Здравеопазване

0

Години наред ни обясняваха, че здравеопазването е “недофинансирано” и затова е зле. Години наред увеличаваме и увеличаваме разходите за здравеопазване и стигнахме до сегашното положение: Според Евростат имаме най-големи здравни разходи от всички нови страни членки на ЕС – повече от Чехия, повече от Унгария, повече от Полша, повече от балтийските страни, повече от Хърватия, дори повече от Гърция и Кипър.

Чрез заплаха за протест здравеопазването е на път да бие всякакви рекорди и да получи почти 30% увеличение на бюджета през 2011 (увеличение от 800 милиона лева). За сравнение – средното увеличение на всички останали бюджетни разходи през 2011 година е близо до нулата, защото бюджетът няма средства. За здравеопазването, обаче, изведнъж се намират цели 800 милиона повече (а ако всички останали тръгнат да протестират какво ще стане?).

Не биваше бюджетът на НЗОК, който е обществен ресурс, да се прибавя към консолидирания държавен бюджет – парите са малко в държавата, защото е криза, каза Мария Маврова – директор на регионалната здравноосигурителна каса в Бургас… Според Маврова това е причината за забавяне на плащанията към договорните партньори на касата.


Невероятно:

В момента за хапчета, които струват примерно 54 ст., касата дава 1 лв. на аптеката за обработка на рецептата, освен това паричните преводи се правят по банков път и също струват около 1 лв., а и пациентът плаща такса от 2.40 лв., за да му изпишат препарата.


текущи нелихвени разходи за здравеопазване

2008 година: 2.57 млрд лв (вкл значително харчене от излишъка в края на годината)

2010 година: 2.60 млрд.лв (вкл резерв) – според закона за бюджета за 2010

2010 година: 2.90 млрд.лв – искано от здравния сектор и обещано от правителството

 

Въобще не е съкратен бюджетът за здравеопазване въпреки кризата и по-малкото приходи в бюджета. Като дял от БВП също не е променен. Здравеопазването не е пострадало от кризата.