Класическата версия на приказката за мравката и щуреца:

През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата.
Щуреца през цялото лято пее и танцува и си мисли колко е глупава мравката да работи толкова много. Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К. Щуреца обаче няма къде да се прибере, целия е вледенен, няма и какво да яде.

Френската версия:

През цялото лято мравката се труди усърдно, събира храна за зимата и си стяга къщата.
Щуреца през цялото лято пее и танцува и си мисли колко е глупава мравката да работи толкова много. Но зимата идва и мравката се прибира на топло, има си храна, подслон, изобщо, всичко при нея е О.К. Щуреца обаче няма къде да се прибере, целия е вледенен, няма и какво да яде, свиква пресконференция и пита защо мравката има право да стои на топло и да има какво да яде, а нещастния щурец мръзне гладен под снега. Телевизията веднага организира предаване на живо, как щуреца е посинял от студ и се чуди къде да се свре на завет. В същото време се пуска видео как мравката се е разположила удобно в топлия си дом, а масата е препълнена с храна. Всички французи са поразени, че в една толкова богата страна оставят бедния щурец да замръзва на улицата, докато другите тънат в изобилие и охолство. Асоциациите, борещи се срещу бедността организират протести пред дома на мравката. Журналистите организират интервюта, питащи как е допуснато мравката да забогатее на гърба на щуреца и искат от правителството да увеличи данъците на мравката, за да плати справедливата цена на богатството си. В отговор на сондажите, правителството приема закон за икономическо равенство и закон срещу дискриминацията. Данъците на мравката са увеличени и плюс това, тя трябва да плати огромна глоба за това, че не е наела щуреца


Скрий коментарите17 Коментара

 • kosio

  Не е излязло цялото. Ето остатъка:

  на работа (за да му помогне финансово). Тъй като мравката няма достатъчно пари да си плати глобата и данъците, къщата й е иззета от държавата и тя напуска Франция и се заселва в Швейцария.
  Телевизията прави репортажи как щуреца е надебелял. Той е на път да изяде и последните запаси от храна, натрупани от мравката, а пролетта е още далеч. Жилището на мравката се превръща в социално жилище за щуреца и започва да се разпада, защото последният не прави нищо за да го поддържа. И за това се порицава правителството.
  Съставя се анкетна комисия по проблема, която ще струва 10 милиона.
  Щуреца умира от свръхдоза.
  Вестниците “Либерасион” и “Юманите” коментират провала на правителството да се справи със социалното неравенство.
  Къщата се превръща в свърталище на банда от паяци имигранти.
  Правителството се поздравява с голямото разнообразие на културни общности във Франция.
  Паяците организират трафик на марихуана и тероризират целия квартал.

  Край на приказката

 • Longanlon

  През това време мравката живее в Швейцария, работи здраво и пак изкарва пари. Днъците от тези пари тя обаче плаща на швейцарското правителство, което не се занимава с глупости, за разлика от френското. 🙂

 • Любомир Попов

  Сигурни ли сте че става въпрос за френски вариант на приказката? Аз защо си мисля, че и тук има много такива примери?!?!

 • Стефан Белята

  хмм, като всяка басня и тази може да се изтълкува трояко – не сме ли ние(така наречените “цивилизовани хора”) в ролята на щуреца, който цапа тотално цялата Земя и очаква че лятото няма да свърши никога.

 • Йосиф Висарионович

  Така было при мен в социализме который построил, одни произвели, другие потребляли. И деньги тут ни причэм. В социалистическом обществе деньги не нужны как измеритель труда. Така в ГУЛАГ врагы народа произвели, чтобы мы в ЦК на ВКП (б) потребляли.
  А это и комунизм. “От всекиго според възможностите, всекиму според нуждите!”
  От циганите работа според възможностите – кражби, обири и грабежи, ДДС фирми, нелегална сеч на гори, просия, продажба на бебета в Гърция, наркотрафики и износ на мургави проститутки. Затова пък плащане според нуждите – социални помощи, безлихвени държавни заеми, безплатни жилища по 250 квадрата едното като в Пловдив на символичен наем (който и без това не плащат), образование безплатен, ток, вода и здравеопазване и защо не узаконяване на заграбената от тях общинска и държавна земя, оземляване с предимство пред българите.
  Но един проблем имаше и аз го реших по същество между ГУЛАГ и ЦК стоеше НКВД. Виждам, че и в Болгарии также между работещите българи (ГУЛАГ) и потребяващите труда им цигани (ЦК) стои Вашето НКВД (фондация “Отворено Общество”, “Български Хелзинкски Комитет” и други такива органи) чтобы охраняли ЦК от любви трудящихся! Так и надо!

 • Спас Колев

  Класическата версия (на Лафонтен) също е френска и в нея също мравката е отрицателният герой. Виж, вариантът на Петко Славейков е показателен (“Аз пък няма да ти дам, гиди дърти мързелан!”)

 • Георги Ангелов

  Бабо Мравке, где така?

  – Бабо Мравке, где така?
  – Тичам Щурчо за храна.
  – А ти, где с таз гадулка?
  – Днес Калинката е булка,
  та съм канен на свирня.
  – А когато сняг забръска,
  що ще чиниш ти зимъска?
  – Ще поискам срам не срам
  от твойто житце сбрано.
  – Аз пък няма да ти дам,
  гиди дърти мързелан!

 • Александър

  Е да, но благодарение на щуреца през цялото време беше весело и забавно… 😉

 • Георги Ангелов

  Ако хората ценят забавния момент и плащат на щуреца, всичко ще е наред 🙂

 • Александър Василев

  Абе вие тук за дебили ли ни смятате.Значи,милионерите,милиардерите са ра ботните пчелички,рабботягите на планетата Земя,а другите,не успялите да станат милионери, в една или са степен са такива щурци.Така наречените бизнесмени,малки и големи,те движат икономиката на света,производството,прогреса човешки.А вие да сте срещнали такова редко нещо,като честен човек да е станал милионер.Да не е погазвал моралните и човешки закони.Само хора от мащаба на Едисон и създателя на Майкрософт-Гейл,гениални шзобретатели и откриватели.Другите,ако не са получили милионите по наследство,повече от 90% неразобличени престъпници,отървали по случайност и късмет панделата.
  ЗНАЧИ С РАБОТА,АМА МНОГО РАБОТА и интелект,не единствено и само,И СЛЕД ВРЕМЕ СТАВАШ,ЩЕ СТАНЕШ И ТИ МИЛИОНЕР.и ВИЕ ОПИТВАТЕ,СИГУРНО СЕ ОПИТВАТЕ.аМА НЕ,НЕ СТАВА.
  В държжави като нашата,от почтен човек не ставало министър,още по малко милионер.Така мисли и казва народът.И фактите го потвърждават.

 • Господин Гюров

  @ Александър Василев
  Създателят на Майкрософт (всъщност един от създателите й) се казва Гейтс. Не е гениален изобретател. Първата си голяма сделка получава, лъжейки че е написал софтуер, който още не е почнал да пише. В следващите 2-3 десетилетия прави доста неща, които не биха ви харесали. Прочетете някоя негова биография и ще видите, че Бил Гейтс и морал не са съвместими понятия. Той беше най-мразеният човек в компютърната индустрия. Но иначе, работил е здраво, това не може да му се отрече. А напоследък се захвана с благотворителност, мръсната работа в Майкрософт остави на кума си Стив Балмър.
  За Едисън, и той не е съвсем цвете за мирисане. Има грях не към кой да е, а към друг технически гений, може би дори по-голям от него – Никола Тесла. Така че сте прав – милиардер, който да не е погазил морала заради забогатяването си, май няма. Който играе по всички правила не може да се състезава с тези, които ги нарушават.

 • Александър Василев

  Здравейте,г-н Гюров! За Едисън(някои го превеждат Едисон)съм чел хубави неща.За Геитс,откъслечно и малко.А и не ме инересуват техните биографии.Вашето доуточняване само потвърждава моята основна мисъл,и вашата,че сред мошеници не може да прогресира немошеник.Че сред милионерите и милиардерите няма честен човек.Не напразно ги пазят роти телохранители.ЧЕ с честен труд и работа по правилата,не се става милионер,още по-малко илиардер.Това са си най-често незаловени и неразобличени престъпници.Изключения като че ли- няма.
  Дразни доста лакейската арогантност на някои пишещи.Безочлива и неприятна.Да твърдиш неща,за които знаеш,че не са верни,с една тренирана непосрадственост,насочена към неосведомени,
  е непочтено най-малко.Но това не вълнува тези хора,нали.Някои има интерес да лъже и си лъже професионално.Истината за такъв не същестува.Никой не дава пари на ръка за една неприятна истина,нали?

 • jasas

  Ste komentiram pri parva vazmoznost.

 • Коларов

  Мога само да съжалявам, че едва сега попадам на този сайт, в който видях кой е авторът ( поклон!), както и да видя някои интересни, дори абсурдни коментари. Дано някой все още поглежда тази страница, защото не мога да се въздържа да не добавя няколко думи.

  Г-н Ангелов, карате ме да се гордея, че един българин е описал толкова точно и остроумно един много болен проблем във Франция, който познавам отблизо, защото преживявам всяка година по 4-5 месеца там. Всички знаят, че “царят е гол”, но Вие сте този, който има дързостта да го каже, и то по такъв изящен начин.

  Г-н Александър Василев, боя се, че Вие въобще не сте разбрали “ о чем идет речь”. Един приятелски съвет: не се опитвайте да обяснявате всичко на този свят с двете щампи: “социализЪма и капитализЪма”. Ако имахте син/дъщеря/роднина или просто приятел във държава като Франция, който НЕ Е МИЛИОНЕР, БАНКЕР, БИЗНЕСМЕН, а точно РАБОТНИК, ФЕРМЕР ИЛИ НАЙ-МНОГО – СРЕДНА КЛАСА; който работи от сутрин до вечер и именно той изкарва благата, щяхте да запеете съвсем друга песен. Защото именно този ваш трудещ се човек е мравката, която се скъсва от работа и в същото време трепери да не бъде уволнена. А щурците пристигат с нелегалните емигрантски кораби всяка година по над 40 000 (това са само известните!) – без образование, без да знаят език, без…хайде стига дотук. Спомняте ли си Вазовото: “Идат като тигри, бягат като овци”. Е, с нашите щурци нещата стоят обратно. В началото са кротки, хрисими – да ти скъсат сърцето. Само след броени години се оперват и започват да предявяват все повече претенции. Основното им задължение е да се плодят и те го правят така, че и зайците биха се разплакали от завист. И как не – нали вашата мравка ще храни голямото им семейство!

  Ако сте разбрали кой е щурецът и кой – мравката и кой кого храни – добре. Ако не – съжалявам за изгубеното време

 • Господин Гюров

  @ Коларов

  Г.Ангелов е пропуснал да спомене, че текстът не е негов. Не знам кой точно му е авторът, но се съмнявам да е българин.

 • иванов

  Така, кой са мравките в тази нагласена и силно политизаирана приказка, “преразказ” на Лафонтеновата басня.
  МРАВКИТЕ
  ТОВА СА-работягата бизнесмен, работягата работник, не питащ защо му плащат толкова, а не повече,чивовника бюрократ, държавния служител, интелигенцията(адвокати, икономисти, даскали, култутрегери и тн.), и безброй тънки и дебели прослойки от така наречената средна класа,и разбира се,най-висшата 5-10% прослойка, от най-работливите, милионери и милиардери и висши политици сменящи се да властват и пр., работяги.
  С две думи онази част от нацията, която по един или друг начин, законен или назаконен, е обезпечена добре.
  Така наречената господстваща класа над нацията.
  А да видим кои се визират като
  ЩУРЦИ.
  ТЕЗИ,които по една или друга причина(като днешната криза)са безработни(те са най-много)или слабо платени, циганите, разни малцинства, легални и нелегални емигранти(емигрирали от довчерашни дългогодишни колонии прим.на Франция),негрите и цветните,хората с не добро здраве, старците и бабите, останали без стабилна издръжка, децета на улицата, гаврошовците, градската и селската беднота, която в страни като САЩ е голяма. Има и бохеми и наркомани, които я карат ден за ден, но те са малко и на оформят общата картина, само я допълват.
  С ДВЕ ДУМИ НИСШИТЕ КЛАСИ, ГРАДСКАТА И СЕЛСКА БЕДНОТА, малцинствата, НЕЛЕГАЛНИТЕ И ЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ и пр.
  Така е навсякъде по света, където Капит. система е господстваща.
  Ами висшата + средната класи са около 20%, а
  СБОРА ОТ ДОЛНИТЕ КЛАСИ НЕОБЕЗПЕЧЕНИ СТАБИЛНО КАТО ГОРНИТЕ 2, Е ОКОЛО 80% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО, ОТ НАЦИЯТА.
  Е, за да са така бедни сравнително долните класи, те сбор от ЩУРЦИ ЛИ СА, КОИТО ЧУРУЛИКАТ И ПЕЯТ целодневно, целогодишно, ВМЕСТО ДА РАБОТЯТ ЮНАШКИ, ако има, разбира се, къде и защо.
  Или ИМА ФУНДАМЕНТАЛНИ ПРИЧИНИ, СКРИТИ И ЗАЛОЖЕНИ В САМАТА КАПИТ. СИСТЕМА?

 • иванов

  Г-н Коларов,
  имам близки и много близки не точно във Франция, които се скъсват от работа, треперят да не бъдат уволнени, и живеят от години на запад целогодишно, а не прискачат по 4-5 месеци в годината. Преди месец се върнах от Германия, Австрия и Италия, където отивам по 2-3 пъти всяка година.
  Емигрантите не са най-големия проблем на Франция,Англия или Германия напр. Те са няколко стотици хиляди или милион, два, и идват от бившите им колонии, които те са ограбвали до последно. А проблема е в тоталната бедност на стотици милиони по света достигнали до границите на физ.оцеляване, не без “помоща” на тези богати страни.
  Затова е този наплив на емигранти от бедстващите към богатите страни.
  Беднотията на определени слоеве в някои от тези страни е причинена от други по-фундаментални причини.
  За да ви станат ясни тези причини, ако не ви затруднява, прегледайте едно ит съчиненията на един от най-големите АМЕРИКАНСКИ икономисти
  ДЖОН КЕНЕТ ГАЛБРЕЙТ,озаглавена,
  “Пътуване през икономическото време”.