За съжаление, покрай стачката на градския транспорт и след това на учителите се създаде усещането, че увеличение на заплатите получават само тези, които стачкуват. Сега полицаите решиха и те да "стачкуват" (чрез пушене).

Бих искал да припомня няколко неща по този повод.

Първо, в образованието се стигна до имплицитна сделка "пари срещу реформи". Увеличението на заплатите е значително, но има и закрити училища, и уволнени учители, и финансови реформи, и въвеждане на външно оценяване.

Второ, в армията също се постигна голямо увеличение на заплатите (дори без стачка) – отново по същия начин, след реформи. Част от излишната численост, сгради и структури на армията бяха съкратени и със спестените пари се увеличиха заплатите на останалите.

Трето, полицаите в България са дори по-многочислени от армията. България има 3-4 пъти повече полицаи на човек от населението в сравнение с Финландия и Швеция, два пъти повече от Германия и Франция. В същото време, България харчи за обществен ред и сигурност най-много в сравнение с всички страни от ЕС.

Четвърто, доверието на българските граждани в полицията е най-ниското в ЕС (според Евробарометър). 65% от хората нямат доверие на полицията, а само 25% имат.

Накратко, полицаите са много, не получават високи заплати и обществото не е доволно от тяхната работа. Тези проблеми е най-добре да се решават наведнъж – чрез намаляване на броя, увеличаване на заплатите, но с реформи, по-високи изисквания и ефективност на работата.

Скрий коментарите48 Коментара

 • априлци

  на полицайте трябва да им се даде по една мотика и да вървят да копаят нивите, на тези нахуйници не им се полага заплати ами това е мярка на държавата да извади всички помияри от улицата че те иначе за нищо друго нестават.

 • априлци

  а най важния критерий за един бъдещ полицай бил дали може да скочи от място над 2 метра.
  егати маймуната то по добре да земат кенгерута от австралия ще ни излелзе 100 пъти по евтино.

 • Спиридон

  Не съм съгласен с всеобщото мнение, че Полицая трябва да е само на хляб и сол. Според общите схващания, той е фигура която се характеризира единствено с различното си облекло и социално предназначение (избеляла униформа и стражарски функции), но аз лично не съм изцяло съгласен с подобно обществено мнение. Според мен, подобна фигура в обществото ни има голямо значение за държавата и обществото, нещо което до голяма степен се дължи на големия брой брожения и конфликти в модерната ни история. Което още повече засилва неговата историческа значимост на патриот, защитаващ правата и свободите на обикновените граждани. Именно оттам би следвало да се изходи при определяне на доходите както на редовите полицаи така и на по-високите им шефове. Средства трябва да се пестят, но те имат определена цена в социален аспект, който не бива да се отрича или омаловажава. Според информацията, която имам в момента средната работна заплата в редиците на МВР е 750 лв., което никак не е малко в сравнение с останалите ресори и държавна администрация. Личното ми мнение на специалист е че не би трябвало да се избързва с евентуални увеличения или друг род облаги, а да се засилят действията по осигуряване на обществения имунитет на полицаите, като се засилят прилежащите приоритети и преругативи.

 • Anonymous

  Априлци е прав ,полицаите са събрани от кол и въже и за нищо нестават. Разчитайте на СОТ ,застраховки ,железни врати ,решетки ,не ходете по тъмно и във Студентски град или Столипиново ,палете свещи ,… Ако ви откраднат колата и нямате каско ,ще трябва да дадете пари на дознател в първо РПУ за да ви я върнат цяла… Съда ,прокуратурата ,полицията и организираната престъпност са едно и също. Полицията се занимава само с неорганизираната престъпност ,например плаши 15 годишни наркоманчета и арестува случайни минувачи(не само) пред БФС или на гейпарада…Дознателите са корумпирани и правнонеграмотни. Допълнителните доходи на КАТаджии и дознатели няма смисъл да коментираме. В нашия квартал всички знаем кой ,къде и какви наркотици продава ,само полицаите не знаят… или не искат да знаят. В цял свят се продават наркотици ,но толкова явно и необезпокояво е дразнещо.
  ПОВИШЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ ЧАК НА 31 ФЕВРУАРИ.

 • Slex

  Абе, не съм сигурен, че в образованието заплатите са се увеличили значително, нито пък че има кой знае какви проведени реформи. Това, че се е говорило и за едното и за другото, е друг въпрос.

 • mick

  “България има 3-4 пъти повече полицаи на човек от населението в сравнение с Финландия и Швеция” – ами така е, броя на полицаите е функция на реда в дадената държава. Когато държавата е уредена броя на полицаите е малък, просто защото хората спазват правилата. При нас не е така.

  Проблемът на полицията е, че условията за работа са под всякаква критика. В участъците е мизерия. Заплащането – след като никой не ги уважава, поне да имат по-добро заплащане. Четох днес, че 90% от парите отивали за заплати.. а за капиталови разходи?? В същото време, няколко години подред има огромен излишък и той се харчи за глупости. Тая криворазбрана демокрация вече съвсем разби държавата ни.

 • mick

  Още нещо, когато една професия не е престижна, хората отиват там само заради парите. И много не се преработват. Защо професията не е престижна? Онзи лаф: Ние ги хващаме, а те ги пускат – си е в сила.

 • Anonymous

  Мик ,ама тук като има много полицаи те да не са на улицата? Пият си кафето из разни канцеларии. Трябва да се съкращават безполезните. Румъния да не е много по-уредена от нас ,че полицаите са им много по-малко? Кай е виновен че полицай и особено катаджия не е престижна професия?

 • Topol M

  Нощно време на огромната ЖП гара в Мюнхен: 1 полицай, който цяла нощ патрулира из сградата, като при всяко кръстосване минава през центъра на халето, да го виждат всички

  Нощно време на ЖП гарата в София: 6 полицаи. 3 полицаи зъзнат в едното кафе, още 3 в едно капанче навънка, четат вестници и си лафят.

 • Д.

  Тия мизерници трябва до един да се уволнят. За къв кур им плащаме заплатите, като в страната е анархия?

 • Ушев

  http://news.ibox.bg/news/id_952189866

  Типичен пример за професионализъм от страна на полицията. Заслужават голямо повишение на доходите и защита от съкращения.

 • mick

  Редовите полицаи не са виновни, че началниците им не могат да организират работата. Освен това наистина в участъците е мизерия.
  Дали е много или малко бройката не мога да кажа, но големият проблем на полицаите са прокуратурата и съдът, които обще взето си измиват некадърните ръцете с тях. Защо не е обратното? Защото прокуратурата и съдът стоят по-нависоко в йерархията и трябва да направляват полицията.

 • NY

  да пушат цигари, пък убиеца на момчето от студеснки град ше го намери Шерлок Холмс, да свършат една работа полезна пак да искат пари, охранителна полиция айде става, ама икономическа и криминална полиция нищо не правят-може и без тех

 • Gruicho

  Явно всички са специалисти и се надпреварват да правят неадекватни сравнения. Който е ходил в Мюнхен, в Германия или например в Лондон, надявам се че е забелязал, че хората там използват технически средства за да контролират спазването на приетите правила. В Лондон само на една метростанция преброих 150 видео камери. По статистика в Лондон има над 10 милиона камери за наблюдение. Дори камерите на магазините и пред къщите са включени. А те са частни. Ако гражданин забележи нарушение, просто вдига телефона и след минути полицията е в действие. Опитайте в България. На 112 ти се правят на психолози, вместо да отреагират на сигнала. Всичко е до организация. Основните провали са законодателни и правоприлагателни. И в почти всички случаи са свързани с политическите назначения. До този момент не зная в МВР за ръководния състав да е въведено конкурсно начало. За да изискваш от един работник (в случая полицай), той трябва да има стимул да си пази работата. Не вярвам на статистиката, че средната заплата е 960 лева.
  При положение, че 70% е сержантски и по трудово-правни взаимоотношения състав. за да има такава средна заплата, отаналите 30% трябва да получават над 2500 лв., което е малко вероятно. От друга страна новосъздадената фаворитизирана ДАНС има средно 3 пъти по високи заплати при равни длъжности. А както всички знаем те нямат нито технически средства, нито други ресурси да си изпълняват функциите. И използват МВР за всичко.

 • Георги Ангелов

  960 лева е на държавните служители заплатата – а това са чиновниците в министерството. Средната заплата на полицай е 666 лева, казват от министерството. Като се махнат данъци и осигуровки остава малко над 500 лева.

 • Gruicho

  И тъй като явно емоциите ми надделяват (ядосах се), продължавам. Ако една държава (в случая правителството) има проблем в дадена област, то логично е да търси начин да го отстрани. Какво прави нашето ?!. Никакви инвестиции в МВР. Армията си е осигурила финансирането, защото по линия на НАТО има изисквания за финансирането им. За МВР – няма. На ръководни постове има служители навършили пределна възраст. За армията пенсионирането става по закон – в деня на навършване на пределната възраст. За МВР – не е така. Служители от финансово-ресурсното осигуряване получават премии когато връщат пари в бюджета, правят икономии. Дознателите вече имат скъпоплатени пишещи машини. Компютрите предназначени за оперативно-техническите служби (с двуядрени и четириядрени процесори) станаха пишещи машини. Мога да продължа – но няма никакъв смисъл. Гласоподавателя си иска кюфтетата. Това е.

 • Георги Ангелов

  @ Gruicho

  Според статистиката България отделя за полицията доста над средното европейско ниво от БВП. Но няма как да са достатъчни парите ако полицаите са 3-4 пъти повече отколкото в други страни.

 • Gruicho

  Господин Ангелов, аз не съм икономист и съм дълече от тази материя. Искам да отбележа, че и служителите от оперативно-техническите служби са държавни служители, но дейността им е много различна от тази на администрацията .

 • Диан

  Къде видяхте това голямо увеличение на заплатите в армията – може би в публикациите в някои вестници? Ако Вие имате фирма със 100 работници и 2 производствени сгради със съответните средства за производство и плащате на работниците заплата в размер на 600 единици. Продавате едната от сградите със съответното оборудване и съкращавате 60 работници. На останалите 40 работници повишавате заплатите на 630 единици. Колко % са съкращенията и съответно повишаването на заплатите на останалите? Горе-долу това стана и в армията. Имаше армия 100 000 души със сътветните “средства за производство”. Сега е около 33000 с тенденция да бъде доведена до 22 – 24 000 души. Заплатите се повишиха примерно с 30%. Да не говорим каква е била покупателната способност на лева и как се е променяла през годините.

 • Салман Радуев

  Нашите полицаи не стават за нищо-сулювци и дебеланковци.За това сме виновни ВСИЧКИ НИЕ ,но най-много те.Въведени са им и страхотно тромави и трудоемки процедури,за да свършат нещо.Скоро откраднаха документите на мой близък-безумна,времеемка процедура след това!В трето РПУ във Варна невероятна мръсотия-хайде нямат пари, но поне могат да си поизчистят-всичко лепне. Трябва и на нашата полиция висше ръководство от чужбина-най-добре 5-6 човека от Германия.Първо реформи-радикални и смели и тогава заплати.Иначе и по 5 000лв. да вземат, пак ще са си същите.А относно бройката-Бай Тошо с толкова милиция, без компютри и прочие техники контролираше тотално и повсеместно нещата, а сега не можем.

 • инж. П. Костов

  Малко факти: бюджета за МВР за 2009г е 1 милиард лева, средната заплата е 990 лв,а минималната е около 660 лв за нновопостъпил!! Отделно са дрехите, пари за храна и може би някакви сякретни фондове?

 • Ушев

  Поинтересувайте се за реформите в Грузия. Там бяха уволнени всички пътни полицаи. Една седмица нямаше катаджии и контрол по пътищата. После с нови прозрачни конкурси бяха назначени подходящи. На протестите никой не обърна внимание. Така се правят радикални и правилни реформи. Нашата полиция е по съветски образец и функционира на един и същ принцип от времето на Берия. Трябва всички от министър до новопостъпил полицай да се уволнят и да се изградят структурите наново по европейски образец. Качествените служители да се преназначат. 1 милиард бюджет не е малко за България,важно е как се харчи.

 • Tsonevski

  Napulno sum suglasen — broiat na policeiskite slijiteli e prekaleno razdut. Ottuk idvat i problemite svurzani sus zaplashtaneto i s kachestvoto na kadrite. Spored men nai-golemiat problem e v silno centraliziranata struktura na policeiskite chasti — verigata ot ministerstvoto do policeiskia uchastuk e mnogo dulga i tova vodi do slab kontrol vurhu kachestvoto. Vseki edin ot nas se e sbluskval s korupciata v policiata i zatova silno preporuchvam Gary Becker i negovia model za predotvratiavane na korupciata sred policeiskite strukturi, neshto koeto se sushtestvuva, no ne se prilaga.
  V kraina smetka, vremeto na policeiskita protest sushto ne e sluchaen. Nablijava vreme za izbori i sega e momenta za razlichni strukturi da se opitat da otchupiat po-goliamo parche ot durjavniat budget. Upravliavashtite v momenta niamat vreme za korenni promeni i sled ne mnogo dulgi pregovori shte se suglasiat na uvelichenie, za smetka na danukoplatcite razbira se.
  Obnadejdavashtoto v sluchaia e, che problemut ima interesen rezonans i ako predlojenite promeni se formulirat po nachin, po koito obshtestvoto moje da zapochne otvoren debat.

 • ...

  Никакви заплати докъто не се извършат дълбоки структурни реформи!Не бива по този лековат начин да се харчат парите на БГ данъкоплатец!

 • Евклид

  Никой на задава въпроса – Колко в дествителност са полицаите, които носят дежурство на улицата, на разположение са на повикване при призшествие и т.н.?
  Много хора се водят на заплата в полицията но полицията я няма когато е нужна. Това вероятно се дължи на некадърното ръководно тяло в нея и страната.

 • Harry

  Време е и на лекарите да стачкуват

 • Ушев

  Софийски полицай е в ареста за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР. Служителят от криминална полиция към СДВР Т.П. /31 г./, е в ареста с прокурорска мярка за 72 часа, след като срещу него беше образувано досъдебно производство. На 25 септември т.г. ученичка от XII клас на 79 СОУ била отвлечена пред магазин “Била” в кв. “Надежда”. Престъплението е разкрито и като извършители са били задържани две криминално проявени лица. Криминалистът Т.П. отишъл при родителите на момичето и ги заплашил, че ако тя свидетелства срещу задържаните, ще й се случи нещо лошо, например може да бъде залята с киселина. Родителите информирали полицаите, работили по случая, и дали показания пред съдия. Т.П. е задържан с прокурорска мярка лишаване от свобода за 72 часа. За деянието, за което е привлечен под отговорност, Наказателният кодекс предвижда затвор от 3 до 10 години.
  Снощи в Осмо РУ на СДВР се явил В.И. /20 г./, от София и завил, че лице, познато му с малко име Стефан и още двама непознати го изнудват за 400 лева. По случая е заведена преписка и незабавно е проведена специализирана полицейска операция с описани пари. При нея служителите на реда задържат три лица – С. Й./23 г./ от с. Подгумер, добре познат на полицията, С.В. /24 г./ от Павликени и Ц.П. /34 г./ от София – с чисти криминални досиета. Тримата пътували с автомобил “Ауди”, с който при задържането се опитали да прегазят групата за задържане. Наложило се при ареста им да бъдат използвани сила и белезници. След проверка на самоличността на рекетьорите се оказало, че С.В., който управлявал автомобила, е курсант от IV курс на Академията на МВР. Той бил нает за шофьор от Стефан със заплата 800 лева и все още бил на изпитателен срок. На тримата е наложена мярка задържане за 24 часа, а прокуратурата е удължила ареста на С.Й. от Подгумер за 72 часа. Курсантът и Ц.П. са освободени. Води се досъдебно производство.
  Миналата седмица двама полицаи от Перник бяха заловени при кражба на нафта от бензиностанция. Така случаите на служители на реда, уличени в престъпна дейност от колегите им полицаи, стават четири…

 • Ушев

  Софийски полицай е в ареста за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР. Служителят от криминална полиция към СДВР Т.П. /31 г./, е в ареста с прокурорска мярка за 72 часа, след като срещу него беше образувано досъдебно производство. На 25 септември т.г. ученичка от XII клас на 79 СОУ била отвлечена пред магазин “Била” в кв. “Надежда”. Престъплението е разкрито и като извършители са били задържани две криминално проявени лица. Криминалистът Т.П. отишъл при родителите на момичето и ги заплашил, че ако тя свидетелства срещу задържаните, ще й се случи нещо лошо, например може да бъде залята с киселина. Родителите информирали полицаите, работили по случая, и дали показания пред съдия. Т.П. е задържан с прокурорска мярка лишаване от свобода за 72 часа. За деянието, за което е привлечен под отговорност, Наказателният кодекс предвижда затвор от 3 до 10 години.
  Снощи в Осмо РУ на СДВР се явил В.И. /20 г./, от София и завил, че лице, познато му с малко име Стефан и още двама непознати го изнудват за 400 лева. По случая е заведена преписка и незабавно е проведена специализирана полицейска операция с описани пари. При нея служителите на реда задържат три лица – С. Й./23 г./ от с. Подгумер, добре познат на полицията, С.В. /24 г./ от Павликени и Ц.П. /34 г./ от София – с чисти криминални досиета. Тримата пътували с автомобил “Ауди”, с който при задържането се опитали да прегазят групата за задържане. Наложило се при ареста им да бъдат използвани сила и белезници. След проверка на самоличността на рекетьорите се оказало, че С.В., който управлявал автомобила, е курсант от IV курс на Академията на МВР. Той бил нает за шофьор от Стефан със заплата 800 лева и все още бил на изпитателен срок. На тримата е наложена мярка задържане за 24 часа, а прокуратурата е удължила ареста на С.Й. от Подгумер за 72 часа. Курсантът и Ц.П. са освободени. Води се досъдебно производство.
  Миналата седмица двама полицаи от Перник бяха заловени при кражба на нафта от бензиностанция. Така случаите на служители на реда, уличени в престъпна дейност от колегите им полицаи, стават четири

 • Anonymous

  Софийски полицай е в ареста за изнудване, съобщиха от пресцентъра на МВР. Служителят от криминална полиция към СДВР Т.П. /31 г./, е в ареста с прокурорска мярка за 72 часа, след като срещу него беше образувано досъдебно производство. На 25 септември т.г. ученичка от XII клас на 79 СОУ била отвлечена пред магазин “Била” в кв. “Надежда”. Престъплението е разкрито и като извършители са били задържани две криминално проявени лица. Криминалистът Т.П. отишъл при родителите на момичето и ги заплашил, че ако тя свидетелства срещу задържаните, ще й се случи нещо лошо, например може да бъде залята с киселина. Родителите информирали полицаите, работили по случая, и дали показания пред съдия. Т.П. е задържан с прокурорска мярка лишаване от свобода за 72 часа. За деянието, за което е привлечен под отговорност, Наказателният кодекс предвижда затвор от 3 до 10 години.
  Снощи в Осмо РУ на СДВР се явил В.И. /20 г./, от София и завил, че лице, познато му с малко име Стефан и още двама непознати го изнудват за 400 лева. По случая е заведена преписка и незабавно е проведена специализирана полицейска операция с описани пари. При нея служителите на реда задържат три лица – С. Й./23 г./ от с. Подгумер, добре познат на полицията, С.В. /24 г./ от Павликени и Ц.П. /34 г./ от София – с чисти криминални досиета. Тримата пътували с автомобил “Ауди”, с който при задържането се опитали да прегазят групата за задържане. Наложило се при ареста им да бъдат използвани сила и белезници. След проверка на самоличността на рекетьорите се оказало, че С.В., който управлявал автомобила, е курсант от IV курс на Академията на МВР. Той бил нает за шофьор от Стефан със заплата 800 лева и все още бил на изпитателен срок. На тримата е наложена мярка задържане за 24 часа, а прокуратурата е удължила ареста на С.Й. от Подгумер за 72 часа. Курсантът и Ц.П. са освободени. Води се досъдебно производство.
  Миналата седмица двама полицаи от Перник бяха заловени при кражба на нафта от бензиностанция. Така случаите на служители на реда, уличени в престъпна дейност от колегите им полицаи, стават четири

 • jtkjtk

  Полицаите и без заплата да ги оставите, пак няма да напуснат. Те си изкарват от рекет: катаджиите например.

 • Диана Младенова

  “В този смисъл, основният ресурс е човешкият разум и неговата способност да измисля нови “ресурси”. И той го прави – кой би повярвал преди години, че може да се произвежда ток от морските вълни, от слънце, от гейзери и т.н.”
  За да има развитие, е нужен човешки капитал.
  За да има човешки капитал, е нужно образование.
  За да има образование, е нужна държавна политика за стимулиране на инвестициите в образование. Част от тази политика може да бъде намаляване на разходите за полицията и увеличаване на разходите за образование.
  Неясно защо обществото се обърна срещу учителите, когато те стачкуваха, а сега приема радушно протеста на полицаите.
  За мен един учител стои по-високо от един полицай. Защото влиянието на учителя върху бъдещото поколение е много по-голямо. Учителят може да промени бъдещето – както към добро, така и към лошо. Затова и образованието следва да бъде приоритет. Защото парите, похарчени за образование, са инвестиция, а парите, похарчени за полиция, са просто разход.

 • Gruicho

  Добре ще е високо стоящите учители да проявят морал и да декларират доходите си получавани от частни уроци, извънкласни занимания и търговска дейност извършвана в училище. Също ще е добре учителите преподаващи чуждоезиково обучение да се напънат и да завършат някоя филология, а не тримесечни курсове. Също така ще е добре ако родителите не заплащат и разходите им за мобилни телефони, за да могат учителите “да поддържат връзка с родителите”. Добре ще е когато се организират мероприятия, родителите да не заплащат и разходите на учителите, а те сами да си ги поемат. За по голяма яснота става въпрос например за екскурзиите, особено когато загиват деца, а учители си спасяват багажа. Добре ще е когато учителите са компютърно грамотни и могат да отговарят на въпроси извън наизустеното в учебниците. Добре ще е да избират учебници за децата ни като използват различен критерий от процента отстъпка но издателството. Има и още, но да не ставаме заядливи.
  За мен лично проблема е в липсата на концепция за националната сигурност в България.
  Не само МВР е част от националната сигурност. Образованието и здравеопазването също са елементи на националната сигурност. Живеем в псевдопазарна икономика с редица нереформирани области. Не може да плащаме за всичко по “пазарни” цени, а да получаваме по “социалистически”. Най-лесният отговор е “недоволните да си намерят друга работа”. Няма проблем. Обществото ще е доволно. Интересно ми е при следващо отвличане на дете или “бизнесмен” какво ще се случи. Няма проблем ще кажите. Районното полицейско управление да се оправя. Сектора с кадрите на МВР които имаха опит са закрити и преместени под ръководство на хора който хабер си нямат какво се прави в такива ситуации. И ще се оплаквате, че Ви мамят по телефона. Ще се оплаквате ама няма да има кой да Ви помогне. Защото няма да останат служители който знаят какво да направят и няма как да Ви направят разпечатка своевременно, защото това нарушавало хипотетични права. Недай си боже да е в петък вечер. Недай си боже да Ви е изчезнало детето. Иначе професиите на учители и лекари са високостоящи и високоморални. Не съм против това всички да получават достойно заплащане за труда си. Против това съм да се праща за труд изобщо. Аз също съм данъкоплатец и за съжаление не мога да се осигурявам на минимална заплата или да си скрия доходите. Така както е в нормалните държави. Искам да зная, че като се плаща за нещо – получавам това за което съм платил.
  В резюме: Толкова плащаме на полицаите – толкова получаваме.

 • Диана Младенова

  Бащата на икономиката – Адам Смит – е написал две книги: “Теория на нравствените чувства” (The Theory of Moral Sentiments) и “Богатство на народите” (The Wealth od Nations). Бил е наясно, че освен материално, човекът е и духовно/нравствено/морално същество. Не става само с плащане, трябва и морал. Във всяка област, във всяко общество.

 • Gruicho

  Госпожо Младенова,

  виждам, че хвърляте ръкавицата в академичните дебри на икономиката, но преди да говорим за морал и общество, бих искал да Ви запозная с една съвсем простичка теория от психолагията, а именно йерархията на човешките потребности на Маслоу. Накратко Маслоу вярва, че потребностите от по-ниските нива са по-силни от тези от по-високите и че всяка потребност от по-ниско ниво трябва да бъде сравнително добре задоволена, преди да се появи потребност от по-високо ниво. Така например, човекът, чиито физиологически потребности и потребност от сигурност са задоволени, ще има мотивация да задоволи и социалните си потребности.

  За да може един учител да влезне с увереност и да предаде качествено урока си, трябва да е сит, здрав и защитен.

 • Диана Младенова

  Пирамидата на Маслоу е валидна за всеки.
  Извинявайте, но се пише “влезе”, а не “влезне”.

 • Gruicho

  Да, извинена сте! Все пак умението да водиш спор изисква излагане на доводи, а когато токива липсват се стига просто до излагане. Диалектните форми са част от езика, но не това е темата. И след като приемате, че пирамидата на Маслоу е валидна за всеки, то мисля, че парите похарчени за полиция и здравеопазване са също толкова инвестиция, колкото и образованието (с малката разлика, че по степен и важнаост го предхождат). Надявам се, че темата е изчерпана вече!

 • Arata

  Впечатлен съм от системните и всеобхватни познания на пишещите по темата от форума. Ако следвам логиката се получава нещо подобно на: Полицаите в България за дебеланковци, идиоти и пульовци защото системата (МВР) в коята работят е такава и те нямат мотивация и елементарни условия за работа.( Вижте колегите им от Германия и Швеция например. )Затова поради горните приини – поради че са сульовци, идиоти и тн нямат право да искат подобряване на условията на работа. (За изравняване и дума не става – случайно коментирахме в петък покрай това “пушене”- полицай от Швеция взима 3700 евро / германецът и американецът взимат по 2500 евро, словенецът и румънецът са по 1000 евро. Аз съм на мисия в косово, американецът ми е подчинен, шведът ми е в chain of command, германецът, словенецът и румънецът са друг unit. ОК, шведът си е началник и там, но друтите са на около моите години, с близък стаж, американецът даже и по малко)
  PS Както г-н Ангелов правилно е отбелязал – 960 лв е средната БРУТНА заплата на служител. Познайте колко ви пристигат чисто след данъците. А колко ви остват след вноската за банка?
  И един последен въпрос – според вас има ли връзка между лошите условия на труд, ниското заплащане от една страна и корупцията навсякъде в Б-я? Или с трици се ловят маймуните които трябва да отговарят за обществения ред в Б-я? И кой има интерес само маймуни да са в униформи?
  Приятен ден, България.

 • mick

  Всъщност проблемите на полицията, образованието, здравеопазването са еднакви – недостатъчно финансиране в продължение на 20 години. Никакви реформи, или ако има такива всяко правителство прави нови. Така се получава, че гледат някак да си изкарат мандата и толкова – 4ри години. След тях може и потоп да става. Заради това никое правителство не прави планове за по-дълъг период. Една организация, както се вижда може да издържи без достатъчно финансиране дълго време. Проблемът е, че след това трябват много години и много пари за да се изправи на крака. И нито едно правителство не му се занимава с това. Замазват положението само с увеличение на заплатите. И всичко затъва ли затъва. И полиция, и образование, и здравеопазване. Резултатът го виждаме.
  В същото време, вече няколко години правителството има огромни излишъци.

  Трябва да се мисли по създаване на национална 10-20 годишна програма която да е задължителна за правителствата. Например приета от народното събрание с квалифицирано мнозинство.

 • Диана Младенова

  Има пряка връзка между нивото на образование и престъпността – колкото по-добро е образованието, толкова по-ниска е престъпността. Изводът е, че ако хората са образовани, ще намалеят и разходите за полиция.
  Заплащането на труда на всеки трябва да бъде достойно.
  Бъдещето е в образованата работна сила.

 • априлци

  Или с трици се ловят маймуните които трябва да отговарят за обществения ред в Б-я? И кой има интерес само маймуни да са в униформи?

  на кого му е нужен полицай?

  преди 60 години в големите села е имало един кмет и още един помощник и един полицист и тогава българия е била проспирираща държава а сега има полицейски нахуйници и идиоти които ходят по чужбина и са толкова нагли че и искат да им се заплаща тяхното авантюрско приключение.
  на такива идиоти заслужават не заплата ами да си плащат от собствен джоб кефа.

 • Георги Ангелов

  @ инж. П. Костов

  Средната заплата на полицаите заедно с други доплащания е малко над 500 лева чисто /след данъци и осигуровки/.

  @ Евклид

  Не само охранителните полицаи на улицата са важни. Важни са също така разследващите /тези, които разкриват убийствата в криминалните филми/. Изглежда, че те са минимален брой /за подготовката им не мога да говоря/.

  @ Диана Младенова

  Проблемът с учителите /както и с полицаите, а и съдиите, прокурорите/ е сложен – доколкото функцията, която те изпълняват е важна, но качеството и резултатите, които показват, постоянно се понижават. Да подкрепяш образованието и да подкрепяш исканията на учителите не са едно и също нещо. Същото и с обществения ред и полицаите.

  Изследванията не показват връзка между увеличаването на разходите за образование и качеството на образованието. Това, което показват, е нуждата от съответните стимули в системата, привличане и обучаване на по-добри учители, външно оценяване и т.н.
  Ако някой иска да помогне на образованието трябва да е наясно, че с увеличаване на разходите това няма да стане. Най-важно е какво се постига с тези разходи – а в България знаем какво.

 • Салман Радуев

  @ Arata
  Тъй като цитирате доста от написаните определения от мен , искам да Ви кажа , че не съм искал да обиждам полицаите персонално, като подчертавам, че те са на този хал заради всички нас. Но идете пред едно произволно РПУ в БГ и ги погледнете на какво приличат. Човек каквото и да прави, първо трябва да е занаятчия- външност,поведение, физическа форма-всичко това също е част от занаята полицай.Сигурен съм, че ако Ви дадат право да раздавате пари,едва ли бихте ги дали на колегите си просто ей така и да очаквате да си подобрят работата заради това.

 • Anonymous

  @Gruicho
  http://two.not2.org/psychosynthesis/articles/maslow.gif

  има достата4но кадри заваршили 4ужди филологии, ама никои 4овек завърсшил англииска немска испанска филология нема да стане даскал за 200-300 лева. същото важи и за у4ители по информатика

 • Arata

  @Априлци
  “полицейски нахуйници и идиоти които ходят по чужбина и са толкова нагли че и искат да им се заплаща тяхното авантюрско приключение.
  на такива идиоти заслужават не заплата ами да си плащат от собствен джоб кефа.”
  България сключва международни споразумения – с ООН и с ЕС за подръжка на мироопазващи мисии. За всеки полицейски служител изпратен на ООН мисия някъде по света, на България се опрощават по 100$ дневно /мисля, може и да бъркам сумата/ от вноската която тя прави всяка година в ООН. Ние сме командировани там от страните ни – България респективно, САЩ, Швеция, Румъния, Китай и т.н. Българските полицаи са единствените които не получават заплати по време на тези мироопазващи мисии, а получаваме само командировъчни които се изплащат от ООН, а не от бюджета на РБ /за разлика от военните мисии в Ирак, Афганистан и Косово, на които им текат заплати в страната/. От командировъчните които ние получаваме от ООН ние плащаме медицинските и пенсионни осигуровки в България. По време на периода на мисията ни биваме изваждани от постоянните си щатове на работа в МВР /службата в която работим – охранителна, криминална и тн.полиция/ и ни зачисляват в “неплатен отпуск” щат “Международни мисии”.
  Накратко твоето пожелание е закон в България – ние си плащаме от джоба “авантюрите” /цитирам теб/ на които ни изпращат международните спогодби на България.

 • Valio

  Незнам дали напаловината тук знаят при какви условия работят нашите полицаи- коли , гориво за тях и др. А за численноста пък въобще не е вярно. Незнам от къде са взели тази статистика но не съм съгласен с това.

 • Георги Ангелов

  @ Valio

  Това е официалната статистика от Евростат и от МВР. Ако твърдите, че те лъжат, тогава всъщност проблемът е още по-голям, липса на елементарна отчетност.

 • Sa60

  УВАЖАЕМИ ПОЛИЦАИ,
  ДОКАТО УМУВАТЕ И СЕ ЧУДИТЕ ОТ КЪДЕ ДА СЕ ВЗЕМАТ ПАРИ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА ВИ , СЧИТАНО ОТ 01 ЯНУАРИ 2009 ГОДИНА СЪС ЗАДНА ДАТА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА УВЕЛИЧИ ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ С 20 ПРОЦЕНТА.
  ЧЕСТИТО!
  20=03=2009
  Sf