Държавни разходи

0

„Белене“ с нейните 1.3 млрд. лв. обаче ще постави скандален рекорд. Това налага най-после да се вземат мерки, така че веднъж завинаги да се пресече порочният начин за натрупване на квазидържавни дългове.

 

„Белене“ и трагедията на държавните Фирми

 

 

0

Държавният бюджет беше планиран с дефицит, а отчита над 3 милиарда лева излишък за първите девет месеца на годината. Всяка седмица правителството харчи от този излишък, като одобрява допълнителни разходи за милиони, дори за десетки милиони левове. Без много дискусии министрите и парламентът одобриха и над 600 млн. евро държавен заем за Националната електрическа компания за разплащане по проекта “Белене”…

http://www.segabg.com/article.php?id=828767

 

0

Често се цитира числото 1 милиард лева. Някои казват, че това е малко – други казват, че това е много. И едните, и другите грешат, защото това число не е вярно.

Отваряме отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2014 година и разглеждаме разходите по функции. От консолидирания бюджет на държавата за функцията “Полиция, вътрешен ред и сигурност” са похарчени 1 594 783 900 лв – или почти 1.6 милиарда лева.

0

Сегашната ситуация е нетърпима дори за самите служители, но парите за персонала се разпиляват

Георги Ангелов – 6 ноември 2015, в. 24 часа

 

РЯДКО се случва министърът на финансите лично да се заеме да предлага реформи в едно или друго министерство – това обикновено е запазена територия за ресорния министър. В случая с МВР обаче има основание да се намеси.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5095119

 

0

 

Бюджет 2016: Подобрение, но и много въпроси

Георги Ангелов

Клуб Z, 29 октомври 2015 г.

 

В понеделник Министерството на финансите изненадващо публикува проекта за държавен бюджет за 2016 г. Казвам изненадващо, тъй като дългогодишната практика е проектобюджетът първо да се дава на тристранката, след това да се приема от правителството и да се публикува едва когато влезе в парламента, някъде в началото на ноември. В този смисъл имаме подобрение, тъй като за разлика от предишни години обществото има възможност да прочете и обсъжда бюджета още преди тристранката. Една ненужна привилегия на синдикати и работодатели беше отменена.

0

Днешен текст, който публикувах в Сега за последните промени в политиката:

Най-новата мярка за “спасяване” на ВМЗ-Сопот е показателна. Държавата просто налива 27.5 млн. лв., за да може да се платят заплатите на работещите там за няколко месеца. Но проблемите на ВМЗ си остават – предприятието не е станало по-ефективно, няма нито поръчки, нито нов собственик, нито пари за инвестиции, няма и промяна в начина, по който то се управлява. Тази инжекция само закърпва положението за кратко. А какво ще стане, когато тези 27.5 млн. лв. свършат?