Икономическа политика

0

Според вчерашно социологическо проучване подкрепата за СИРИЗА се е сринала до 16% – двойно по-малко от опозиционната Нова Демокрация (32%). Ако скоро има избори, опозицията убедително ще спечели.

Това развитие не е учудващо, тъй като Ципрас дойде на власт с популистка програма, която доведе до икономически и финансов срив (вкл. затваряне на банките и ограничения на тегленето на средства). Гърция беше съвсем близо до изгонване от еврозоната. После Ципрас се обърна на 180 градуса и се съгласи на още по-тежко споразумение с кредиторите, за да излезе от кризата, която сам надроби.

1

Възможен ли е растеж от 4,5%

13 януари 2016 г., в. Труд

Георги Ангелов

През миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че постигнатият през миналата година икономически растеж от 3% не е достатъчен и страната ще се стреми към 4,5% през новата година. Вицепремерът Томислав Дончев подкрепи тази амбициозна цел, финансовият министър също смята, че има възможност за по-висок растеж спрямо официалната макроикономическа прогноза от есента, която залага 2,1% повишение на икономиката…

Днес излезе новия брой 3/2013 на Политики, в който е включен мой текст за бедността:

България е най-бедната страна в Европейския съюз според официалните данни на Евростат за брутния вътрешен продукт на човек от населението по паритет на покупателната способност (България е на ниво от 46% от средното в ЕС през 2011 г.). В същото време, България има и най-голям процент бедност според европейския индикатор за риск от бедност и социално изключване (49.1% през 2011 година).

5

Днешен текст, който публикувах в Труд:


Премиерът Орешарски насърчи миналата седмица неправителствените организации да бъдат критични към неговото правителство, за да се избягват практиките от миналото на бързо приети решения, които се оказват неадекватни и се налага да се поправят. Без да се спирам на горчивата ирония, че точно това се случи със злополучното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, ще обърна внимание на т.нар. “спешни мерки”, които правителството набързо подготви, а парламентът гласува в сряда заедно с оттеглянето на Пеевски от поста…

Евростат: Безработица в Гърция и Естония, %


От пролетта на 2010 година насам безработицата в Естония постоянно намалява и днес тя се е върнала на нивата от края на 2008 година и е близо до най-ниските нива преди кризата. През последните 5 години безработицата в Гърция постоянно се увеличава и днес тя е 3.5 пъти по-висока отколкото беше към края на 2008 година.

0

На www.glasovoditel.eu можете да сравните своите позиции с тези на политическите партии.

Разбира се, още по-добре е и да се прочетат целите предизборни програми:

ГЕРБ, България във вярната посока

БСП, Промяна за достоен живот в България

ДПС, За свободна и сигурна България

Атака, Планът Сидеров Нов път за България

България на гражданите, Предизборна програма

ДСБ, Платформа на модерната десница

СДС, Политическа платформа

3

 

Промяна в заетостта за 12 месеца, хиляди


Източник: НСИ

 

Още 22 хиляди работни места са загубени за 12-те месеца до края на четвъртото тримесечие на 2012 година. Това е 16-то поредно тримесечие на спад на заетостта.