Разходи през 2009 година:
Държавен фонд Земеделие, субсидии –  1 963 274 200 лв.
НЗОК, здравноосигурителни плащания – 1 746 423 333 лв.

Субсидиите за земеделието са повече отколкото разходите за здравеопазване на НЗОК. Съмнявам се, че има други страни в Европа с подобно съотношение. И въпреки това земеделците се оплакват, че им са малко субсидиите.

При това, забележете, че субсидиите за земеделие представляват трансфер на доход – от данъкоплатците към земеделието. Докато при здравното осигуряване самите осигурени финансират системата и получават услуги от нея.

Още едно сравнение.

Субсидии за земеделие:
ЕС 27 средно: 0.4% от БВП
България:       3.0% от БВП

Както и да го погледнем, не изглежда да са малко субсидиите за земеделие в България. Точно обратното. При това положение, не е нормално да се предявяват и удовлетворяват искания за още субсидии за земеделието от държавния бюджет.

Скрий коментарите25 Коментара

 • Момчил

  Едно сравнение с числа с други държави би било добро, а не само предявяват съмнения.

 • Йордан Иванов

  Съвсем ново изследване на БАН по въпроса:

  Земеделските субсидии не стимулират производството:

  http://www.ruseinfo.net/news_63122.html

  Аз бих допълнил, че няма как да го стимулират. Като получава някой нещо за ей така, за какво да си дава зор да произвежда повече

 • mick

  Това реално получените субсидии ли са? Или са уж договорени?

 • Петър Любов Делчев

  Имам въпрос.

  Тези проценти (0.4% и 3%) – в тях включват ли се евросубсидиите или говорим само за национални субсидии ?

  Тъй като семейството ми се занимава със земеделие и е малко абсурдно 7 години българските земеделци да са в условия на уж съвършена конкуренция, а пък да получават неколкократни по-ниски евросубсидии от колегите конкурентни от Гърция да речем….Нормално е тогава държавата ни в този период да отпуска доста повече субсидии като процент …

 • Богдан

  Тук трансферът е от данъкоплатците в стомасите им … като навсякъде в по-развитите държави.

 • Toпол М

  @ Богдане,

  искаш да кажеш от левия джоб в десния (или хайде от джоба в стомаха), като в процеса на трансфер от едното място на другото 50% от сумата потъва в джобовете на чиновниците, в измами с площите и в прочутите измами по програмите.

  Освен това кои развити държави гледаш? Защото сред тях са Чили и Нова Зеландия, които единствени в света не изплащат субсидии за земеделие. Но ако ти се случи да пътуваш до Германия, влез в някой супермаркет и разгледай щанда за зеленчуци, фризера за агнешко и заешко месо, за цветя и разбира се рафтовете с вино.

  Тези две държави рискуваха да премахнат субсидиите за земеделие и сега берат плодовете. Въпреки не голямата си територитя, точно те устроиха буквално “погром” над южноевропейските производители на вино, тропически плодове и цветя. Въпреки всичките им субсдиии. Дори замразеното агнешко и заешко от Нова Зеландия е по-евтино, въпреки че го карат от 16 хиляиди километра със самолети.

  В отчаянието си франсетата се опитаха да прокарат закон, че т.нар. “Вина от новия свят” нямат право да се наричат вино, защото не се били спазвали някакви си измислени от франсетата елементи на технологията. Отчаяние и паника!

 • Никола

  Има ли някаква вероятност тези субсидии да не са разпределени равномерно и от тях да са се възползвали предимно големи арендатори и производители, които не протестират. Малките земеделци мисля, че са тези които са недоволни.
  А за съотношението към здравните осигуровки… ако може и те да се съпоставят с другите държави, защото иначе ми се струва, че парите там са малко.

 • Добри Божилов

  Системата на субсидиите ни е натресена принудително от ЕС. Това е една лудост, която изцяло обърква аграрния сектор и плаща за това с обществени пари. Нещо сме превъртели явно. Ако искате в Европейския парламент депутат, който ще се бори за премахването на субсидиите изцяло, гласувайте с Бюлетина 1, Позиция 17…:-)

 • Йотов

  Подходът към земеделските субсидии е много интересен. Първо, ЕС субсидира местното земеделие на гърба на развиващите се икономики, имащи сравнителни предимства в тази дейност. След това вече имаме създаден проблем. С цел подпомагане на същите развиващи се икономики се създават всякакви МФИ, включително и Световната банка. В този смисъл почти всички международни институции са безсмислени бюрокрации.

 • mick

  Та не разбрах, това реално изплатени субсидии ли са близо 2 милиарда лева? за една година? и къде може да се види разбивката им и кой ги е взел?

 • iwanko

  @mick
  предполагам тези са по бюджет.
  кой какво е получил, разбивки и т.н. – това е прекалено поверителна информация и се иска повечко ровичкане, докато се добереш. Но е истина, че евросубсидиите за земеделците в развитите ЕУ-членки са в пъти повече от тези на нашенците, още повече, че там вече са превърнали земеделието в индустриален бизнес и смачкват с ниски цени родния зарзават. Качеството и вкуса на истинските бг домати си си заслужават, според мен, но не и според износителите.

 • mick

  Ако парите не са реално дадени, тогава защо ги коментираме изобщо?

 • Георги Ангелов

  @ Петър Любов Делчев

  Включват се всички субсидии, евро и местни.

  Един български земеделец може да получава номинално 2 пъти по-малко субсидии от немски земеделец. А един български учител или работник получава 12 пъти по-малка заплата от немския учител. Поради каква логика тогава работниците ще дават пари на земеделците? Защо да не е обратно?

  @ Никола

  Субсидиите в България, както и навсякъде в ЕС, попадат основно при големите фермери.

  @ mick

  2009 не е свършила още, за да са похарчени изцяло парите за 2009 – но все пак около половината земеделски субсидии вече са изплатени. На сайта на фонд земеделие има разбивка за предишни години кой колко е взел – едни големи файлове по десетки хиляди имена всеки.

  Нито земеделските, нито здравните фондове за 2009 година са похарчени – но и двата вида са гласувани. Т.е. имаме ясна политическа приоритетност. Това коментираме.

 • Петър Любов Делчев

  @ Георги Ангелов

  Аз принципно съм против всякакви субсидии, освен, когато не става дума за защитаваме на изчезващи видове породи животни или култури например или т.е. в редки случаи.

  Но аналогията ти не е вярна. Каква е логиката 7 години нашите земеделски производители да получават в пъти по-ниски субсидии от евроколегите си ? Говорим за общ пазар..това е абсурдно…за 7 години може да фалират голяма част от тях, защото по презунцкия няма как да бъдат конкурентни колкото тях…

 • Георги Ангелов

  @ Петър Любов Делчев

  Историята е ясна, бюрократите в ЕС са се събрали, търсили са начин да спестят пари, видели са различията в ценовото равнище и са казали – в по-бедните страни ще се дават по-ниски субсидии, защото те имат ценово предимство /в бедните страни трудът, земята, суровините, горивата, ремонтите на машините, и пр. са по-евтини отколкото в богатите страни/.

  Тук трябва да се разбере нещо друго – много български фермери са неефективни и ще трябва да излязат от пазара независимо от нивото на субсидиите. Вместо да се заравят пари, за да се забави това развитие, по-добре е да се подпомагане излизането от пазара на неефективните и насочването им към други занимания.

 • mick

  @Г.Ангелов – потърсих информация в интернет за реално изплатените субсидии

  за 2007ма – 460 млн. лева – http://news.ibox.bg/news/id_123639932

  за 2008ма – 650 млн. лева – http://www.investor.bg/?cat=5&id=73436

  за 2009та – 76% от субсидиите са изплатени и са 392 милиона лева. (или около 515 общо) – http://www.econ.bg/news/article157731/blizo_76_ot_zemedelskite_subsidii_sa_izplateni

  Предполагам съм пропуснал тук там, но няма как да ги докарам до 2 милиарда, даже като ги събера 3те години.

 • Петър Любов Делчев

  Нека пазарът да реши кои нямат място в него. Но трябва да има единни правила. А в земеделието е много сложно. Субсидиите (против които съм също аз, както и т.нар. квоти – какъв е смисъла от тях, когато при свръхпроизводство и липса на реализация – цента ще падне и това автоматично ще намали производството) са само едната страна на медала.

  Ами в Европа какви ли не изсиквания има за продукцията от гл.т. на торене, пестициди, хербициди, а в един момента половин Европа се тъпче с турските торови домати обляти с всевъзможни пестициди, които няма как да имат по-висока себестойност от европейските (освен, ако не са холандски и не са от специално подбрани – считай ГМХ семена, които издържат на -20 градуса) …

  И какво излиза…ние, българските производители на земеделска продукция, ще окапем, защото не можем да торим и заливаме с отрови както в Турция …

  Земеделието и като цяло Агробизнеса е много специфичен отрасъл на националното стопанство…

 • Георги Ангелов

  @ mick

  Правителството прие план-сметката на Държавен фонд „Земеделие” за 2009 г. Фондът, който е акредитиран да изпълнява функциите и на Разплащателна агенция в България, ще разпределя финансов ресурс за подпомагане на земеделските стопани в размер на общо 1 963 274 200 лв.

  http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0175&n=4557&g=

 • mick

  Цифрата е внушителна.

  Всъщност 80% от тези пари са от европейски фондове. А и никъде не намирам, реално изплатените суми по другите програми, освен тези за директните плащания които показах по-горе.

 • Георги Ангелов

  @ mick

  Цифрата е внушителна, а още по-внушително е искането на земеделците българската държава да даде още толкова като кофинансиране от собствения си бюджет. Или не знаят какво говорят, или живеят в някакъв паралелен свят.

  Рационалното действие е точно обратното – да се осигури изплащане на еврофондовете и да се премахнат изцяло всякакви субсидии за земеделие от националния бюджет.

  П.С. Тук не се включва, но земеделците ползват и стотици милиони левове годишно данъчни облекчения, които също трябва да си отидат.

 • mick

  @Георги Ангелов – земеделците искат просто защото от тия обявени пари реално получават трохи. Само някои големи фирми се облагодетелстват.

 • goro

  А защо не изнесеш дани за % от населението с изхраншащо се със земеделие.

  Много мразя някакви псевдо икономисти да ми обясняват за рентабилност, ефективност и конкурентно способност. Аз съм един от тези които силно зависят от субсидиите ако не са те ще фалирам, но искам да Ви запитам замисляли ли сте се кога се появиха силно конкурентно способни Фондове за земя и западни предприемачи обработващи по стотици хиляди декари – ами точно преди да започнат да дават субсидии, а субсидии има понеже такива като нас години наред кретаха на ръба на съществуването за да може при заснемането на площите не всички да попаднат в КОД 6 (ако това Ви говори нещо).
  И аз съм за това да няма субсидии ако мога да продавам продукцията си с разумна печалба а не почити на себестойността и, ама не мога и не защото ми е голяма себестойността … – абе що не зинтересувате колко струва кг пшеница и каква е е себестойността или на л. мляко.
  Замислял ли се се, че докато пишеш тези глупости си пил кафе за 0.30ст. чашката а в същото време някой е станал в 5 сутринта дойл и хранил крава за да издой 30л мляко(макар че това е доста висок млеконадой) за да му го платят по 20ст. – 6лв от една крава на ден. Ти дето нищо не даваш не можеш да живееш с 6лв, а какво остава за една крава (която тежи поне 400 кг и трябва да похапва сериозно за да си остане толкова)
  А защо бюджета на НЗОК е такъв ще си отговориш сам като се замислиш колко пари харчиш и колко данъци внасяш, защото на нас за тези субсидии през лупа ни гледат ама вас никой Ви не знае какво вземате и какви данъци плащате

 • Зарко Иванов

  България има членски внос в евросъюза.Евросубсидиите са начин той да се върне в България.В съседна Гърция фермерите стачкуваха тази година,но техния министър-председател не ги нарече престъпници а застана зад тях и договори в Брюксел още 500 милиона евро за субсидии .Млекопроизводителите поискаха 60 милиона лева за стопанска 2007-2008 год.и след една година на протести им изплатиха 42.7 милиона а останалите уж ги върнаха в бюджета,въпреки че имаха шест месеца за да ги раздадат и тях.Тази година премахнаха ограничението от 21 литра млеконадой на ден от крава от основно стадо и субсидиите за произведено и продадено качествено мляко свършиха за 2 месеца.Бившия шеф на фонда Ализан Яхова на среща с “представители” на млекопроизводители ги попита искат ли ограничение на литража (от 21 на 15 литра),но баш войводата от Врачанско каза : “Не,не искаме ограничение на литража ,а искаме да издаваме удостоверение от асоциацията на млекопроизводителите.” В крайна сметка ограничението отпадна а удостоверение никой не поиска.Доидоха новите управляващи и казаха-“Парите за субсидии на литър мляко и по програма де минимис са свършили.”Когато попитах зам.министър Цветан Димитров дали хората които са нарушили точка 5 от договора с който получихме пари по де минимис ще връщат парите и му посочих г-н Цаконски отговора беше:”Аз не съм от Разплащателна агенция”????
  В България имало 86000 ферми и до края на годината 80000 трябвало да бъдат закрити????
  Що за глупости ??? В България бяха раздадени 86000 квотни удостоверения на стопанства.А колко са фермите в България никой не знае в момента.

 • Krasimir

  ЕС 27 средно: 0.4% от БВП
  България: 3.0% от БВП
  Ми нямам нищо против да се изравнят субсидиите с европейските и тогава тая мишка да коментира че били големи ! Не е нормално в гърция един фермер с 50 дка да си купува чисто нов джип ! А в българия хора с по 2000 дка да карат коли по на 15 години ! Нека тоя дето има образование да си отвори очите и да види как живеят фермерите в европа и тогава да коментира !

 • Petia Furenska

  Егати тъпотията. Котаго някой си гушва милиончетата ние си мълчим. Но хайде някой от тези, които пишат по блоговете да прикарат само един ден в ролята на земеделец. Тогава ще ги попитам не заслужават ли честните хора, които искат да работята, а не са станали “специалисти” да получават помощ. Повярвайте ми един работен ден на полето не може да се сравни с който и да друг такъв. Защо работливите, които не крадат или не са мошеници, да не се подкрепят? И без това държвата не защитава кой знае колко интересите на земеделците, та сега да им отреже и субсидите. Пълна тъпотия. Това може да го измисли някой, който си седи в офиса и единствено си прави изравнителни сметки-когато разходите му се видят повече, тогава реже.
  Какво друго може да измисли тъпата глава на някое псевдо икономистче. Дай парите да ги вземат разни фирмички на този и онзи. Защо вместо да режат, не вземат да решат какво да правят с междуфирмената задлъжнялост. Нещата там са повече от плачевни. Но така е докато се търпят простотиите на всеки дошъл на власт.
  Истината е, че колкото и да се опитват да ликвидират сектора това няма да се случи. Идеята с рязането на субсидиите е да се облагодетелстват “големите”, защото те ще плащат повече на властимащите и няма да ги закачат. България си е земеделска страна и след 100 години пак ще е същото.
  Пълна тъпня.