни”, което по PPP не е вярно.
  .

 • Георги Павлов

  Сравненията “как се живееше при комунизма”, “как сега” са некорекни. Защото начинът на живот беше подчинен на различни принципи:
  – при комунизма силна уравниловка съчетана с гаранция на базисното потребление, а
  – при капитализма (днешния) силна диференция без гаранция на базисно потребление.

  Все едно да гледате 2 графики и да питате “коя е по-нависоко). Ами една е по-нависоко при базисното потребление, а другата при останалото.
  Няма сравнение.

  Комунизмът наистина осигуряваше базисното потребление (ама много базисно): евтино, но често мизерно жилище, хляб и мляко, електричество, евтин транспорт, здравеопазване и образование.

  И толкоз. По Маслоу!

  Куп неща бяха трудно достъпни и/или скъпи.
  Аз филе и шунка по комунизма не съм ял.
  Лада-та струваше феноменални пари.
  Собствена панелка – no chance.
  Телефон – може, но с яки връзки.
  Абонамент за Бурда (хаха!) – може, но с много яки връзки.

  И т.н.

  Но хората бяха равни и не им правеше впечатление. На всички им липсваше.
  Днес не е така.

  Имат – някои. И това гнети хората (защото имат, ама с какво са го постигнали?)

  Бедността е релативно понятие. Беден си, ако някой е богат. Живееш тежко, а друг живее по-леко.

  В този смисъл – да, при комунизма бедните бяха много по-малко.
  Независимо, че днес хората живеят по-добре.

 • Георги Павлов

  Иначе за глупостите за ДЗУ-Стара Загора .. ох, не знам струва ли си да се говори.
  Вижте EPIQ-Ботевград. Не, не е построено при комунизма и работи яко.

  Да, нямаме аналог на Тежко машиностроене – Радомир, и не е трябвало да имаме.
  Нямаме кари и знаете ли защо? Защото комунизма не разбра, че карът изисква услуга. Не разбираха от маркетинг хората ..

  Но вижте Монбат как изнася ..

  Но какво се обяснявам!

 • Господин Гюров

  @ Красимир Гаджоков

  Само за точността – не беше в юридическия факултет, а във философския, и не в 3-и курс, а във втори. Но с анонимни оплювачи наистина няма какво да се занимаваме. Тях ги е страх да си напишат името даже сега, а какво да говорим що за мижитурки бяха при соца. Но пък после станаха най-кресливите антикомунисти.

  “днес в България е ПО-добре ТОЧНО защото се яде по-малко”

  Хората ядат по-малко днес не защото така са решили, а защото не могат да си позволят да ядат колкото тогава. Говорим за икономика, така че моля не намесвай диетологията. А и нищо здравословно няма в яденето на два пъти по-малко плодове и зеленчуци.

  Колкото до примера ти с леките коли, не искам да говорим за техника, тъй като там сравнението се изкривява сериозно от поне два фактора, в които ролята на България е нулева. Единият е техническия прогрес, другият е преместването на голяма част от производствата от западните страни и Япония към Китай. Но дори без да отчитаме тези фактори примерът ти е некоректен. Защото сравняваш най-скъпата от достъпните тогава коли с някоя от най-евтините нови коли сега.

 • Петър

  Все пак по такива важни показатели като продължителността на живота и детската смъртност имаме подобрение.

 • Господин Гюров

  @ CBfan
  “Гениален извод. Сега разбирам защо нямаше и тоалетна хартия едно време.”

  Ами крайно време беше да го разбереш 😛
  Не съм сравнявал количествата тоалетна хартия тогава и сега. Това не е продукт от първа необходимост, той има заместители. Храната и водата нямат.

  Но и при тоалетната хартия принципът е същия. Ако политбюро беше казало едно руло хартия да струва 2 лв, тоалетната хартия щеше да я има навсякъде – просто защото почти никой нямаше да я купува. Точно така се напълниха магазините при Костов – светкавично. Не защото изведнъж се появи производство, а защото изведнъж беше убито потреблението. Голямото производство на храни още го чакаме да се появи – вече 20 години. Вместо това има само по-голям внос на храни.

  Основният дефицит на соца беше дефицитът на свобода. За свобода се борехме тогава, не за тоалетна хартия! Но темата е за сравнение на икономически показатели – нещо, което мнозина тук постоянно забравят (не CBfan).

 • xaxa

  togaava vsichki bachkahme no nyakoi poveche ,vsiaka sedmitsa imashe LEninski sibotnik,bashta mi rabotesheshe a tvoya beshe nachalnik i ti zatova hodeshe 14 denA na more i 14 balkan , a sega az sam po dobre ot tebe a tvoya bashta bachka.po todor imashe 1 miliyon raboteshti i 7 mil. nachalnitsi .Eto zatova vseki iska Bay todor

 • CBfan

  Сравнението само на определени стоки е манипулация и всеки си избира кои стоки да сравнява. А нещата са несравними.

  По-важно е че системата до 1989 просто нямаше бъдеще. Да, преходът беше направен зле, по различни причини, затова и не е много ясно дали нещата са по-добре 20 години след това /за някои хора са по-добре, за други не/. Но това е единственият път напред. А преходът беше зле именно защото нямаше обществена подкрепа за промяна на системата. Никога не е имало и сега няма.

 • victualia

  CBfan, поздравления за пост 140, ха-ха-ха. То направо виц може да се направи. Значи по време на комунизма сме яли много, обаче с…и малко и затова е нямало тоалетна хартия. По време на демокрацията ядем по-малко, но с…м много и с това се обяснява изобилието от хартия по магазините, включително и вносна. На това му се вика икономическо мислене:)))

  Гюров, разбрахме за комсомолската ти книжка вече няколко пъти. Сега кво – да ти дадем орден “Стара планина” ли искаш, че си я скъсал? Да ти кажа, нормалните хора през 1988 ходеха по купони и вече никак не им пукаше за комсомола, доста се беше поолабило положението. На събрания ходеха само активисти като тебе, и естествено се правеха на първи перестройчици. Не ми обяснявай, щот и аз тогава бях студентка, та си ми ясен. Пък ти ме наричай каквото си щеш:)))

  Гюров, пак роди хит:
  “Не съм сравнявал количествата тоалетна хартия тогава и сега. Това не е продукт от първа необходимост, той има заместители”
  Ха-ха-ха, имал заместители. Ами да – евтиното “Работническо дело”. Верно ще почна да ви колекционирам бисерите:)))

  CBfan, прав си, за съжаление:
  “А преходът беше зле именно защото нямаше обществена подкрепа за промяна на системата. Никога не е имало и сега няма.”

  То горната дискусия го показва ясно. Комунизъм до мозъка на костите. Прав беше Царя, че докато не си сменим чипа, няма оправяне.

 • Господин Гюров

  @ CBfan

  Че преходът у нас протече по изключително калпав начин спор няма. Но дори страните, в които нещата се развиха значително по-добре, загубиха доста места в класацията по индекс на човешко развитие (с изключение на Словения може би).

  @ victualia

  Мнението си за мижитурките като вас вече го казах.

 • Господин Гюров

  Колкото до това какво да сравняваме, мисля че е най-обективно да сравняваме нещата, които ги има откакто я има цивизизацията, и ще ги има докато има цивилизация – вода и храна, облекло, жилища, транспорт. МР3 плеърите и ноутбуците явно няма как да сравняваме.

 • Мислещ

  # 148 Георги Ангелов

  “А иначе, PPP по никакъв начин не променя нито подреждането, нито изводите.”

  На пръв поглед променя коренно мащабите, а и вероятно подредбата на по-близките държави. По PPP графиката нямаше да върши работа на политическата ви теза. Не може авторитет като вас да отрича тълкувателните проблеми на реалния БВП, които са общоизвестни.

  Впрочем ако ще сравняваме, не беше лошо да сравнявате по-сходни в историческо и географско отношение примери – примерно България и Гърция през времето на Студената война. Защото сега сте сравнили слон с жаба.

 • Anonymous

  ПРЕЗ 1975 ГОДИНА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА БЕШЕ 80 ЛВ
  5 ГОДИНИ ПО КЪСНО СТАНА 100 ЛЕВА
  И СЛЕД ТОВА РАСТЕШЕ НО ТОВА НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ОНОВА ОТМИНАЛО ВРЕМЕ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА МОЖЕ ДА СИ НАПРАВИ СМЕТКА И ЗА ЖИЛИЩЕ /ВЕДОМСТВЕНО/ ИЛИ СЪС ПОКУПКА, МЛАДИ СЕМЕЙСТВА ИМ -РАЗДАВАХА ДЪРЖАВНИ ЖИЛИЩА, А СЕГА ПЪЛЕН ХАУС, ГЛУПОСТИ, ЦИНИЗМИ,НЯМА КУЛТУРА, ЧОВЕШКОТО ИЗГУБИХМЕ ИЗГОНИХМЕ ДЕЦАТА СИ В ЧУЖБИНА И ТОГАВА СЕ ХОДЕШЕ ПО ЧУЖБИНА – ЛИБИЯ ХОРАТА СЕ ВРЪЩАХА НО ИМАШЕ СМЯХ СЪБИРАНИЯ ГРАДИНИ ЗА ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ БЯХА СПОКОЙНИ И МНОГО ДРУГИ НЕЩА КОИТО ИСКАМЕ ДА ЗАБРАВИМ ЗА ДА МОЖЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПОМИЯТА В ОБЩЕСТВОТО ДА ИЗЛИЗА НА ГОРЕ СРАМ МЕ Е ЧЕ СМЕ ТОЛКОВА КАЛПАВИ НЕ МЕ ЯД ЧЕ ИМА ПРОСТОТИЯ ЯД МЕ Е ЧЕ НЯМА УМНИ ХОРА КОИТО ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ВСЕКИ ИДВА И КАЗВА ЧЕ ПРЕДШЕСТВАЩИЯ Е ВИНОВЕН /А ТОЙ ЗА КАКВО ДОЙДЕ/ НАЛИ ЗА ТОВА ДА ПОКАЖЕ НА ПРЕДШЕСТВАЩИЯ ЧЕ Е ПО ДОБЪР И КАДЪРЕН А НИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ГУБИМ НАДЕЖДА ЗАЩО

 • Edin Tam

  @ Георги Павлов:
  Не знам за това … там в Ботевград не знам колко е яко, но заради ДЗУ Стара Загора бяхме на трето място в света след Япония и САЩ. Китайци и темподобни още не бяха и сънували HDD-та. Това че още 100 губещи завода са били на врата на 1 шечеливш, не значи че сме нямали.

  В амврикански учебник съм виждал пример за най-голямото изтичане на мозъци в света от едно място – 137 от най-добрите специалисти по харддискове и кибернетика отиват в САЩ след 89-та.

 • schwarz

  @152Георги Павлов

  “Но хората бяха равни и не им правеше впечатление. На всички им липсваше.”
  ========

  Да, но някои бяха “по-равни”. А сега са n пъти по-равни. Освен това, на някои им правеше впечатление. Както и да е. Това, което е сега е следствие на миналото. А то е ужасно. Активно провежданата “Обратната селекция”, продължила (продължаваща и сега) окло 70г.,дава своите резултати. Всеки може да ги види. Такава морална и физическа деградация…

 • Йордан Петров

  Такава морална и физическа деградация…
  =================

  Така е. Голяма деградация има и в мисловната дейност…

 • Господин Гюров

  @ Edin Tam

  Това за ДЗУ не е вярно. По онова време там не се произвеждаха харддискове, камо ли пък да сме били трети в света. Произвеждаха се максидискове (едни устройства, големи колкото перални машини) 100 и 200 МБ, и минидискове (мини спрямо макситата, а на размер бяха приблизително колкото два сегашни персонални компютъра, сложени легнали един до друг). Производство на някакви харддискове имаше през 90-те, но ако не се лъжа, то не беше в България, а в закупена от ДЗУ фирма в САЩ.

  Но като цяло, по линия на високите технологии тогава в България се правеха неща, за които сега можем само да мечтаем. Произвеждахме оригинални модели ЕИМ още през 60-те години. А в началото на 80-те клонирахме първия масов персонален компютър в света – Епъл 2 – само 3=4 години след появата му. Не съм сигурен дали микропроцесорът му (6502) се произвеждаше тук, но със сигурност произвеждахме мокропроцесор от същия клас (6800). Сега не можем и да мечтаем да произвеждаме микропроцесори и дънни платки, появили се преди 3-4 години. Компютърната ни “индустрия” днес се свежда до монтирането на готови платки в кутиите, нещо, което всеки може да направи в домашни условия с една отвертка.

 • аде бе

  2010, 21 години след Десети ноември: Кой ни управлява? министър председател – бивш член на бкп , председател на парламента – бивш член на бкп , президент – бивш член на бкп ???????

 • Миро Костадинов

  Гюров,
  CM601=Motorola 6800
  CM630=6502
  За Правец-16 клонираме NEC V20, малко преди края в производство влезе и пълен клонинг на 80286.
  За дисковете аз си спомням само тия от 5MB, които честно казано бяха… Но тук трябва да се има предвид, че целта никога не е била да правим качествени неща, или супер върхови технологии. Нашите са се светнали че има ниша за жълти компютри (~20 години преди да се сетят азиатците)
  Примерно оригинални западни дискове 5MB по него време струваха колкото едно ново BMW/Mercedes. А нашите ги продавахме някъде по 5000лв (не помня точно, но долу-горе колкото един Москвич) :-)

  Сега потърсих повечко информация и ето какво намирам на сайта на ДЗУ:
  “През 1989 произведе­ната продукция на ДЗУ възлиза на 1.62 млрд USD, коeто я нарежда на първо място в страната по печалба.”
  Предполагам, това е отчетено производство, а не реализирано. Но безспорно ние бяхме в топ 10 на държавите производители и може би топ 1 като евтини/жълти компютри.
  За съжаление пророчеството на другарят Т.Живков се сбъдна, вече не правим полупроводници, само цели проводници 😉

  За още по-голямо съжаление си мисля, че и след 20 години няма да се оправим. Просто глупавите хора виждат проблемите, предприемчивите виждат възможностите. Факт е, че тук в този икономически форум усилено се коментират само проблеми, а не възможности…

 • Красимир Гаджоков

  @Господин Гюров: “дребно” уточнение – четох автобиографията на Стив Возняк. Оказва се, че с всеки Епъл е имал в комплектовката си запродажба ПЪЛНА схема и пълния ROM:
  “The first Apple II’s shipped with an Apple II Reference Manual containing a complete schematic of the entire computer’s circuitry and a complete source listing of the “Monitor” ROM firmware that served as the machine’s BIOS (later this guide had to be purchased separately, and in the case of the Apple IIGS, the full technical documentation ran to several volumes).”
  https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Apple_II_series

  Така че България никаква заслуга за “копирането” му (каквито легенди се носят). Което не променя заслугата за “клонирането”, т.е. построяването на предприятието за масовото му производство. Това определено е постижение.

 • Двойка неикономисти

  #Миро Костадинов- 10 Nov 2010; 22:24
  “Гюров,
  CM601=Motorola 6800
  CM630=6502
  За Правец-16 клонираме NEC V20, малко преди края в производство влезе и пълен клонинг на 80286.
  За дисковете аз си спомням само тия от 5MB, които честно казано бяха… ”

  Относно ДЗУ Ст.Загора –

  #Миро Костадинов – Дисковете за които говориш бяха MFM(чак после излязоха IDE дисковете) и е истина че бяха трагедия, сравнени и сегашните… но назад във времето сравнени с 360K 5,25″ FDD бяха ОГРОМНА крачка… :)

  #Георги Павлов – Ти си идиот!!! Електрониката управляваща приземяването на корабите Съюз е произведена в ДЗУ Ст. Загора. В далечната 1987 ДЗУ Ст. Загора има най-модерната поточна линия в Европа за CD(Compact Disk)… Спирам тук, защото не мисля че има смисъл да ти обяснявам повече…

 • Миро Костадинов

  Красимир Гаджоков,
  идея си нямаш за какво става дума 😉

  Ако искаш ще ти намеря схема на iPhone, вкючително и фърмуера, а ти се опитай да го “клонираш” с подръчни средства в гаража си!

 • CBfan

  еех, каква носталгия към краденето на технологии е обзела всички. Просто трогателно.

 • Edin Tam

  Добре де, нямах предвид какво е произвеждало ДЗУ преди 89-та. Идеята ми беше че е предприятие създадено тогава. Но съм виждал едно от последните му производства. През 95-та година произвеждаха 200Mb дискове.
  А по въпроса с копирането – имали сме добро техническо разузнаване, но е работело за целия соц лагер. На запад техническите разузнавания са си и все още са част от фирмите производители. И до ден днеше в R&D на световен производител на хардуер се влиза по-сложно от колкото при президента на държавата.

 • plankov

  Само ще попитам, ако приемем, че дъвки идеал струваха 0,02 лв (не помня, но мисля, че бяха по 2 стотинки) и средната ни заплата е била 240 лева то ще имаме 12000 дъвки идеал месечно
  днес със 600 лева мога да си купя 750 дъвки орбит.
  Мога ли да сравнявам ДЪВКИ ОРБИТ с ДЪВКИ ИДЕАЛ?!??!?
  продължавам: ако одеколон Идеал струваше 0,04 лева, а днес приличен aftershave е от порядъка на 7-10 лева, то мога ли да ги сравня двете???
  и изобщо липсата на избор е трогателна, колко картонени коли можех да си купя тогава и колко прилични западни автомобили – дори и трета употреба – мога да си купя сега.

 • Господин Гюров

  CBfan, спомняш ли си американската фирма Compaq? Вече я няма, тъй като я купи HP, но имаше години, в които Compaq беше най-големият производител на персонални компютри в света. Знаеш ли как стана това? Стана, като Compaq клонира РС-тата на IBM. Да обяснявам ли и как цели държави като Тайван и Южна Корея станаха гиганти в компютърния бранш? Така че няма какво да иронизираш, България през 80-те не правеше нещо по-различно от това.

  Преди появата на персоналните компютри България беше уникален пример в световен мащаб за малка държава, която произвежда практически пълна номенклатура компютърна техника (и централни изчислителни модули, и дискови и лентови подсистеми, и периферни устройства като терминали и принтери). Само в няколко други държави имаше подобно нещо, и всички те са много по-големи от нас.

  @ plankov

  Ако в момента можех да избирам между дъвки Орбит и Идеал, бих избрал Идеал. Зашото Орбит са с аспартам, а Идеал бяха със захар. Орбит и подобните им по принцип избягвам да купувам. За щастие все още се намират и някои дъвки без аспартам, като Хуба Буба.

 • CBfan

  @ Господин Гюров

  Аргуменът “има и други които крадат, не сме само ние” е доста силен наистина.

  Не мога да разбера защо хората толкова се гордеят с това производство в България. Това производство беше изкуствено създадено по решение на СИВ. Краденето тогава беше много по-лесно, защото беше държавна политика и производителите на оригиналите няма как да те осъдят. А великият Съветски Съюз купува каквото и да произведем така или иначе.

  След 1989 обаче отрицателните страни на този модел стават повече от очевидни – само с кражби не става, особено в сектор който се развива толкова бързо. Ако секторът беше перспективен щяха веднага да се намерят инвеститори.

  Вижте как веднага дойдоха за неща като захарните заводи, Данон, циментовите заводи. Или ще кажете че имало някаква световна конспирация срещу могъщата българска компютърна индустрия.

 • Господин Гюров

  CBfan, ти така всичко можеш да наречеш кражба. И дето произвеждахме електрически крушки сигурно е кражба, нали не е дошъл лично Едисън да ни ги направи. Успехите на Компак и на куп компании в Тайван, Сингапур, Южна Корея, Китай и другаде (да не забравяме и Япония преди това), които започнаха с копиране, в крайна сметка са успехи на целия свят. В сферата на бързо развиващите се технологии патентите са вредни за развитието. А и доста лесно се заобикалят. Но ако ще отричаш опита на водещи световни компании и държави, само за да оплюеш България отпреди 1989 г, давай, няма какво повече да ти кажа.

  Да не забравяме и големият брой добри компютърни специалисти, които тази българска политика тогава създаде. По този показател, ако го мерим на глава от населението, също бяхме водеща страна.

  А темата за приватизацията след 1990 г. не ми се започва.

 • парите ми са кът

  точно така г-н Гюров, кражбата …. тя е субективно нещо!!!

 • CBfan

  Това че патентите спират развитието не е вярно. Съгласен съм че копирането на технологии е много разпространено и всички го правят в някаква степен, и в резултат има мрежа от дела между технологичните компании.

  Но нашето си беше доста безсрамно и откровено крадене което не може да се случи примерно между компании в САЩ, Япония и Южна Корея. Може да се нарече и по-благозвучно, ако приемем че двата лагера бяха във война, макар и студена, тогава кражбата става разузнаване.

  Аз не обвинявам държавата за тази политика преди 1989 г. За онова време може би е работила, но не е кой знае какъв повод за гордост. Тя е резултат от липсата на иновации в планираната икономика. Но казвам че този модел не работи след това. Според мен 1989 г. нямахме почти нищо наистина ценно в тази област като натрупан капитал, машини, знания, технологии. И това е основната причина този сектор да не се развие. А не че е дошъл Костов или Филип Димитров и е продал всичко на безценица и е разсипал постиженията на социализма.

 • Господин Гюров

  @ CBfan
  “нашето си беше доста безсрамно и откровено крадене което не може да се случи примерно между компании в САЩ, Япония и Южна Корея.”

  Това е мит. Основното по-различно нещо спрямо Япония и Тайван беше, че у нас се налагаше да се вкарват нелегално неща, които бяха в листата на Коком и от които азиатците и почти всички останали купуваха законно колкото си искат. Това беше политически, а не патентен проблем.

  А и както вече писах, произвеждахме и напълно оригинални системи. Колкото до споменатите в темата микропроцесори, мисля че поне някои от тях се произвеждаха по лиценз.

  “Според мен 1989 г. нямахме почти нищо наистина ценно в тази област като натрупан капитал, машини, знания, технологии. И това е основната причина този сектор да не се развие.”

  Не съм съгласен. Проблемът с този сектор е, че той е изключително динамичен и изисква постоянни големи инвестиции за обновление и развитие. След 1989 от една страна се получи значително изтичане на кадри извън страната, а от друга инвестициите почти спряха. СИВ и Варшавския договор се разпаднаха, с което голяма част от пазарите, за които беше предназначена продукцията, изчезнаха. Директорите на държавните предприятия (не само в този бранш разбира се) започнаха да ги крадат (т.нар. “източване”) и да си подготвят частни бизнеси. И всичко приключи доста бързо.

 • Миро Костадинов

  “Според мен 1989 г. нямахме почти нищо наистина ценно в тази област като натрупан капитал, машини, знания, технологии.”

  Моля, не изказвайте предположения, които обиждат с невежеството си!
  Не знаеш, какво сме имали, не си компетентен в областта – мълчи си, или питай! Но така да “предполагаме” професията на сестра ти е много обидно!

 • CBfan

  @ Миро Костадинов

  Първо, не знаеш дали съм компетентен или не съм да изказвам предположения. Второ, самата идея на предположението е такава – ако бях 100% запознат щеше да е твърдо мнение. Това което се случи с отрасъла след 1989 е много силен аргумент за това че не сме имали кой знае какво.

 • Миро Костадинов

  И какво се случи след 89г?

  Мога да ти кажа какво се случи с мен. Аз отидох за “малко” в Англия, трябваше да свърша нещо за 2 седмици. Още с пристигането като разбраха че съм българин и съм хардуерист решиха че трябва да остана да работя за тях. Аз нямах особено желание, тъй като вече работех за немска фирма и имах ангажименти, проекти и т.н. Но англичаните бяха толкова настоятелни, че в крайна сметка работих за тях 4 години след това.
  Но никога няма да забравя как ме посрещнаха. За тях българин означаваше задължително гений. По едно и също време започнахме двама чужденци – аз и един канадец. Въпреки, че колегата с нищо не беше по-лош специалист, даже напротив имаше две PhD-та от престижни университети, аз получавах по-добро заплащане и повече привилегии.
  И това още от самото начало, т.е. аз нямах никаква заслуга, дори интервю нямаше. Нищо! Просто това, че съм от България ми отваряше всички врати…

  За поколението преди мен се носеха легенди. Да, тук в България си знаем колко от тях са истина и на каква цена сме ги постигнали. Аз знам какво значеше да правиш компютърни системи, знам защото за първата си процесорна система за два чипа от СМ600 фамилията чаках 6 месеца и то след като ги “поръчах” с писмо подписано от партиен секретар… По-лесно беше да си доставиш наркотици или оръжие, отколкото чипове!
  И въпреки всичко поколението преди мен е успяло да постигне нещо. И най-малкото което можем да направим за това поколение инженери е да имаме поне капка уважение! Изобщо адски глупаво е да се оплюват резултатите от предишни поколения. Дори и тия резултати да са само “легенди” – ОК, нека да не ги рушим!!
  Защото сега отиваме в другата крайност, е тия дни четох че Турция вече не признава автоматично дипломи от български университети.
  С глупостта си ние съсипваме следващото поколение и хлопваме вратите пред тях. “Специалист от България” вече няма да се приема като потенциален гений, а като потенциален некадърник!

 • CBfan

  @ Миро Костадинов

  Ами то се вижда какво се случи – тази индустрия просто изчезна. Аз не омаловажам труда на хората – със сигурност е имало много кадърни специалисти в много области. За съжаление обаче голяма част от труда е отишла на вятъра. И това не е някаква случайност, а е директно свързано със сьщността на системата преди 1989 г.

  Много хора не осъзнават колко са свързани нещата и това води до изказвания от типа – да, имаше проблеми, но имаше и много добри придобивки, трябва да вземем най-доброто, да не отричаме миналото и т.н.

 • drug Ivailo

  Хора не разбирате ли че едно е да се сравнява бвп на човек, където фактори са сиво-черната икономика и счетоводни трикове а съвсем друго е как живее масовият българин? Има ли един човек който мисли че масовият българин живее по-добре чисто икономически?

  Колко е реалната безработица преди и сега. Та само наема на прилично двустайно жилище е почти колкото средната заплата. Почти като да те пратят някъде да работиш и да ти дават подслон и малко храна. Може и да бъркам но за мен смисълът на икономическата политика е да се осигури работа и достойно заплащане на масовият човек.

  Така както става в цяла северна Европа. Най ниската безработица и най високите доходи. Имам познати които работят там и трябва да ви кажа че там не работят повече или кой знае колко повече ефективно, просто тамошният бизнес и хората имат тотално различен манталитет и са постигнали компромис между интересите на бизнеса и тези на хората, научени са да спазват правилата безпрекословно. Ако там бизнеса взема една единица от произведеният от работника, тук се вземат десет.

  При това ниво експлоатация и кражби тук единственият начин да е още жив българинът бяха кредитите. Сега техният ръст изчезва и ако не се промени нещо деливъриджът ще изкара българинът на улицата съвсем скоро и ще стане страшно уверявам ви. Първанов си прави грешната сметка че инфлацията ще повиши приходите и ще обезцени разходите, и ще се появи нещо повече за крадене, но не осъзнава че задлъжнелия българин се научи на измамното кредитно хубаво, съвсем скоро ще му писне и най малката искра с нечия помощ ще запали масови неконтролирани протести с неуправляеми последици.

  Бойко много добре разбира това и се опитва да провежда някаква социална политика което адмирирам. Евалата му правя Бойко че се опитва да направи нещо в този критичен момент в който никой не иска да управлява!!! Аз такова нещо не си спомням за 20 години никой да не иска да управлява. Никой не му стиска

 • Kostova

  Тези графики не са показателни
  към тях трябва да се сложи и:
  -разход на домакинство за 1 месец
  -възможност за ходене на почивка и други пътувания като разходи
  -възможност за обучение- и колко разходи?възможност за здравни грижи-колко разходи?
  -Свободно време за себе си- времето е ресурс и пари
  -храна ЕКОЛОГИЧНА, макар и непълни магазини

  сега какво имаме:
  -няма пари
  няма време
  -не се ходи на почивка
  -няма реално здравеопазване
  -храната е много но с консерванти и изкуствена
  нито домата е домат нито киселото мляко е кисело

 • schwarz

  В допълнение към пост 190 Коstova. “АКАДЕМИК НЕДЕЛЧЕВ”. Да няма една марака истинска ракия!

  В това отношение, неототалитарният комунистически режим (след 1989г.), губи от тоталитарния комунистически режим (до 1989г.) с туш, ипон, явно превъзходство…ТОТАЛНО!

 • Teo

  Сравненията на Евростат, които са посочени нямат нищо общо със заглавието на темата. За постигнатото от Т.Живков трябва да се гледат много по-преди 90-та година. През първите години на прехода, когато половин България крещеше по площадите и рушеше каквото свари се срути цялата вътрешнотърговска система на страната, а в годините на големите опашки по магазините и нямането на нищо това се получи, не защото нямаше производство, а защото нямаше организация за доставяне на продукти. Съответно производителите не успяваха да пласират продукцията и всеки беше недоволен от останалите. А за преди това нямам много спомени, щот бях малък, но пък повечето ми спомени са от възрастните, а те казват че постигнатото е било много. Спомням си че като дете ходихме с наште до Източна Германия – през 81-ва май беше. Тогава имахме левове и си спомням че с тях можехме да се оправим навсякъде, и не само това а ни приемаха доста радушно като разберяха че сме българи. Живеехме скромно в България обаче нищо не ни липсваше а отношението на другите от източния блок пък показва че не сме били най-зле, както излиза от някаквите графики по-горе.

 • Георги Павлов

  ДЗУ, ДЗУ. Няяямаме електроника.
  Ами нямаме, защото нямаме бизнес. В един момента бизнесът става по-важен от науката.

  НИКАКЪВ шанс за мениджмънт и бизнес в НРБ!

  Ясна е причината за успеха на електрониката ни навремето – гарантираните пазари в СИВ. Гарантирани впрочем не от СССР, а от ембаргото на САЩ.

  Копираш, нагаждаш – и три пъти по-скъпо да го правиш, ще го продадеш в СССР. А можеш и да изнасяш на половина от себестойността после.

  То не беше само в електрониката, а и във всяка област, в която бяхме специализирани в рамките на СИВ.

  И не мислете, че теоретизирам.
  Бях заместник-директор на завод. Навремето голям завод (какво ти! цял комбинат с поделения в страната). Интересно ми бе да прочета документацията от 80-те как изнасяме в Далечния изток продукция, която от транспорта става платинена. И която поначалот е 3 пъти по-скъпа от западния аналог.

  Иначе, да. Плацът.. 15-тина декара.. е бил ЦЕЛИЯТ покрит в продукция. Износ – 1 влак на ден. Но икономическа логика – НИКАКВА.

  Такава беше, другарки и другари, ИКОНОМИЧЕСКАТА ситуация.

 • Георги Павлов

  Разказвал ли съм историята за вътрешнозаводските кранове, които са поръчани, доставени след 2г. и тогава разбрали, че са твърде високи, за да влязат през вратите на халето?

  И за лазерната установка за рязане, която никога не успели да подкарат и от която намерих след 12г. някои ръждиви парчета.

  И за факса от Москва (април 1990г.), с който се прекратява договора за доставка и как агрегатите стоят изключени с полуготовите заготовки на тях.

  12г. стоят и чакат..следващ телекс.

  Да, в 21-ви там се чакаше телекс..

  Иначе..2 етажа с кожени врати..комбинат..

 • Valeri Mitev

  Преди време хората не са имали какво да искат и не са се чувствали бедни. Просто защото не е имало луксозни стоки по магазините. Сега има достъпен лукс и на масовия българин му тежи, че не може да си го позволи. Освен това има и малък процент “богати”, с които всеки се сравнява, и иска да е като тях. Преди всички са били равни.

  Освен това доста често се споменава, че преди сме имали голяма индустрия, а сега нямаме. Нека не забравяме, че признаците на една развита икономика са не силно застъпена индустрия, а силно развит сектор на услугите. Точно това се случва и с България в момента.

  @drug Ivailo
  Не знам защо си мислите, че в България работниците се експлоатират. Много мои познати в България работят по 8-9 часа дневно, през работно време “отскачат” донякъде за 30-45 минути, а често и се занимават със странични неща като това да разцъкват farmville във facebook. За сравнение аз в момента работя в една банка в Англия и работя средно по 12-14 часа дневно (без overtime), а понякога и до 18 часа. А стресът е огромен, защото дори и при това работно време понякога се случва да си изтърва крайните срокове.

 • Миро Костадинов

  “Много хора не осъзнават колко са свързани нещата и това води до изказвания от типа – да, имаше проблеми, но имаше и много добри придобивки, трябва да вземем най-доброто, да не отричаме миналото и т.н.”

  Аха… искаш да кажеш, че големият спад се дължи на предишните. Това е лозунгът на всеки политик от 89-та насам. Включително и на сегашните.
  Последно коментирахме пенсионната система. И тя е “свързана” по същия начин – пак грешките са от преди и пак управляващите отказват реформи и пак поредните “антикомунисти” смятат че моделът е сбъркан и пак желания да се разруши всичко до основи…

  Всичко е далеч по-просто! Когато се опитам да ремонтирам една машина тя или се оправя или се разваля. И това се разбира бързо. Същото е в икономиката – ако направиш добра реформа, акциите и всички параметри се подобряват веднага. Като правиш лоша или не правиш нужни реформи нещата стават по-зле. Просто е!
  След края на комунизма реформите ни се сведоха до сваляне на петолъчки и взривяване на мавзолеи. Но в икономиката не се правеше НИЩО докато заводите един по един не затвориха. Не се съкратиха армия, милиция и всякакви безумни разходи и резултатът можеше да бъде само един – ФАЛИТ. И ако сега сме два пъти по-бедни, отколкото бяхме при комунизма, а ние действително сме ДВА ПЪТИ ПО-БЕДНИ отпреди спрямо развитите държави, то причината е в нашето поколение и нещата, които НЕ НАПРАВИХМЕ след 89г.
  И продължаваме да не правим нищо и да търсим вината при скелетите в гардероба… Е, не се учудвайте ако след 20 години сме още 2 пъти по-бедни!

 • drug Ivailo

  Самият факт че работиш в Англия може би отговоря на въпроса дали се експлоатира българинът. Говоря не за това колко работиш а за каква част от отработеното получаваш ти и каква твоят работодател. Не е нормално цените тук са ок. два пъти по ниски а заплатите 10 пъти, нали? Никой не може да ме убеди че един готвач в Малта примерно готви една пица а един в България една пета. Имам много познати бизнесмени в различни сектори и знам какви надценки се слагат, такива печалби не могат да се сънуват никъде в белия свят. Сега като настъпи спада не само че не свалиха цените не си свалиха стандарта, но съкратиха хора, заплати, не си плащат кредитите и хитруват навсякъде където могат.

  Сега новата мода е обявяване в несъстоятелност със задна дата. При това за хора със завиден стандарт “фалират”. Някои от тях ще бъдат изтласкани но лошото е че ще завлекат своите кредитори и ще повишат стойността на кредитите на лоялните кредитополучатели. Малко са проектите които могат да са рентабилни при тези високи лихви и свиващо се потребление. България уж имаме спад а инфлацията като в Китай, която расте с близо двуцифрени стойности. По голямата инфлация тук реално повишава ефективния курс в икономика чието потребление се свива.

 • Bate Zarko

  Едните говорят за политика, другите за икономика, а не се сещат, че има такава наука – политикономия.
  Да се сравняват цени е смешно. Преди 8 месеца един харддиск 1ТВ струваше два пъти повече от днес, така че колко е струвал един телевизор тогава и сега е несериозно сравнение. Джанис Джоплин дори се молеше на Бога да и купи цветен телевизор. Нищо, че е американка.
  Българите преди 1989 имаха това, което нямат днес – сигурност. Особено тези които днес нямат жилище, или ако имат, то в дълбоката провинция, без каквито и да са изгледи за социален просперитет.
  От друга страна това бяха страшни времена. Времена когато партийните другари колеха и бесеха. Когато съдбите на младите хора се решаваха от кадровиците, или местните партийни секретари. На младите е безмислено да обяснявам, а на по-старите – излишно.
  В последно време обаче забелязвам, че най-яростните антикомунисти са именно бивши такива. Демагози и манипулатори от най-висока класа – безсрамни и безмилостни (имат си школовката значи) и това ме изпълва с омерзение. Язък, че животът и мечтите ни си отидоха напразно.

 • До Добри Божилов

  Добри, съдейки по коментара ти, през 1989 г. още не си бил идея в главата на баща ти. Не съчинявай, пубер, измислици за време от което хабер си нямаш! Ясно!

 • Евростат може да

  публикува всякакви глупости, което не означава, че е вярно.И за Китай пишеха същите идиотщини, но Китай е водеща икономика в света. И за СССР пишеха, но СССР беше (сега Русия) ядрена държава,което напълно изключва да е бедна. И Китай и Русия са велики сили. Целта на западната пропаганда са немислещите идиоти. Казано е, не ме слушай какво ти разправям, а виж какво правя. А Запада е в катастрофална криза. Затова, уважаеми хлапаци, по-малко гледайте Евростат, а повече наблюдавайте и мислете със собствените си глави. Марк Твен в едно от писмата си изрича аксиомата за статистиката: “Има лъжа, по-голяма лъжа и статистика.” Запомнете я, ще ви потрябва.

 • valhery

  Искам да допълня,че България за да покрие нарастващите дългове,още 60-70 години продава златния си резерв.Така,че хората от този период са живели добре за сметка на предишните поколения,които наистина са спестявали.
  Много ми е смешно,как се оплакват колко бил евтини бензина,газта и тока по Живково време.Бензина може да е бил евтин,но коли на практика не са имали много хора,не като сега всеки втори има лична количка.
  За парното не ми се говори,тази огромна комунистическа глупост и до днес тежи като камък на шията на хората.Например в Полша хората на газ отопляват къща и им излиза под 150 лв на месец,ние тук плащаме по 200лв за да стоим на студено.Само защото използваме система,която е супер неефективна.Същото е и със заводите,много заводи,които са неефективни и продават некачествената си продукция на смешни цени.Така за сметка на чуждо кредитиране изкусвено са създавани работни места,които реално не са били нужни.На мен ми се струва,че прехода се отрязява най-много на жените,защото в много области те се оказват ненужни и губят сладкита си и сигурна работа.Понеже не могат и не искат да извършват физическа работа и нямат търсени умения просто стават излишни.

 • mitko

  И от къде тоя златен резерв?Може би от репарациите на следвоенна България или от “дедо боже”.За съжаление емоцията е по силна ,впрочем това е минало и няма как да се върне,така че бъдете спокойни ичерпете с пълни шепи от изобилието на свободата.

 • Bate Zarko

  Едно не мога да разбера – дали тия бастуни дето пишат наготово са платени агентчета, или просто са си глупаци с високо самочувствие. Изглежда и двата вида имат място. Платените агенти са ми ясни – изкарват си хляба хората, но полуобразованите глупаци ме отчайват. За какъв златен резерв говориш бе моето момче – 1 тон злато струва днес 30 милиона, преди 40 години – 10. И как като продадем 1 или 10 тона злато ще започнем да живеем по- богато? По горе бях писал – има политкономия. Австралия е 20 милиона а има 1 трилион външен дълг (което не и пречи да живее). Просто защото е единствената бяла държава (+Нова Зеландия) в региона.
  Норвегия си живее, защото никой не и реже енергетиката, а ние бачкахме за АЕЦовете, а след това нашите западни приятели ни ги затварят. Когато западна Европа има свръхпроизводство тя затваря нашето. Под какъвто и да е претекст. Тъпаците повтарят папагалски неща на които вече и бабите ни не вярват, а платените мръсници целенасочено сеят дезинформация.
  Истината е, че образована и икономически силна България е трън в гъза на Европа.
  Опитват се (и успешно) последните 20 години да ни свалят на колене. Германия и Франция искат работници, не искат мениджъри. Днес един седмокласник не знае таблицата за умножение и срича като чете. “България е най-образованата нация” вече си е нонсенс.
  Понеже всички сме в нета можете да проверите – Австралия е на първо място по процент на домакинства със собствен дом – 52%. В България този процент е 98. Отворете сайта на CIA World factbook – ще видите, че нашата средна възраст неуклонно намалява – извод – живеем по-зле. Народа почва да мре по-млад, не доживява до пенсия. Нациите които стареят са всъщност най-богатите и им трябват капути като нас да им работят. Политикономия дами и господа.

 • Петър

  “… ще видите, че нашата средна възраст неуклонно намалява – извод – живеем по-зле.”

  http://www.nchi.government.bg/statistika/A_4.pdf

  Не намалява, а се увеличава – извод – живеем по-добре.

 • Bate Zarko

  Ето още едно агентче (волно или неволно) – пуска линк за средна продължителност на живота. Абе Петърчо, говориме за средна възраст (median age) България – 41,6 години.
  Германия – 44,3
  Турция – 28.5
  Мали – 15,6
  Преди 15 години бяхме наравно с Германия.

 • Петър

  Разбирам те за какво говориш, просто продължителността на живота е много важен индикатор за това дали живеем по-добре или по-зле.

 • I

  # 203 Bate Zarko го е казал точно, кратко и ясно. Какви ми сравнявате БВП, като и вие не знаете какво е това. Истината е, че тогава имаше средно богата държава с построена инфраструктура, безплатно здравеопазване и образование от 1-ви клас та чак до 5-ти курс. Дължавата си държеше на ресурсите. Хората живееха спокойно. Сега нещо от това да е останало? България вече отдавна е разграбена и ограбена и отвън и отвътре. Държавата дори не може да контролира новите монополисти на вода, ток и парно и те правят хората на маймуни. В училищата вече се затъпява прогресивно. Да не дава Господ да се разболееш, само който е имал нужда от лекар той знае за какво става въпрос.
  Абе мани, не е истина просто
  Тодор Живков преди да си отиде беше казал “Това, коети ние построихме, вие дори няма да можете да го боядисате”… и се оказа много прав

 • mitko

  И друго беше казал,”като умра да ме погребете по очи,за да можете да ме цунете отзад като ви разкажат играта демократите”.

 • Симов

  Само че славещите Тошо и соца както и на разни дето ми хвалят киселото мляко забравят че никой не бягаше насам при нас да ни яде хубавото мляко и да се ползва от здравеопазването.
  Бягаха от България и от Соца, въпреки заплахите и риска!
  Никой от хвалещите тошо сега не праща децата си в Куба, Северна Корея или в държавите на бившия СССР.
  Пращат си децата на запад и при гадните американци. Па и те там гледат да се пресебят като направят парички.
  Лицемерие и нахалство!
  Ама наистина ще вземем да си реставрираме комунизма , ама вие да не сте в Партията. И начело да е я Волин , я Бойко . Тогава ще ви питам кво ще пеете.

 • Bate Zarko

  Г-н Симов, тия изтъркани номера просто не минават. Никой не слави Тошо. Просто въпроса е дали сега живеем по-добре, или по-зле.
  А ако емиграцията според Вас е мерило, то днес наистина не живеем добре – вижте колко българи са емигририрали последните години. Не говоря за новите чорбаджии дето си пращат децата на Запад, а за онези другите, за икономическите емигранти.

 • mitko

  И защо ли бягаха? И колко от тези, които избягаха намериха онова ,за което избягаха?Чудна работа?Чети Симов,чети,това все пак е история.Не се доверявай,нито на комунягите,нито на “правоверните”,амах в предвид “демократите”.

 • сами

  # 211 mitko

  към 2 милиона, а защо и какво е тема на друг разговор.