7

за да тръгне информационната система на държавната здравна каса. Ако беше частна, досега да е фалирала 🙂

От 1 юли ще започне да работи интегрираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи директорът й д-р Румяна Тодорова. През юни всички партньори на касата – лекари, болници и медицински центрове, ще трябва да предадат отчетите си за май на електронен носител… Това ще повиши контрола и ще спести около 10-15% от бюджета на касата, който за тази година е 1.6 млрд. лв., обясни Тодорова. (Дневник)


Информационната система ще спести около 200 милиона лева годишно. Ако беше стартирала преди 9 години, щяхме да спестим почти 2 милиарда лева разходи. А ако всички държавни ведомства бяха електронизиране, вероятно щяхме да сме спестили десетки милиарди левове. И тогава нямаше да има нужда да плащаме 10% плосък данък. Можеше данъка да го премахнем изцяло.


Скрий коментарите7 Коментара

 • свилен

  И сега е редно някой без значение в какъв цвят боядисан политик да каже: “Ето, има политическа воля и желание за извършване на промени. Вървим в правилна посока.” и т.н.

 • Георги Ангелов

  Не съвестам някой политик да казва каквото и да е за системата преди тя наистина да тръгне. Защото може да се окаже, че ще са нужни още няколко години “донастройване” 🙂

 • Anonymous

  Информационните системи на банките колко години се правят? Те обслужват хиляди банкомати ,банкови клонове ,много услуги…Явно в случая става въпрос за кражба и източване. Ако сме правова държава някой трябва да отиде в затвора. Къде е разследващана журналистика? Снима ДАИджии? Смешно. Наши фирми правят 9 години системата и ние им плащаме. Тука ако няма корупция аз съм космонафт. Авторът на блога много добре го знае ,но ако го каже рискува да бъде осъден за клевета.

 • Topol M

  Не знам дали прочетохте 2-редовата новинка преди около 1 месец, че новият РВД вече осъществява пълен контрол над въздушното пространство на страната :-). Напомням, че сградата беше открита от Иван Костов, а от тогава четох около 10 пъти, че пусковият срок се отлага. Накрая вече на никого не е правило впечатление и никой не пишеше, защото от втръснало нещо новина не можеше да се направи. Та така до преди 1 месец, когато съобщението дойде гузно по терлици…

 • До Sopol M

  Точно тъй ,платените икономисчета на евреина- милиардер не коментират неуспехите на Костов. Всички злини в България идват от Костов.Ако не беше той сега България щеше да прилича на Швеция(по жизнен стандарт ,не по брой министерства).
  Сега сериозно ,това е напълно нормално за държавната ни собственост. Ако летищата не бяха в забранителния спнисък(от 131 обекта мисля) за приватизация и бяха приватизирани успешно ,нямаше 10 пъти да се отлага пусковия срок. Ако здравните фондове не бяха държавни информационната им система щеше да се изгради бързо ,като при банките и всички други системи ,без тези на администрацията). Мисля ,че авторът критикува РМД-тата на Костов. Критикува и идеята му парите от излишъка да се “върнат на хората”(пита “кои са хората”. От 7 години на власт са само комунисти ,турци и кобурга.От 20 години “преход” ,5 управляваха СДС и са виновни за всичко разбира се.

 • Кирилов

  Ако информационната система на НЗОК работи като новата информационна система на НАП тежко ни. Ето доказателството.
  http://www.capital.bg/show.php?storyid=500210

 • Георги Ангелов

  Няма начин. В началото винаги е така. Поне в България…