Енергетика

0

След приключването на международния арбитраж за АЕЦ „Белене“ между Националната електрическа компания (НЕК) и руската „Атомстройекспорт“ се повдигна въпросът какво да се прави с оборудването за централата – което според някои включва ядрен реактор, а според други дори два реактора. Една от идеите е оборудването да се продаде и с приходите да се платят дължимите 550 млн. евро на руската компания. Друга идея е да се възобнови строителството на АЕЦ „Белене“.

7

Монополът води до високи цени. Ето и доказателството, идващо от природния газ. България има само една-единствена тръба за доставка на газ с един-единствен доставчик (Газпром). И резултатът е най-високи цени в ЕС. Страните, в които има повече източници на газ, ползват значително по-ниски цени.
Според Европейската комисия:

 

Източник: Davis 2011


В САЩ и Западна Европа пикът на строителство на ядрени централи е минал през 70-те години. След инцидентите на Три майл айлънд и Чернобил популярността на "мирния атом" драстично намалява. А Фукушима успя да удари силно идеите за възстановяване на ядрената енергия на Запад (с Франция като изключение). В същото време, на Изток ядрените централи се строят с пълна сила (в Китай и други азиатски страни).