Бюджет

0

В момента в Румъния действа служебно правителство (ще има избори през декември). В същото време, в парламента партиите са в предизборна надпревара – т.е. надпреварват се кой ще предложи по-популистки мерки. Поради липсата на редовно правителство и парламентарно мнозинство румънският парламент приема всякакви разнопосочни мерки – например, едновременно се намаляват бюджетни приходи и се увеличават бюджетните разходи.

0

Държавният бюджет беше планиран с дефицит, а отчита над 3 милиарда лева излишък за първите девет месеца на годината. Всяка седмица правителството харчи от този излишък, като одобрява допълнителни разходи за милиони, дори за десетки милиони левове. Без много дискусии министрите и парламентът одобриха и над 600 млн. евро държавен заем за Националната електрическа компания за разплащане по проекта “Белене”…

http://www.segabg.com/article.php?id=828767

 

0

“Цъкащи бомби” в бюджета и покрай него се обезвреждат с реформи, не с качване на ставки

1 март 2016, в. Сега

Георги Ангелов

От края на 2015 година валят предложения и предупреждения за предстоящо вдигане на данъците. Бившият вицепремиер Симеон Дянков заяви в края на ноември, че заради увеличаващите се дефицити и дългове предстои вдигане на данъците. Според него вече сме в дългова спирала, при която дефицитът увеличава дълга, което вдига лихвите, а те от своя страна увеличават дефицита. Той вижда “цъкащите бомби” и в енергетиката и транспорта и в липсата на реформи.

1

Защо държавният дълг не се увеличава?

01 февруари 2016 г., в. 24 часа

Георги Ангелов

 

Държавен дълг, % от БВП

държавен дълг, % от БВП

В ПОСЛЕДНИЯ работен ден на януари правителството публикува няколко ключови фискални данни. Най-голямо внимание привлече бюджетната статистика за януари 2016 година, която показа, че държавният бюджет е отчел рекорден бюджетен излишък – надминавайки дори предкризисните времена. Данните за дефицита през цялата 2015 г., който е по-нисък от планирания, също бяха отразени. Почти никой не обърна внимание на третата ключова статистика – а именно за държавния дълг. Тя обаче е най-изненадваща.

0

Често се цитира числото 1 милиард лева. Някои казват, че това е малко – други казват, че това е много. И едните, и другите грешат, защото това число не е вярно.

Отваряме отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2014 година и разглеждаме разходите по функции. От консолидирания бюджет на държавата за функцията “Полиция, вътрешен ред и сигурност” са похарчени 1 594 783 900 лв – или почти 1.6 милиарда лева.

0

Сегашната ситуация е нетърпима дори за самите служители, но парите за персонала се разпиляват

Георги Ангелов – 6 ноември 2015, в. 24 часа

 

РЯДКО се случва министърът на финансите лично да се заеме да предлага реформи в едно или друго министерство – това обикновено е запазена територия за ресорния министър. В случая с МВР обаче има основание да се намеси.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095119

 

0

 

Бюджет 2016: Подобрение, но и много въпроси

Георги Ангелов

Клуб Z, 29 октомври 2015 г.

 

В понеделник Министерството на финансите изненадващо публикува проекта за държавен бюджет за 2016 г. Казвам изненадващо, тъй като дългогодишната практика е проектобюджетът първо да се дава на тристранката, след това да се приема от правителството и да се публикува едва когато влезе в парламента, някъде в началото на ноември. В този смисъл имаме подобрение, тъй като за разлика от предишни години обществото има възможност да прочете и обсъжда бюджета още преди тристранката. Една ненужна привилегия на синдикати и работодатели беше отменена.