Когато кажа на някой, че е възможно да направим така, че след 10 години в България средната заплата да е 5000 лева, а средната пенсия 3000, той най-често не ми вярва. Твърди, че е невъзможно.

Ирландия го направи – защо не и ние? – питам аз.

Ние сме мързеливи, глупави, необразовани, балканци, без култура… – изброявам само няколко от споменаваните причини.


С други думи, изводът е, че българите не стават, а ирландците са някакви извънземни с невероятни способности.

Това недоверие в собствените ни възможности е много широко разпространено. А преклонението към чужденците е само следствие.

И двете са неоправдани.

Например, англичаните са смятали векове наред, че ирландците са най-мързеливите и глупави хора на планетата и че от тях никога и нищо няма да излезе. Дори някои англичани са смятали, че ирландците са някакви по-нисши създания. Защото Ирландия векове наред е била сред най-бедните и изостанали нации в Европа. И огромен брой ирландци са емигрирали, за да избягат от бедността.

Е, именно тези подценявани от англичаните, останалите европейци и дори от самите себе си ирландци – именно те произведоха най-невероятното икономическо чудо в Европа. Тръгвайки от позицията на една от най-бедните страни в ЕС в средата на 80-те години, в края на 90-те Ирландия вече беше сред най-богатите.

Ирландците, които векове не успяваха да модернизират страната си, успяха да свършат това в много съкратени срокове. Хората, които бяха подценявани, смаяха всички.

Да сравним с България. И ние не можем да си модернизираме страната си от поне век и половина насам. И ние сме подценявани и сами се подценяваме. Явно няма толкова голяма разлика между нас и ирландците.

Трябва да забравим песимизма, да разберем, че всичко зависи от нас, да се поучим от ирландския опит и да си свършим работата (която включва радикални пропазарни реформи, работещи институции, добра среда за бизнес, качествени публични услуги и т.н.). След това резултатите ще дойдат сами. И то много скоро.


Скрий коментарите31 Коментара

 • Филип Н.Липев

  “С други думи, изводът е, че българите не стават, а ирландците са някакви извънземни с невероятни способности.” 🙂

  Иначе си много прав.

 • Тири-дири

  Ми и аз не ти вярвам. Пък и ти не казваш как ще стане. А на такива спасители дето само обещават пък не казват как ще стане сме се нагледали. Пък сме се и натеглили. И още нещо 5000 лв. заплата ама да не струва един хляб 10 лв. нали, щото не беше толкова отдавна, когато всички бяхме милионери.

 • Филип Н.Липев

  Всъщност това, за което говорим е икономически, социален и административен консенсус, които би следвало да възприемем. Консенсусът е съвкупността от “жертви”, които трябва да изтърпим в името на които, ние гражданите на България бихме искали да направим по-голяма стъпка към по-модерно, цивилизационно общество.

  “Жертвите” за всеки един от нас ще бъдат различни, според неговия социален статус, ценз и място в йерархията на обществото, но важното е да се отбележи, че всеки трябва да участва, защото е много необходим синергичния ефект, предвид комулативния положителен ефект. Имам предвид, институционализма да бъде първоизточника на “правилата на играта”, както трябва да е всъщност ( уви, не е ). Когато институционалната рамка е добре оправдана и развита, акуратно насочена към определено поведение (положително), тогава те (институциите) ще бъдат ефективни. Защото поведението ни се определя освен от желанията, а също така и от именно тази институционална рамка, в която живеем.

  Този консенсус е необходим на обществото ни, защото имаме нуждата от развитие, ние сами го искаме, не е нещо което са казали в европейския парламент, например. Развитието трябва да бъде освен бързо, но и стабилно. Това е – образование, здравеопазване и ефективни (работещи) институции. Този епизод все още не сме го гледали, но изпълнителната, местната и конституционно определените власти трябва да задвижат този механизъм, които да спомогне за задвижване тези институции норми, привички.

  В момента, в който институционализма е налице, тогава може да се задейства и наказателния процес в момент, в който е необходимо, разбира се (за разлика от сега). Този наказателен процес – глоби, фишове, наказателни постановления, порицания, присъди и т.н., е това от което има нужда обществото. То иска да “види”, че тези, които не спазват законите са справедливо наказани от институциите, грижещи се за това. Така би се посочило правилния път, модерния, по който трябва да върви България, а именно страна, която уважава върховенството на закона, има работещи институции и образован и здрав човешки капитал. При тези условия Ирландия няма да е нищо друго, освен добър пример, от който “някога” сме се поучили.

  Сега не се наблюдава това.

  Волята на всички нас е от значение, но без консенсус, които да е “на дълги светлини”, т.е дългосрочно насочен, няма да стане.

 • aprilzi

  България е Хаити!
  Иде световна криза с глад и мизерия.

  Вижте днес търговията с ирландски италиански и испански ценни книжа се срина. Никой не купува вече тези книжа.

  Не лъжете хората!

 • Стойчо М

  @Тири-дири
  “Пък и ти не казваш как ще стане.”

  Ами прочети напред назад из блога и ще видиш че Г. Ангелов казва как ще стане. Но за целта трябва да махнеш кофата от главата си.

 • Петков

  “Ирландското чудо” започна 92година ,когато се създаде общия пазар и имаше икономически подем в цяла Западна Европа. Бяха привлечени много компании ,като “Майкрософт” и “Гугъл” ,които впоследствие се разрастнаха. Ирландия има най-младо население в Европа(без Косово ,Албания ,Турция и тн). Десетки милиони хора по света заявяват ,че имат ирландски корен. Английският е роден за населението на острова. ЕС (самия той в подем тогава) отпусна много пари на Ирландската държава ,но дефакто те се усвояваха от частни фондове,не от Батко. За английското наследство по отношение на администрацията няма смисъл да говорим. В Ирландия не е имало никога социализъм или турско “присъствие” ,а тук си ги има още. Господин Ангелов ,да откривате някакви разлики със съвременна България? У нас все още половината хора изпитват голяма носталгия по социалистическото минало.Географското положение не е от огромно значение ,но е важно. Едно е да живееш на два часа от Лондон или Бирмингам и друго на 2 часа от Прищина ,Истанбул или Търну Мъгуреле..

 • Anonymous

  Как така България е Ирландия ,не бяхме ли Швейцария на Балканите? Иначе си приличаме. ИРА извършваше показни убийства и тук ги има също.Ирландците пият уиски ,ние домашна ракия.Там имаше строителен бум ,у нас още го има.По тая логика с подценяването ,скоро и нашото роми ще станат най-проспериращите.Всички младежи се бутат да учат вишо ,в Шумен ,Ботевград ,Габроно ,Враца…скоро ще станем по учени от ирландците. Както знаем образованието е предпоставка за богатство. Ние вече започнахме да ги смайваме европайците.

 • Димитър Георгиев

  Стига сме се сравнявявали с Ирландия,тук в България си имаме наши родни проблеми ,ние трябва тях да оправим по най-ефективен начин като отчитаме родните специфики,а не на принципа еди къде си как било и как го направили.

 • Петър

  Очевидни са следните разлики между България и Ирландия:

  1. Географското положение – това не можем да го променим.

  2. Езика – това не можем да го променим.

  3. Различната история и в следствие различната култура – за това трябват поколения.

  Горните съображения (без т.2) са в сила и за прибалтииските държави.

 • Anonymous

  Прибалтийските страни са били под съветска власт ,какви са тези съображения?

 • Петър

  Такива, че не може да се сравняват 45 години съветска власт с 500 години турска плюс 45 години съветска. Освен това религията е друга.

 • Александър Алексиев

  Пак май изтървате важното, което Георги Ангелов се опитва да ви каже. А то е, че промяна е възможна. Логиката не е, че ако си беден, мързелив и те смятат за нищо ще просперираш автоматично. Логиката е че въпреки тези неща, може да промениш нещата и в това е примерът с Ирландия.

  Безспорно, имат значение външни шансове и възможности, както Петков например споменава. Всичко е въпрос на това как се гледа на нещата, които се случват около нас. Абсолютно не съм съгласен, че за България такива шансове няма. Именно негативизмът пречи те да бъдат видяни като благоприятни възможности и оползотворени.

  Какво му е на географското положение? Ето например България е връзката на Европа с Близкия Изток. Мислите си, че е изостанал и размирен район с много нефт, пустиня и камили? Явно данните са ви стари. Страни като Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, Оман и Обединените Арабски Емирства в последните 4-5 години използват петродоларите си да инвестират в бързоразвиващи и дерегулирана икономики, в технологии и изследвания, в развита инфраструктура. Само в град Абу-Даби, столицата на ОАЕ, проектите за инвестиции за следващите десетина години са за 200 милиарда долара. Да не споменаваме Дубай, с палмовите острови и т.н. Какво означава това – средна класа, покупателна способност, пазари, инвеститори…

  Да погледнем и по-близко. Турция се реформира про-пазарно, представлява огромен пазар и е най-големия потребител на български износ. Румъния също се развива с бързи темпове. Украйна, Молдова… Пълно е с възможности и всичко е в наши ръце. Само със седене и оплакване обаче нищо няма да стане.

 • Петър

  Разбира се, че промяна е възможна. Тук съм съгласен.

 • mick

  Можем да станем като Ирландия, но:

  1. Трябва да сменим съдебната си система – че сега нямаме такава. Това означава всички висши съдии и прокурори да отидат в пенсия, останалите да са на изпитателен срок и ако не си вършат работата да се уволняват.

  2. Договорите да се спазват. И за злоупотребите да има съответстващи и бързи наказания.

  има и други неща но тези са най-важните според мен. Има и друг начин – да закрием съда и да използваме Мешерето по-правилно ще отсъжда.

 • Ивайло

  За огромният възход на Ирландия има две взаимносвързани причини.Това са огромният демографски подем, който позволи на страната да намали чувствително данъците поради благоприятното съотношения между работещи и пенсионери и разбира се самото намаление на данъци.В България доста от данъците са най-ниски в целия ЕС, а при евентуално управление на ГЕРБ, което е много вероятно, осигуровките също ще станат 10% и вече няма да има накъде повече да се смъкват.Обаче след няколко години работната сила започва застрашително да намалява, а пенсионерите респективно да се увеличават.Ако следващото правителство не вдигне пенсионната възраст на 65г и за двата пола(с опция за 67) не мога да си представя какво ще задвижи мижавата ни икономика.

 • Георги Ангелов

  Единственото, което позволи на Ирландия да намали данъците, е волята на правителството да свали преразпределението през бюджета от 50% до 30% от БВП (включително като уволни значителна част от заетите в публичния сектор), да намали бюджетния дефицит от 11% до нула, да намали държавния дълг от 120% от БВП до много по-ниски нива.

  А демографията няма особено значение когато има висока безработица.

 • Керанчев

  Оптимист съм.Можем да постигнем много,защото: Имаме забележителна природа,добро географско разположение,интелектуален ресурс и най-вече- преди близо 70 години сме го постигали.
  Какво ни трябва:оптимизъм,гражданска активност,по-малко държава,повече държавност.
  Какво не ни трябва:не ни трябва комунизъм,не ни трябва цар.

 • Ивайло

  @Георги Ангелов

  Да безспорно демографията няма да им значение за развитие на страната, но само ако не се изплащат пенсии.Как по-точно бюджетът ще се намали до 30% от БВО, когато 9% отиват за пенсии, без да се включват преференциите, които получават пенсионерите под формата на намаления в градския транспорт, БДЖ, пенсионерски клубове, “безплатни” кухни и здравно осигуряване, плащано с парите на данъкоплатците.

 • Георги Ангелов

  9% от БВП отиват за пенсии, повече от 30% от БВП отиват за други неща. От тези над 30% може много да се реже – има много неефективност в момента.

 • Преслав Недев

  Абсолютно съм съгласен, и със статията и с част от коментарите. И ако Ирландия показва начина как може да се направи, вземе се туй онуй от Прибалтика, съвсем скоро ще сме на нивото на комшиите от Гърция. Всъщност нещата и у нас не са зле. Вярно, все още го има люшкането към крайния индивидуализъм, докато до има-няма 20 години беше крайния колективизъм… Просто още ни трябва време и това люшкане да се намали до разумни граници.

 • Anonymous

  Можем да забогатеем повече ,но няма предпоставки да настигнем Ирландия. В страните ,които са били британски колонии администрацията функционира перфектно(без такива ,като Зимбабве).

 • Радуев

  @Георги Ангелов

  Браво,г-н Ангелов!Това е така-можем да го направим и трябва само да го поискаме.И е добре,че млади хора като Вас го проповядват.Големият проблем на нас ,българите, е този гаден негативизъм и това необосновано ниско самочувствие,което успяваме да закодираме твърде успешно и в гените на следващите поколения.Лично аз не мога да разбера какви са корените му и защо с такова удоволствие се самооплюваме.
  ДА ИСКАШ,ЗНАЧИ ДА МОЖЕШ!
  Ето линк към нещо,което няма отношение по темата,но всъщност(поне според мен) е много тясно свързано с нея,с коментарите за английската администрация и т.н.и дали ние можем:
  http://bgsoldier.eamci.bg/Scripts/isapiVWB.dll/doc?THEMEID=30340
  Г-н Ангелов,продължавайте в същата посока-на България и трябват добри професионалисти ,но и хора с висок дух и борбеност!Ние можем,но трябва да си повярваме и да поискаме.

 • О'Брайън

  Скептицизма е рутиниран в България.

  Т.е. който се е опитвал в България да направи нещо с честен труд, игра по правилата, по правилата от книгите, се опарил от наивността си.
  Това са симптомите, но причините НЕ са в макроикономическите предпоставки. Те са в народопсихологията.

  Всеки българин може да е войвода
  Двама – чета
  Трима – чета с предател

  Превъзпитание е необподимо. Друго няма да сработи.

  Иначе ирландците съ българи е по-вярно. В исторически план. Смата се че населението на днешна ирландия е мигрирало от балканския полуостров преди 2500 години с лодки плувайки по контура на Европа. Град Тутракан е град в Ирландия. А в българския такъв са намирани находки на келтски кръстове. Историческото обяснение е пълно с мистерии, но ирландците имат нещо общо с нас – не само знамето.

 • Радуев

  @ О’Брайън

  “Всеки българин може да е войвода
  Двама – чета
  Трима – чета с предател”

  Повтаряйте това всяка сутрин на децата си. Накаряйте ги да го казват по 100 пъти на ден, а като пораснат и те да направят така със своите деца. Кажете им и че ВИЕ СТЕ ТРЕТИЯ В ЧЕТАТА.
  И тогава България непременно ще стане Ирландия.

 • Иван Сопотски

  Необходимо е населението на България да се освободи от данъци и такси поне за 50 години за да се вдигне жизненото равнище, да се създаде средна класа.Нека плащат данъци тези ,които “приватизираха” икономиката на страната , банките и едрите реститути. В противен случай нещата ще стават все по-зле…

 • stoyanski

  България не е Ирландия поради няколко причини и скоро няма да стане Ирландия също.Колкото и да изглежда, че ние можем да сме като Ирландия това скоро не е възможно, защото има фундаментални разлики м/у двете страни.Ирландците са работлив народ а ние в момента не толкова..освен това ирландците не са обременени исторически като нас.Заради тези а и други фактори скоро България няма да стигне стандарта на Ирландия колкото и да изглежда,че това е постижимо.

 • Георги Ангелов

  А как така ирландците са давани десетилетия наред за пример как не са толкова работливи, а сега изведнъж станаха работливи? Защо тук да не стане същото, какво е различното?

 • stoyanski

  Различното е и това,че българската култура е колективистична и назадничава а ирландската е индивидуалистична…вторият тип култура е много по-успешна и прогресивна.Наистина факторите са толкова много които ни правят различни с ирландците…аз дори не виждам почти нищо общо между нас и тях.За да видите бъдещето на България просто погледнете днешните ученици..какво виждаме?-поголовно неучене и много пиене.Какви управници ще са те утре тогава според вас?

 • Георги Ангелов

  Все пак, ако ирландците могат да се променят след дълги години икономически неуспехи, защо и българите да не могат да го направят? Включително що се отнася до култура, образование и пр.

  Всяко нещо, което е направено в България през последните 11-12 години е изглеждало невъзможно преди това. Което може би означава, че трябва да си променим скалата, по която измерваме кое е възможно и кое не.

 • Радуев

  Ами няма да станем Ирландия,защото не искаме,или поне тези,които пишат тук казват ,че не искат. Ракийка,салатка,приказки ,ама на ЗАПАД така,а пък при нас ОНАКА. Това е то,ще си кретаме най-отзад,иначе трябва яко бачкане.

 • Ivan

  stoyanski

  не разбрах кой днес в БГ е с колективист,
  общото между двете държави е че се пие
  много, само че те не са прослушали чалга
  още.

  Г-н Ангелов,
  е прав че трябва да сме оптимисти защото 97 година прогнозите биха че ще ни трябват
  над 50 години за да влезем в EU. На нас ни стигнаха 10!