Днес се провежда конкурс за нотариуси.  Ето и някои стряскащи факти:

– Кандидатите са над 1 100, а местата за цялата страна 227

– Свободните места са определени, след като са анализирани данните на Агенцията по вписванията за сделките с имоти през последните три години. …..Това се отнася предимно за София, Разлог, Бургас, Поморие, Несебър, Варна, Добрич, Каварна и Балчик. Там според министерството има стабилна тенденция за увеличаване на имотните сделки, вписванията и издадените удостоверения.

– Нотариалната камара изпрати становище до министерството, в което се противопостави на разкриването на толкова много нови бройки. Едно неаргументирано увеличаване на броя на нотариусите ще доведе до занижаване на качеството на работата поради появата на нелоялна конкуренция и факта, че за издръжка на една кантора е необходим значителен минимум от средства, твърдят от камарата. В становището си организацията е изброила 25 от 92-та града, за които е обявен конкурс, в които струпването на нотариуси би довело до нелоялна конкуренция.

– В неделя в."24 часа" писа, че хора са предлагали по 50 хил. евро, за да станат нотариуси

Или казано с други думи:

Има много кандидати…

Три години след като явно има по-голямо търсене в определени райони държавата решава да реагира …

Нотариалната камара защитава интересите на членовете си и не иска конкуренция …

Според камарата конкуреницията води до по-ниско качество на услугите !!!….

Създава се неформален пазар, тъй като явно ползите да си нотариус в район без конкуренция са повече от 50 000 евро…

Безумие…

Докато не се премахне задължителното членство в Камарата, не се освободят цените, не се премахне ограничението за брой нотариуси на брой жители ще има дни, в които не можеш да намериш работещ нотариус след 17 ч., цените ще вървят само в посока нагоре и някой ще печели значителни суми от нерегламентирани плащания за отлагане на конкурс или за допускане до такъв…


Скрий коментарите13 Коментара

 • Николай

  Като сте споменали “данните на Агенцията по вписванията” та се сетих да ви попитам не е ли редно броя на сделките с недвижими имоти, автомобили, договорите за наеми и рента, сумите платени по сделките и тн да се публикуват ежемесечно и с минимално закъснение, дори да има предварителни данни, за да могат всички участници на пазара да вземат информирани решения за своето поведение.

  Особено щекотлив е въпросът с продажбите на недвижими имоти. Вместо да слушаме ежедневно изказвания на брокери на недвижими имоти как ще дойдат марсианците да ни изкупят, не е ли по-добре да получаваме реални данни за състоянието на пазара. Няма нужда строителството да продължава с бесни темпове, ако търсенето намалява. Само се хвърлят пари на вятъра.

  На страницата на Агенцията по вписванията има данни за миналата година, а вече сме към края на май. И това се случва в ерата на информационните технологии.

  А нотариусите трябва да направят големи вложения, за да отворят кантора. Пазарът е бил регулиран дълго време и ако се либерализира сега някои нотариуси могат да фалират. Конкурсите пък са задължителни защото некомпетентни измамници не ни трябват. Парите може би се дават и за да се минат изпитите, а не само, за да се гарантира лиценза.

 • Добри Божилов

  Наскоро говорих с един адвокат по въпроса за нотариусите и му споделих идеята си, когато вляза в парламента да пусна напълно свободна конкуренция и всеки юрист да може да става нотариус, както и ще премахна минималните такси.

  Отговорът беше: Внимавай, ще те застрелят ако опиташ…

  Този бизнес е толкова сладък, че много трудно ще се промени. Трябва мощна воля.

 • Георги Ангелов

  Ако наистина е вярно това със застрелването, значи е нужна много по-дълбока реформа. Не само либерализация…

 • Петко Босаков

  Случвало ми се е и преди 17 да не мога да намеря работещ нотариус. При това в София. Беше петък…

 • Филип Н.Липев

  @Добри Божилов

  “когато вляза в парламента “, а как ще стане това?:)

  Нищо лично, но мисля, че не става на човек да му се иска – “ей, що пък да не влезна в парламента, и хоп в парламента..”, не мислиш ли, че е леко лекомислено?

 • Момчил

  Не е вярно, че нотариусите трябва да направят големи вложения за да оборудва кантора.
  1 Помещение- месечен наем 200-400-500 евро месечно. Аз давам апартамент 116кв.м в центъра за 500 евро.
  2 Офис мебели 1000 лева еднократно.
  3 Два броя компютри настолни или лаптопи, около 2000-2500лева.
  4 Комбинирано устройство скенер, копир, принтер, факс ок.350 лв.
  Телефонна линия ок. 200лв.
  5 Канцеларски материали 300 лв
  Това са капиталовложенията които възлизат на ок. 6000лв. .нека да са 10 000 за да е луксозно.и след 5-7 дни кантората може да заработи.
  Трудът на нотариуса е предимно интелектуален и не се нуждае от много капиталовложения.
  Заплатата на сътрудника и наема не са капиталовложения те са текущ разход и се покриват от приходите. Ако работата се увеличи и се наемат още служители то те трябва да заработват заплатите си и да носят печалба на нотариуса. Така че и това не е капиталовложение, а текущ разход. Кой друг бизнес може да стартира с 10 000 лв капиталовл-ожения, било в основни средства било като оборотен капитал.
  Дори и да включим образованието на нотариуса( което в повечето случаи е платено от държавата) малко са другите бизнеси с такава бърза възвращаемост.
  Между цена и качество няма никаква връзка. Има достатъчно примери в тази насока.
  По тази логика качеството на адвокатските услуги трябва да е изключително ниско защото бройката на адвокатите не е ограничена.

 • Димитър Георгиев

  Същия проблем има и при експерт-счетоводителите и там има монопол

 • Стойчо М

  Някакви пичове тук са описали колко време и пари отнема нотариуса в САЩ, Април 2008. В сравнение с тук си е шокиращо.

  http://chicagoandback.org/?p=14

 • Светла Костадинова

  Дали това ще е възможно някой ден и тук ?!

  Надеждата умира последна 🙂

 • Добри Божилов

  Светла,

  Ще е възможно, когато в парламента влезе първата реално дясна партия. Надявам се това да е БИП, но ако някой друг го направи вместо мен, ще спечели искрените ми благодарности.

  Принципно в България има много професии, които са чисто паразитни. Те дължат съществуването си на супер обърканите закони на държавата, или на пряко лобиране. Такива са нотариусите и експерт-счетоводителите, които законови са си извоювали някакав монопол и държавата реално им създава бизнес. Нещо подобно са и т.нар.”служби по трудова медицина”, към каквито трябва да се запише всеки работодател и да му подпечатват едни книжки срещу заплащане. Паразитна професия са и счетоводителите, защото там се наливат супер пари за чиста администрация. Счетоводители трябва да има, но не и разходите за счетоводство на фирмите да са толкова големе. Т.е. трябва по-просто законодателство.

  Всичко това ще стане, когато БИП влезе в парламента, но въпросът кога ще влезе не зависи само от мен, а и от гражданския отклик на този проект.

 • Филип Н.Липев

  🙂

 • Nikolay

  Здравейте, не разбирам от какво сте недоволни, аз предлагам държавата да се погрижи и за фирми от нашия бранш, примерно до 3 регистрирани уеб агенции в окръжен град, за да няма нелоялна конкуренция 🙂

 • Таня Попова

  Кой контролира дейността – оперативната, на нотариусите? Имате ли представа някой дали им прави ревизия на документите по сделките? Тъй като те са си администратори на бумаги трябва да имат ревизия на законовите основания по регистрирането на тези бумаги, нали така?Въпросът ми хрумна сега.И е свързан с с бройката желаещи да са нотариуси – аз си мисля, че тя е и заради по-лесната работа, но и заради безконтролната работа.Може и да не съм права.Някой знае ли на какъв контрол и през колко време подлежат нотариусите?А само да ви уведомя, че от Агенцията по вписванията издават документи с невярно съдържание – за имот с нотариален акт с утежнение на имота в него ми издават документ за липса на тежести върху имота.Да не вярвате много на тази агенция, защото бъркат.